Senatorii au adoptat azi, ca și Cameră Decizională, o propunere legislativă a PNL care completează Legea nr. 51/1991 în sensul că este considerată amenințare la adresa siguranței naționale, „orice acțiuni sau inacțiuni care lezează interesele economice strategice ale României, cele care au ca efect periclitarea, gestionarea ilegală, degradarea ori distrugerea resurselor naturale, fondului forestier, cinegetic și piscicol, apelor și altor asemenea resurse, precum și monopolizarea ori blocarea accesului la acestea, cu consecințe la nivel național sau regional”.
În expunerea de motive a propunerii de lege, se arată că domeniul silvic este unul în care inegalitățile și abuzurile „s-au acumulat an după an”, valoarea tăierilor ilegale estimate prin controale la cinci miliarde de euro, „cifră care în realitate este și mai mare”.
„În ultimii opt ani s-a tăiat ilegal de două ori mai mult decât s-a putut regenera sau împăduri, iar această proporție este numai partea de tăiere ilegală care a putut fi cuantificată. S-au încercat măsuri de stopare prin activități de control, care însă și-au demonstrat ineficiența. Curtea de Conturi vorbește chiar despre încurajarea și perpetuarea infracțiunilor la regimul silvic, respectiv tăieri și comercializări ilegale de lemn”, se mai arată în expunerea de motive.
Legea este organică și va merge la promulgare. După publicarea în Monitorul Oficial a Legii, braconierii și hoții de lemne vor putea fi interceptați cu mandate pe siguranță națională.