Home Politic Guvernul Ponta nominalizat la Bruxelles pentru un „premiu” de ipocrizie privind poluarea

Guvernul Ponta nominalizat la Bruxelles pentru un „premiu” de ipocrizie privind poluarea

DISTRIBUIŢI

Hotărârea de Guvern 960/2015, ce presupune extinderea carierei de cărbune Jilț Nord din județul Gorj și exproprierea a 134 de gospodării din satul Runcurel, a fost astăzi nominalizată la Fossil Fuel Awards1, o competiție organizată de Climate Action Network Europe și cele mai mari organizații pentru protecția mediului din Europa2. Premiile vor fi decernate în cadrul unei ceremonii organizate în luna mai la Bruxelles. Declarând proiectul unul de “utilitate publică și interes național”, această Hotărâre alocă 15 milioane de lei de la buget pentru ca statul să cumpere 341 de hectare de teren și să le cedeze imediat Complexului Energetic Oltenia. Proprietarii vor primi astfel doar 1 euro pe metru pătrat, indiferent de ce au pe teren – fie că este vorba de păduri, vie sau case. 113 hectare de pădure , două monumente istorice și un sat întreg vor fi rase de pe hartă. Anul acesta, Guvernul își propune să emită alte două hotărâri identice pentru extinderea carierelor Jilț Sud și Roșia.
Scopul Fossil Fuel Awards este să atragă atenția asupra ipocriziei guvernelor europene care au semnat și ratificat Acordul de la Paris dar în același timp acordă ajutoare celor mai mari poluatori. Statele cheltuiesc banii contribuabililor pentru a susține industrii care afectează sănătatea oamenilor și a mediului și blochează tranziția către un sistem energetic curat.
Organizațiile neguvernamentale de protecția mediului Bankwatch și Greenpeace au atras atenția asupra problemelor acestei hotărâri de guvern de la începutul anului 2016. După demararea unei acțiuni în instanță pentru anularea HG 960/2015, o petiție online ce a strâns peste 5000 de semnături, 7 solicitări de întâlniri ignorate și articole publicate despre subiect de Reuters și Daily Mail, Guvernul tot nu a retras hotărârea. Abia după 7 luni, Ministerul Energiei a publicat pe site informații suplimentare despre procedura de expropriere și compensațiile posibile, care vor veni de la Complexul Energetic Oltenia. În ciuda acestui lucru, problema locuitorilor din Runcurel rămâne de actualitate deoarece vatra de sat propusă pentru strămutare încă nu a fost construită, iar numeroase familii nu au actele necesare pentru transferul proprietății.
Această nominalizare poate fi votată  aici: http://www.caneurope.org/fossil-fuel-subsidies-awards#vote. În aceeași categorie mai sunt nominalizate subvenționarea unei termocentrale pe biomasă din Marea Britanie cu emisii la fel de nocive precum cele rezultate din arderea cărbunelui sau menținerea în sistemul energetic a unor termocentrale din Germania care nu funcționează niciodată.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.