Comisia parlamentara de control a SRI a dat ieri publicitatii un material amplu privind riscurile sigurantei nationale asociate fenomenului terorist. Pe langa vulnerabilitatile descoperite la nivelul obiectivelor strategice, transferurile valutare externe ilegale si proliferarea actelor de evaziune fiscala, presedintele comisiei, deputatul PSD Ion Stan, a adus in atentie si un subiect extrem de delicat, -procesul de autonomizare a asa-numitei zone a <Pamantului Secuiesc>-, plasata in judetele Harghita si Covasna. Dupa ce ministrul de interne, Ioan Rus, si seful SRI, Radu Timofte, au vorbit despre lipsa de control al statului in aceasta regiune, ieri, a venit randul Comisiei parlamentare de control a SRI sa ne avertizeze asupra acestui pericol, dupa mai multe controale efectuate la unitatile SRI din majoritatea judetelor din Ardeal.
-Autoguvernarea locala- ameninta Har-Cov
Raportul dat ieri publicitatii de Comisia SRI atribuie un spatiu generos dezvoltarii unor forme de -autoguvernare locala- la nivelul judetelor Covasna, Harghita si partial Mures, spatiu denumit generic de etnicii maghiari -Pamantul Secuiesc-. In urma datelor culese de la unitatile SRI, comisia sustine ca in aceasta zona au fost deja puse in miscare mecanisme si institutii care pot consolida o -unitate teritoriala autonoma, capabila sa deruleze activitati politice si socio-economice fara a intretine legaturi majore cu Bucurestiul-. In acest context, etnicii maghiari din Har-Cov sunt -acuzati- ca au exploatat procesul de descentralizare administrativa in vederea obtinerii controlului in zona si au initiat un proces de -deromanizare- prin -excluderea elementului romanesc din procesele de decizie la nivel local-.
Ungaria finanteaza infiintarea unei -zone maghiare autoguvernabile-
Pentru atingerea obiectivului final al actiunii lor, etnicii maghiari -s-au distins prin actiuni frecvente si incisive-, se sustine in raportul comisiei. La acest capitol se inscrie contestarea autoritatii unor institutii ale statului roman in zona, incitarea la nesupunere civica si, nu in ultimul rand, institutionalizarea colaborarii la nivelul administratiei publice din cele doua judete aflate in vizor, in perspectiva infiintarii, cu sprijin financiar si logistic ungar, a -Regiunii de Dezvoltare de pe Pamantul Secuiesc-.
Caseta
-Astfel, factori de decizie de etnie maghiara din institutiile administratiei publice locale din judetele Covasna si Harghita participa activ la constituirea in zona a unui sistem de tip <microregiune-regiune>, care, prin diminuarea rolului statului roman, sa faciliteze realizarea obiectivelor autonomist-separatiste si sa duca la crearea unor <zone maghiare autoguvernabile>. Un proces important, din acest punct de vedere, il reprezinta demersurile de realizare a unui sistem de administrare comuna a composesoratelor din judetele Covasna si Harghita, considerat <un prim-pas> spre constituirea unui <Fond Funciar si Forestier al etnicilor maghiari din Transilvania>-.
Invatamantul – varful de lance al -iredentismului maghiar-
Presedintele comisiei a afirmat, in cateva randuri, ca unul dintre principalii vectori prin care se propaga separatismul in zona este scoala. Ion Stan a vorbit ieri de -crearea unor retele de invatamant paralele cu statul si de folosirea unor manuale neavizate de Ministerul Educatiei-, fapt ce demonstreaza, in opinia sa, -scoaterea sistemului educational din Harghita si Covasna de sub autoritatea statului roman-. Principalele mijloace folosite de comunitatea maghiara pentru atingerea acestui deziderat sunt, conform raportului, -obtinerea de fonduri si sprijin logistic, in vederea conectarii la fluxurile informationale ungare, precum si realizarea unui sistem autonom de invatamant in limba maghiara-.
De asemenea, raportul vorbeste de -obstructionarea activitatii institutiilor de cultura si invatamant de expresie romaneasca- si chiar de -limitarea posibilitatilor de manifestare a BOR in zona-. Documentele sustin ca -toate aceste actiuni de factura separatista sunt initiate, sustinute si derulate de catre exponenti cu orientari radicale de etnie maghiara-.
Comisia SRI avertizeaza despre pericolul instaurarii unei -frontiere maghiare- in interiorul tarii
Documentul redactat de parlamentarii din Comisia SRI vorbeste in final si de principalele riscuri si amenintari, care deriva din situatia constatata in Har-Cov. Cap de lista la acest capitol este -pierderea controlului statului roman asupra unei importante zone din teritoriul national, prin instaurarea unei reale <frontiere maghiare> in interiorul tarii-. De aici ar putea deriva, potrivit raportului, modificarea art. 1 din Constitutie, -exportarea- modelului si in alte judete din Transilvania, precum si accentuarea discriminarii etnicilor romani din zona.
-O astfel de evolutie poate readuce puternic in atentie problema – considerata, in mediile maghiare, de maxima importanta – a art. 1 din Constitutia Romaniei, care stipuleaza caracterul <national unitar al statului roman>. Persoane interesate ar putea utiliza autonomizarea <Pamantului Secuiesc> ca argument forte pentru a relua teza necesitatii consacrarii etniei maghiare ca <natiune constitutiva de stat> si a recunoasterii Romaniei ca <stat multinational> (…). Datele de care dispunem arata ca romanii din judetele Harghita si Covasna sunt confruntati cu <modele culturale, valori, stari de spirit, trairi comune celor cu statut minoritar, dezavantajati, izolati si marginalizati>, formand un areal etno-cultural distinctiv, ceea ce ameninta <romanitatea ca realitate etnica distinctiva, ca stare culturala>-.
Stan exclude din schema implicarea UDMR
Intrebat daca in demersul cercetarilor s-a descoperit implicarea UDMR in aceste actiuni -iredentiste-, presedintele comisiei, Ion Stam, a declarat ca -nu s-a identificat UDMR ca vector principal al afectarii stabilitatii si sigurantei statale in Romania-. De asemenea, deputatul PSD a exclus orice implicare a Guvernului maghiar in aceste actiuni separatiste. Afirmatiile sale au fost insa contrazise pe loc de vicepresedintele comisiei, deputatul PRM Daniela Buruiana, care a precizat ca -sunt implicate persoane din UDMR si din Guvernul de la Budapesta-. Ea a acuzat in principal -favorizarea patrunderii capitalului ungar in economia celor doua judete, exclusiv pe criterii etnice-.
De asemenea, atat Buruiana, cat si Stan au vorbit de -diversele fundatii si ONG-uri, care desfasoara activitati aparent legale, dar de fapt sunt orientate de cercuri iredentiste, care urmaresc scopuri separatiste-.