Dezbaterile generale asupra proiectului de buget pe 2004 nu au iesit din tipicul discutiilor legate de celelalte bugete ale Guvernului Nastase. Ca in fiecare an, executivul si majoritatea parlamentara au laudat legea anuala a guvernului, cifrele statistice si previziunile bugetare, pe care le considera realiste, iar opozitia a criticat -opera- Palatului Victoria, oferind cu totul alte cifre. De aceasta data insa, parlamentarii opozitiei au -blamat- PSD ca a confectionat un buget strict electoral intr-un an crucial pentru finalizarea negocierilor cu UE. Insusi premierul Adrian Nastase a recunoscut ca ponderea cheltuielilor pentru asistenta sociala este cea mai mare in PIB, respectiv de 10,?%, dar nu a admis ca bugetul este de factura electorala.
Previziuni economice ultraoptimiste
Primul ministru Adrian Nastase s-a aratat extrem de optimist in discursul sau tinut ieri in fata Camerelor reunite ale Parlamentului. -Imi face placere sa mentionez ca perioada celor trei ani, 2001-2003, caracterizati prin evolutii economice foarte bune, a constituit o baza solida, pe care am construit proiectele de buget pe anul viitor-, s-a aratat satisfacut premierul. El a insirat apoi mai multe cifre, toate in crestere, pentru a demonstra acele evolutii economice foarte bune de care a vorbit. Astfel, potrivit lui Nastase, in 2004 PIB va creste cu 5,5%, consumul populatiei si investitiile vor avea o evolutie favorabila, sporind cu 3,7% si 13%, exportul de bunuri va creste cu 8,2%, productia industriala – cu 2,5%, iar cea agricola – cu 4,8%. La mai bine de trei ani de la preluarea puterii, presedintele PSD a incercat sa demonstreze ca performantele guvernului pe care il conduce sunt net superioare celor inregistrate de fosta coalitie. -Evolutiile pozitive la nivel macroeconomic, respectiv al sectorului real al economiei in perioada 2001-2003 si nivelurile proiectate ale cresterii economice in anul 2004 vor conduce la realizarea unui spor de 24,5% al PIB in perioada 2001-2004. Se anihileaza, astfel, recesiunea din anii 1997-2000, permitand Romaniei ca la finele anului viitor sau cel mai tarziu in primul trimestru al anului 2005 sa obtina un volum al PIB echivalent cu cel din anul 1989-, a afirmat Nastase. De altfel, in alte cateva pasaje, premierul a mai facut unele comparatii cu cifrele anului 1989, ultimul din perioada centralizata si etatista. Nastase a remarcat faptul ca stabilitatea macroeconomica si reforma sectoriala vor asigura conditiile ca in 2004 rata inflatiei sa se situeze, pentru prima oara din 1989, la un nivel cu o singura cifra, respectiv 9%, reprezentand de 3,3 ori mai putin fata de anul 2000.
Alocatii bugetare sociale extrem de generoase
Aproape la fiecare paragraf, primul ministru a facut referiri elogioase la politica guvernului sau in domeniul protectiei sociale si la masurile bugetare avute in vedere pentru respectarea programului de guvernare social-democrata. -La nivel sectorial, bugetele au in vedere sustinerea domeniilor de larg interes public, cu un impact socio-economic ridicat, cum sunt: protectia sociala, invatamantul, sanatatea, agricultura, transporturile, apararea nationala si ordinea publica, cultura si sportul-, a precizat Nastase. Concret, in 2004 se va finaliza procesul de recorelare a pensiilor ce presupune cheltuieli bugetare suplimentare de peste 5.000 miliarde de lei, se vor dubla pensiile pentru agricultori, se vor acorda alocatii complementare pentru familiile cu mai multi copii si pentru familiile monoparentale, vor fi majorate ajutoarele pentru incalzirea locuintelor, vor fi finantate suplimentar programele pentru sustinerea sistemului de protectie a copilului. Senatorul PSD Doru Laurian Badulescu a tinut sa raspunda acuzelor opozitiei privind elaborarea unui buget electoral, aratand ca electoratul o cere. El a spus ca PSD trebuie sa dea satisfactie electoratului sau si sa-si respecte promisiunile electorale, nu asa cum au facut-o alte partide. -Ne adresam, totodata, si cetatenilor care nu ne-au votat in 2000, dar pe parcursul acestor ani au constatat ca PSD isi respecta promisiunile, si in acest fel speram sa-i castigam de partea noastra si sa ne acorde si voturile lor in 2004-, a socat asistenta senatorul PSD.
Opozitia caracterizeaza bugetul ca fiind electoral
Reprezentantii PRM, PNL si PD au criticat dur prevederile bugetare, precizand din capul locului ca nu vor vota proiectul propus de guvern. Senatorul PRM Carol Dina a declarat ca realitatea din Romania este redata fidel de Raportul de tara al UE: -Tabloul economiei romanesti in 2003 e unul dezolant, ceea ce arata ca tara nu are stapan-. El a cerut, in numele PRM, retragerea si refacerea bugetului de catre guvern. La randul sau, deputatul PD Alexandru Mocanu a spus ca, din moment ce guvernul a hotarat ca ajutoarele electorale din 2004 sa nu se mai repete si in anii urmatori, este clar ca acest buget are scopuri electorale. -Nu putem vota un buget care nu asigura romanilor un trai mai bun, ci doar fruntasilor PSD-, a precizat deputatul PD. Si deputatul PNL Eugen Nicolaescu a caracterizat bugetul ca fiind electoral, el afirmand ca -alocarile bugetare trebuie privite ca daruri pe care guvernul le face unora sau altora dintre categoriile de cetateni, pentru a vota PSD, uitandu-se ca fondurile publice sunt ale cetatenilor, si nu ale guvernului-.