Președintele Klaus Iohannis urmează să înainteze Parlamentului propunerea pentru funcția de Director al SRI, poziție rămasă liberă în urma demisiei lui George Maior. Potrivit unor surse apropiate președinției propunerea președintelui Klaus Iohannis la șefia SRI urmează a fi Horia Georgescu, 38 de ani, ce ocupă în prezent funcția de Președinte al Agenției Naționale de Integritate.
Horia Georgescu a lucrat pe rând la DNA, la Ministerul Justiției și la Agenția Națională de Integritate. CV-ul său este unul impresionant iar aprecierea de care se bucură acesta în fața Uniunii Europene și SUA este una impresionantă.
Înainte de a fi șeful ANI, timp de patru ani, Horia Georgescu a îndeplinit funcția de secretar general al Agenției Naționale de Integritate, îndeplinind și funcția de Șef al Structurii de Securitate coordonând și implementând procedurile legale privind informațiile clasificate la nivel național, al Uniunii Europene și NATO.
Este, de asemenea, peer review expert în studiul „Folosirea instrumentelor de declarare a bunurilor pentru identificarea persoanelor expuse politic”, condus de Banca Mondială (Echipa Transparență și Responsabilitate – FPDTA), Direcția de Integritate a Piețelor Financiare, cât și expert european în domeniul conflictelor de interese și al declarării averilor din partea Comisiei Europene, Unitatea de Construcție Instituțională, Direcția Generală Extindere, prin instrumentul TAIEX (Asistență Tehnică și Schimb de Informații).
Horia Georgescu lucrează, în prezent, la doctoratul în științe militare și informații la Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul” – Serviciul Român de Informații. Horia georgescu are două facultăți absolvite: Drept și ASE.
În ultimul raport MCV dat publicității de Comisia Europeană, Agenția Națională de Integritate este apreciată pentru succesele repurtate: „Raportul Comisiei Europene în ceea ce privește progresele pe Justiție remarcă în mod clar activitatea Agenției Naționale de Integritate ca fiind una foarte bună. Se atinge în detaliu fiecare punct referitor la activitățile ANI, respectiv dublarea numărului de cazuri în ceea ce privește confiscarea averilor, precum și cazurile de conflict de interese și incompatibilitate, care au atins oameni politici și funcționari publici la cel mai înalt nivel”, a declarat Horia Georgescu la momentul respectiv.
Astfel, ANI a finalizat, în 2014, un număr de 514 rapoarte, iar 638 de cazuri i-au fost notificate ANI.
Anul trecut, ANI a tratat 294 de cazuri de incompatibilitate, 101 de cazuri de conflict de interese administrativ, 60 de cazuri de conflict de interese penal, 30 de cazuri de diferențe semnificative între venituri și averi și 29 de cazuri de suspiciuni solide privind comiterea de fapte penale sau de corupție.
Cazurile respective i-au vizat, printre alții, pe șase magistrați, trei secretari de stat, 14 consilieri județeni, 11 senatori, 28 deputați, 60 de viceprimari, 84 de primari, un președinte de consiliu județean.