UPDATE:Udrea: Facem plângere penală împotriva lui Ponta
PMP va face plângere penală împotriva premierului Victor Ponta pentru ameninţare şi şantaj la adresa celor care au semnat petiţia PMP legată de acciza la carburant, a declarat, duminică, Elena Udrea, comentând astfel demersul Guvernului privind sesizarea Parchetului.
„Domnul Ponta confundă Partidul Mişcarea Populară cu PSD, crede că dacă domnul Dragnea şi baronii locali au furat la alegeri şi la referendum, partidul acesta, care este un partid de oameni tineri, face exact ce au făcut ei. Îi facem plângere penală domnului Ponta, pentru că ameninţă şi şantajează oamenii care au avut curaj să semneze cu nume, prenume, număr de telefon, pe aceste liste împotriva accizei”, a spus Udrea.
Ea a spus că cei de la PMP au primit telefoane de la oameni care au semnat petiţia PMP şi care s-au plâns că sunt verificaţi şi că se tem de ce li se poate întâmpla.
Guvernul va sesiza Parchetul pentru petiția depusă la Guvern de către deputatul independent Daniel Geantă din partea Partidului Mișcarea Populară (PMP) împotriva accizei la carburanți, arătând că, din totalul celor 300.000 semnături invocate, peste 200.000 nu pot fi identificate, conțin date false sau ale unor decedați.
Concluzia rezultă dintr-o verificare a Corpului de Control al premierului.
În raport se arată că, după deschiderea cutiei conținând listele de semnături, strânse sub supravegherea și prin implicarea reprezentanților Partidului Mișcarea Populară, au fost găsite 14.608 file cu doar 215.876 rubrici completate (nu cu 300.000), în perioada 1 ianuarie-25 martie, cu diverse date. Dintre aceste rubrici, numai 213.983 conțin semnături, din care 1.012 cu nume indescifrabil sau incomplet, precum Paraschiv Măgurele, Otomega București, Gheorghe Oradea, și 3.252 rubrici fără a fi prezentată localitatea semnatarului.
Numărul total al al rubricilor cu date complete este astfel de 209.719.
Din aceste 209.719 rubrici, numai 3.468 au însă date de natură să permită identificarea exactă persoanei, precum codul numeric personal și seria actului de identitate. Din aceste 3.468 semnături au putut fi identificate 2.748 persoane, iar 720 de persoane nu au putut fi identificate deoarece datele de identificare prezentate au fost inexacte sau necorespunzătoare adevărului, 255 persoane fiind menționate, de exemplu, cu date care aparțin în realitate altor persoane.
Guvernul a identificat și 12 cazuri în care semnatarii decedaseră, în realitate, anterior datei de întocmire a listelor, chiar cu 15 ani în urmă.
În patru situații, listele cu semnături includeau date din acte de identitate care nu mai erau valabile din 2008 sau 2009, pentru aceleași persoane fiind emise între timp alte acte.
Inspectorii guvernamentali consideră că este evidentă alterarea conținutului listelor prin contrafacerea subscrierii persoanelor decedate, faptă care poate întruni elementele constitutive ale infracțiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată, sancționată de legea penală.
La sfârșitul lunii martie, Partidul Mișcarea Populară a anunțat că a depus, la sediul Guvernului, o listă cu peste 300.000 de semnături strânse de la cetățeni pentru renunțarea la acciza suplimentară pe combustibil, care a fost introdusă la 1 aprilie. La sediul Guvernului au fost prezenți pentru depunerea semnăturilor Eugen Tomac, Teodor Baconschi, Cristian Preda, Cristian Petrescu, Clement Negruț, Florin Popescu și Daniel Geantă.