Home Politic Guvernul Tariceanu si-a dat duhul

Guvernul Tariceanu si-a dat duhul

DISTRIBUIŢI

Calin Popescu Tariceanu si-a inaintat ieri demisia din functia de prim-ministru, intregul Cabinet pe care l-a condus mai putin de sapte luni optand pentru aceasta varianta. Singura solutie gasita de actualii guvernanti, pusi in fata deciziei Curtii Constitutionale de a respinge o parte din textele capitale ale legilor din pachetul de reforma a justitiei, este cea de a se -intoarce la electorat-, votul popular fiind decisiv in modul in care vor fi continuate reformele. Tariceanu a precizat ca decizia sa este irevocabila, dar ca executivul, in actuala formula, isi va respecta in perioada imediat urmatoare angajamentele asumate.


-Suntem in fata unei situatii politice in care decizia Curtii Constitutionale amputeaza continutul legilor justitiei si impiedica actualul executiv sa continue procesul de reforma-, a declarat Tariceanu inainte de a anunta decizia politica de a demisiona impreuna cu intregul Cabinet.

-Cu procesul de reforma a justitiei blocat nu avem nici o sansa sa obtinem un raport de monitorizare favorabil care sa permita aderarea Romaniei la Uniunea Europeana in 2007-, a continuat Tariceanu.

In urma discutiilor purtate cu membrii coalitiei de guvernamant, Calin Popescu Tariceanu a precizat ca singura solutie acceptabila in acest context a fost cea a votului popular: -In baza acestei situatii nu exista decat o singura solutie. Solutia este sa ne intoarcem din nou la electorat, prin depunerea demisiei guvernului, si sa asteptam verdictul popular. Votul popular este cel care va decide daca Romania vrea reforme-.

Curtea Constitutionala – exponent al unui -sistem ticalosit-

Declaratia premierului a fost extrem de dura la adresa deciziei Curtii Constitutionale, vizand si componenta actuala a acestei instante. Votul popular va decide, a precizat premierul, si daca Romania -va continua sa se inchine acestui sistem ticalosit – o Curte Constitutionala care este dominata politic de fostul partid aflat la putere si care incearca prin toate mijloacele sa-si apere privilegiile-.

Situatia provocata de decizia Curtii Constitutionale a fost caracterizata de Tariceanu ca fiind -fara precedent-. In acest context, premierul a tras un semnal de alarma aratand ca -in Romania nu pot exista puteri independente de vointa populara-.

-Voi cere partidelor politice sa demareze procedura dizolvarii parlamentului-

Tariceanu a mai precizat ca in zilele urmatoare va fi stabilit calendarul alegerilor, partidele membre ale coalitiei demarand de ieri discutiile privind declansarea procedurilor necesare pentru organizarea alegerilor anticipate. -Voi cere partidelor politice sa demareze procedurile pentru dizolvarea parlamentului-, a spus Tariceanu, precizand ca se bazeaza pe actuala majoritate.

Calin Popescu Tariceanu a precizat ca este insa prematur sa se pronunte asupra posibilitatii de a accepta postura de premier interimar.

In ceea ce priveste -scorul- obtinut dupa scrutinul electoral care va avea loc, cel mai probabil, in toamna, Tariceanu, presedinte al PNL, s-a aratat optimist: -Vom merge la anticipate pentru a ne intari situatia in parlament-. Tariceanu a fost transant si in ceea ce priveste formula aliantelor preelectorale, sustinand ca -Alianta merge in actuala formula-.

Adio integrare in 2007

Explicand de ce si-a schimbat brusc opinia vizavi de organizarea alegerilor anticipate, Tariceanu a declarat ca, in acest moment, aderarea Romaniei la Uniunea Europeana in 2007 si respectarea calendarului sunt puse sub semnul intrebarii.

-Integrarea Romaniei in Uniunea Europeana nu mai depinde azi de anticipate. Decizia Curtii Constitutionale a ridicat un blocaj in fata aderarii la UE-, a precizat seful executivului.

Procedurile parlamentare pentru rediscutarea textelor declarate neconstitutionale din pachetul de legi ale justitiei nu vor mai avea loc, pachetul in actuala formula fiind -golit de continut-.


Legile proprietatii, promovate prin ordonanta de urgenta

In sedinta de ieri, executivul a decis sa promoveze pachetul legilor proprietatii prin ordonanta de urgenta, tocmai pentru a salva macar o parte din reformele atat de contestate de opozitie. Legile din acest pachet – referitoare la restituirea proprietatilor, accelerarea proceselor funciare, renta viagera etc. – nu au fost vizate de decizia Curtii Constitutionale.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.