Home Politic HAI R.P.D. IN P.S.D.!

HAI R.P.D. IN P.S.D.!

DISTRIBUIŢI

Numarul primariilor aflate sub tutela partidului de guvernamant creste vertiginos. Numai in judetul Cluj, de pilda, PSD a ajuns sa aiba cu 62,5% mai multi primari decat au fost alesi prin vot liber!

Randurile PSD sunt ingrosate nu numai de primari, ci si de consilieri locali. Asa incat exista comune in care se poate spune ca partidul condus de Adrian Nastase chiar nu prea mai are rivali. Sau chiar mai mult, ca e partid unic!

Oportunism, presiuni, santaj. Sunt cauzele cel mai des invocate prin care se incearca explicarea unui fenomen tot mai intalnit in mediul politic romanesc: migratia catre alte partide.

Cei mai multi dintre primarii care isi parasesc partidul ce i-a sprijinit in alegeri in favoarea PSD considera ca altfel li se deschid usile la consiliile judetene in calitate de membri ai partidului de guvernamant si ca altfel se rezolva problemele.

Bonus: 15 primarii

La alegerile din 2000, in judetul Cluj, PSD (la acea vreme PDSR) a castigat 24 de primarii, in momentul de fata -portofoliul- sau continand 15 in plus. Adica, de toate, 39. Matematic, cu 62,5% mai multe. In plus, trei dintre primariile celor cinci municipii din judet se afla acum sub pecetea celor trei trandafiri. -PSD reprezinta cea mai atractiva destinatie pentru primarii si consilierii care vad in migratia politica o modalitate de rezolvare a problemelor, atat a celor personale, cat si a comunitatilor pe care le conduc. Postura de partid de guvernamant ii ofera acestuia instrumentele pentru a se face atractiv intr-o tara in care covarsitoarea majoritate a administratiilor locale depinde, din punct de vedere financiar, de deciziile care se iau la ?çcentru?ê sau la ?çjudet?ê-, se arata intr-un raport al Institutului pentru Politici Publice (IPP), avand ca tema migratia politica.

Binele public

Spus pe sleau, speranta e ca, pesedist fiind, primarul respectiv va primi o alocatie bugetara mai mare decat un liberal sau un democrat.

-De cand sunt la PSD, usile Consiliului judetean si ale prefecturii imi sunt deschise oricand. Nu trebuie decat sa spunem ce probleme avem si lucrurile se misca. Am beneficiat de cateva programe de finantare a unor lucrari publice, iar lucrurile nu se opresc aici-, spune Ioan Pop, primarul din Alunis.

La alegerile din 2000, Pop a candidat pe listele PD, partid sub stindardul caruia a dus la bun sfarsit alte doua mandate. Totusi, in primavara anului trecut, a -dezertat- la PSD.

Impreuna cu el au plecat si consilierii locali, astfel ca, in comuna, partidul de guvernamant e, practic, supermajoritar. Unic, altfel spus, de vreme ce si primarul, si consilierii sunt in aceeasi barca.

Vorbe, vorbe

-In PD e prea multa vorbarie. Inainte de alegeri mi-au promis marea cu sarea, dupa care nu au mai facut nimic. Nu sunt pragmatici deloc si sufera de lipsa de principialitate-, isi varsa naduful primarul din Taga, Gheorghe Muresan. Socialist convins, dupa cum insusi se declara, a parasit PD la cateva luni dupa alegerile din 2000. Si-a pastrat statutul de independent pana acum doua luni, cand impreuna cu viceprimarul si consilierii partidelor de opozitie au plecat in masa la PSD. -Convingerea mea ferma e ca orice primar trebuie sa fie social-democrat. Cand am schimbat partidul, m-am gandit, in primul rand, la oameni. E cu totul altceva sa ai sustinerea unui partid puternic-, mai spune Muresan.

Atotputernicul PSD

De lipsa de sustinere si colaborare din partea -centrului- se plange si primarul din Aschileu, Mircea Bagarean. A plecat din PD tot acum un an. -Nu am simtit nici un fel de sprijin din partea conducerii centrale. Dupa alegeri, au venit deputatii PD in sat, au promis ca ne vor acorda tot sprijinul si nu au mai facut nimic. Altfel stau lucrurile de cand cu PSD-, marturiseste Bagarean. De altfel, la nivelul judetului Cluj, PD a suferit cele mai grele pierderi. In decurs de doi ani, formatiunea lui Basescu s-a trezit fara cinci primari si patru viceprimari. In timp ce majoritatea celorlati migratori sunt candidati independenti. In afara de PSD, singurul partid care a reusit sa -momeasca- un primar al unei alte formatiuni este PNL.

Cum bugetul nu a fost inca impartit, e de asteptat ca pesederizarea sa continue. Pana la victoria finala.


Efective dublate

La alegerile din 2000, PSD a castigat 143 de posturi de primari in localitati din 10 judete ardelene. Potrivit studiului IPP, in iunie 2000, PSD a detinut 35,5% din totalul primariilor. In iunie 2001, proportia a crescut la peste 50%. In prezent, -efectivele- sunt aproape duble. Ilustrative sunt cazurile Sibiului, de la opt la 32 de primarii, Muresului, de la 22 la 50, si Hunedoarei, de la 19 la 48.

Singurul judet in care PSD nu a reusit sa coopteze nici un primar de la alte formatiuni politice este Harghita. Explicatia e simpla: in Harghita e -teritoriul- UDMR.

Primarii la mezat

La sfarsitul lunii trecute, vicepresedintele PD, Ioan Oltean, a criticat ceea ce a numit practica partidului de guvernamant de a-i -mitui cu bani publici- pe primarii opozitiei, in vederea racolarii in PSD. Oltean s-a referit la situatia aparuta la Bistrita-Nasaud, unde, in aceeasi zi, presedintele Consiliului judetean, Gheorghe Marinescu, impreuna cu 20 de primari si consilieri locali, s-a inscris in PSD. Aceasta, dupa ce Marinescu a primit asigurari de la ministrii Cabinetului Nastase ca optica executivului fata de judetul pe care il conduce se va schimba, mai ales in privinta alocarilor bugetare.

Sfaturi practice

Inainte de alegerile locale de la Ciucea si Negreni, desfasurate duminica, 10 noiembrie, conducerea PD Cluj i-a acuzat pe liderii filialei judetene a PSD ca i-au amenintat pe locuitorii celor doua comune ca vor avea de suferit daca nu-l vor vota pe candidatul partidului de guvernamant. -Liviu Medrea (secretar general al PSD Cluj – n.r.) a spus ca, daca va fi ales primar, candidatul PSD va avea la Consiliul judetean toate usile deschise, in timp ce un primar din alt partid ?çar intra in aceasta institutie doar ca un simplu cetatean?ê-, a precizat conducerea PD Cluj. Anul trecut, cu ocazia alegerilor locale de la Frata, Liviu Medrea a fost acuzat ca ar fi facut si atunci o -declaratie- similara. La randu-i, Medrea a trecut prin PUNR si PAUR, inainte de a se inscrie in PSDR, transformat mai apoi in PSD. In toate cele trei comune, alegerile au fost castigate de candidatii PSD.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.