Cabinetul Tariceanu si-a angajat ieri raspunderea pe pachetul de legi privind reforma in domeniul sanatatii, in fata celor doua Camere reunite ale forului legislativ. Pachetul legislativ propus de ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, a capatat ieri o forma finala dupa acceptarea de guvern a 86 din cele 434 de amendamente, fiind totodata adoptat de executiv prin asumarea raspunderii, in parlament. Acest lucru, in timp ce reprezentantii lumii medicale, asiguratilor ori ai federatiei sindicale -Sanitas- sustin ca intrarea lui in vigoare va avea efecte negative asupra bolnavilor, invatamantului medical si a personalului sanitar.
-Unii dintre dumneavoastra vor glumi poate pe seama faptului ca astazi este 13. Unii poate ca se uita la superstitii. Pe mine ma preocupa certitudinile negre: de 16 ani incoace, sistemul de sanatate sta sub semnul nefast al neputintei, al lipsei de viziune si al coruptiei-, si-a inceput ieri premierul Calin Popescu Tariceanu discursul in fata plenului reunit al celor doua Camere.
Apeland la metafore de tot felul, Tariceanu le-a mai spus alesilor ca -daca sistemul de sanatate ar fi un pacient care merge la control la medic, diagnosticul, oricare ar fi numele sau, ar impune interventii chirurgicale multiple si rapide-. El a acuzat alocarea haotica a resurselor, fara stabilirea unor responsabilitati precise si fara controlul utilizarii lor, lipsa de transparenta in utilizarea fondurilor si indisciplina economico-financiara, precizand ca pachetul de legi pentru care executivul isi asuma raspunderea vizeaza indepartarea acestor neajunsuri. Mai exact, obiectivele ar fi diminuarea coruptiei din sistemul sanitar, o mai mare transparenta a modului in care sunt folositi banii publici si eliminarea conflictului de interese si a incompatibilitatilor in randul cadrelor medicale.
Discursul lui Tariceanu i-a plictisit teribil pe alesii neamului, care se foiau prin banci, determinandu-l pe presedintele de sedinta, Adrian Nastase, sa intervina pentru a face liniste. Pesedistii au anuntat deja ca inainteaza o motiune de cenzura, urmand ca aceasta sa fie citita si apoi dezbatuta in plenul reunit saptamana viitoare.
-Multi oameni o sa moara-
Pachetul legislativ propus de ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, a capatat ieri forma finala dupa acceptarea de guvern a 86 din cele 434 de amendamente depuse.
-Cele mai multe amendamente au fost facute la legea spitalelor, amendamente care au avut in vedere, in primul si in primul rand, eliminarea incompatibilitatilor si a conflictelor de interese. Evident ca guvernul nu a acceptat eliminarea acestor incompatibilitati, ci, dimpotriva, a insistat pe mentinerea acestor incompatibilitati-, a precizat ministrul de resort.
In replica, medicul Sorin Oprescu, membru al Partidului Social Democrat, a anuntat ieri ca principalul partid din opozitie va depune o motiune de cenzura dupa asumarea raspunderii de executiv.
-Pachetul legislativ trebuie retras si discutat. Intrarea lui in vigoare va face ca accesul asiguratilor la servicii medicale sa fie ingreunat datorita restrangerii pachetului de baza oferit. Multi oameni o sa moara-, e de parere Adrian Tatu, directorul executiv al Asociatiei Asiguratilor de Sanatate din Romania.
Presedintele Asociatiei Spitalelor din Romania, Florian Popa, sustine ca -invatamantul medical va avea de suferit. In plus, directorii si sefii de sectii nu ar trebui fugariti prin noile legi, ci lasati sa-si faca treaba-.
Pe de alta parte, deputatul Mircea Ifrim, seful Comisiei de sanatate de la Camera, a afirmat cu privire la pachetul legislativ respectiv ca -nu rezolva finantarea sistemului de sanatate, prejudiciaza clinicile universitare si creeaza structuri care duc la risipirea banilor, precum Institutul National de Management-.
-Suntem multumiti ca sindicatul va face parte din Comisia de Acreditare a Spitalelor si nemultumiti de nivelul mic al grilei de salarizare pentru personalul sanitar-, a mai adaugat vicepresedintele -Sanitas-, Adrian Barea.
In ceea ce priveste Colegiul Medicilor din Romania, presedintele Mircea Cinteza a anuntat ca vor avea un punct de vedere in 48 de ore, dupa analizarea modificarilor aduse pachetului legislativ de amendamentele aprobate.