Presedintele a aparut la Scoala de Vara a tinerilor PSD. -A venit, a venit!-, se auzeau susoteli in sala cantinei din Regie, in care junii membri de partid, imbracati in tricouri rosii, asteptau sa vada ce surpriza le-a pregatit Traian Basescu. Surpriza a fost intr-adevar una destul de mare.
Pe terenul adversarilor, seful statului s-a apucat sa depene amintiri din trecutul sau politic si le-a oferit pesedistilor o pilda cu doar trei invataminte: -Castiga-ti increderea celor din partid!-, -Fii cunoscut in afara partidului!- si -Nu pune mana pe bani-. Lasand orice urma de modestie la o parte, presedintele-jucator s-a gandit sa se prezinte in fata elevilor, care ar fi trebuit sa se afle la cursul profesorului Geoana, drept un model politic.
Daca tot a reusit sa le acapareze atentia chiar de la inceput, Basescu s-a gandit ca ar fi momentul sa treaca la actiune si sa aduca in discutie subiecte sensibile, precum revizuirea Constitutiei sau marea dosariada. Inarmat cu rasul sau caracteristic si cu poante, inocente la prima vedere, dar in care a ascuns atacuri fine la adresa veteranilor PSD, Basescu le-a sugerat pesedistilor ca ar fi cazul sa opteze pentru republica prezidentiala si ca e nerabdador sa-si vada dosarul de securitate, in cazul in care acesta exista.
Sperand ca va mai frange alte cateva inimi din randul tesedistilor, Basescu si-a exprimat inca de la inceput incantarea ca se afla -la scola de vara a unui partid, chiar daca PSD se afla in opozitie-. -N-as putea spune ca am sentimente indoielnice in legatura cu participarea mea la aceasta Scoala de Vara. Trebuie sa trecem peste perioada in care avem de impartit probleme personale-, a spus seful statului, cu zambetul pe buze.
Eforturile sale de a-i impresiona pe cruzii membri de partid au fost rasplatite cu trei cadouri neobisnuite din partea PSD: un dosar care ar fi trebuit sa fie dosarul sau de securitate, o teapa cu care Basescu i-a amenintat in campanie pe cei in afara legii si o adresa nou-nouta de e-mail cu care sa poata intra pe chat-ul TSD. Asta ca sa nu mai umple forumurile ziarelor cu opiniile sale prezidentiale. Cu toate acestea, Basescu a preferat sa plece tot cu mana goala – a lasat teapa si dosarul in sala, iar tricoul pe care era inscriptionata adresa i l-a oferit unui student.
Pe liderul PSD, Mircea Geoana, presedintele Basescu nu a reusit sa il induplece in niciun fel. Dupa ce l-a condus pe seful statului in locul in care urma sa fie interogat de reprezentantii TSD, Geoana si-a luat discret talpasita si s-a oprit la o cantina studenteasca din Regie.
Presedintele Traian Basescu si-a gasit ieri un public tocmai bun de convins ca merita sa conduca o republica prezidentiala. Daca pe liberali nu are sanse sa-i induplece prea usor, seful statului si-a postat pe chip un zambet larg, si-a luat tricoul de vacanta si a iesit la cucerit tineri pesedisti, in speranta ca va obtine sprijinul micilor opozanti. Intr-un discurs presarat cu substraturi intepatoare la adresa veteranilor PSD, Basescu a incercat sa-i invete pe cei prezenti la scoala politica a TSD, lasand deoparte modestia, care sunt secretele unui mare politician.
Traian Basescu si-a facut ieri aparitia in fata tinerilor PSD, cu cinci minute inainte de ora anuntata. Daca tot a fost nevoit sa vina in fata unui partid, altul decat PD, pentru a lasa impresia ca ceea ce a ramas in inima sa nu e mai mult decat o simpatie pentru democrati, presedintele jucator s-a gandit sa isi testeze simpatia printre adversarii politici si si-a pus la punct replici legate de revizuirea Constitutiei, dosarele de Securitate, incompetenta guvernului si situatia de la MApN, care sa tinteasca clar acolo unde avea interes. In plus, Basescu a primit si ceva cadouri de la tinerii pesedisti, prin intermediul lui Victor Ponta, care s-a contrat in glume cu presedintele pe tot parcursul declaratiilor. Liderul PSD, Mircea Geoana, nu a avut prea multe sa-i spuna lui Basescu – l-a intampinat si apoi s-a retras din sala in care Basescu incepuse deja sa cucereasca zambete. Isteria pro-Basescu a aparut imediat in sala plina ochi de tricouri rosii purtate de tesedistii care au aplaudat energic la sosirea lui Basescu. Ochii patrunzatori ai verteranilor pesedisti, asezati strategic, au curmat insa imediat valurile de aplauze.
Alegeti voi, doar republica prezidentiala sa fie!
Convins ca intrebarile la care il vor supune pesedistii nu vor fi deloc comode, Basescu s-a chinuit sa gaseasca doua teme neutre cu care sa le ia ochii tinerilor social-democrati: functionarea institutiilor statului si revizuirea Constitutiei. Cum era de asteptat, subiectul care a facut valuri a fost cel al modului in care presedintele intelege sa se comporte in cazul revizuirii Legii Fundamentale. Daca la inceputul dezbaterilor acesta s-a aratat dispus sa fie un mediator impartial si sa lase electoratul sa decida daca vrea republica parlamentara sau prezidentiala, pe parcursul discursului, seful statului si-a exprimat mai mult decat evident pozitia. -Daca discutia <republica parlamentara, republica prezidentiala> va intra pe un fagas serios intre partidele politice, va garantez ca voi sti ce sa fac, astfel incat sa nu fie vorba, in aceste discutii, de sustinerea interesului presedintelui actual ales-, a spus Basescu la scoala TSD. Nici nu a fost nevoie insa ca presedintele sa isi exprime o pozitie clara ca intrebarile social-democratilor legate de starea educatiei si sanatatii l-au facut pe Basescu sa afirme ca in acest moment Constitutia nu ii da atributii sa controleze activitatile executivului. -Sa nu uitam totusi ca in Europa singura republica prezidentiala este Franta. In celelalte state vorbim de republica parlamentara. In afara de Franta, Europa a ales un model mai soft, republica parlamentara, care convine mai mult clasei politice-, a incheiat Basescu, amintindu-si ca a sarit totusi limita impartialitatii, cu care s-a laudat la inceput.
Sageti catre barosanii PSD
Pe tot parcursul discursului, presedintele a avut grija sa insereze fel de fel de substraturi care sa-i atinga pe seniorii din conducerea PSD. Seful statului a enumerat situatiile in care au existat conflicte premier – presedinte, rezultate din prevederile Constitutiei, care confera atributii limitate presedintelui in raport cu legitimitatea sa data de vot, referindu-se direct la conflictele dintre Ion Iliescu si Petre Roman si Ion Iliescu – Adrian Nastase. Un alt atac ascuns la adresa principalului partid de opozitie a parut atunci cand presedintele le-a reamintit social-democratilor ca au mostenit forma de organizare a statului de la PCR. Atacul sub centura a venit, insa, spre sfarsitul discursului, cand a criticat modul de actiune a actualei conduceri pesediste. -Nu vreau sa credeti ca va aduc vreo critica. Voi acum aveti o problema: atacul steril. Cand esti in opozitie trebuie sa vii sa promovezi solutii mai bune decat guvernul. Viata de opozitie are frumusetea ei-, a mai spus Basescu. In plus, acesta le-a sugerat pesedistilor ca mai au nevoie de o curatire destul de profunda atunci cand a primit cadou de la TSD faimoasa teapa: -Cred ca partidul vostru la interior are nevoie de mai multe tepe-, a spus ironic Basescu, contracarat insa imediat de Ponta. -Cred ca le-am rezolvat-, s-a laudat pesedistul. Basescu a perseverat in gluma sa si i-a sugerat tanarului reprezentant al PSD ca, de vreme ce se afla inca in conducerea formatiunii, este greu de crezut ca problemele s-au rezolvat.
Ingrijorat de situatia MApN
-In legatura cu situatia de la Ministerul Apararii, suntem intr-o situatie dificila din cauza rupturii intre minister si corpul armatei, ruptura care incepe de la seful SMG. Cred ca aceasta ruptura afecteaza credibilitatea ministerului si cred ca incepe sa afecteze si credibilitatea Armatei-, a spus Basescu. Acesta a precizat ca Ministerul Apararii este al doilea minister de externe al Romaniei si astfel ruptura afecteaza credibilitatea Armatei pe plan extern. -MApN este al doilea minister ca importanta in relatiile externe, dar este singurul care pragmatizeaza politica externa. Ministerul Apararii face diferenta intre tarile care fac declaratii si intre cele care fac declaratii si transpun in practica angajamentele luate in politica externa-, a mai spus Basescu, referindu-se la acordul pe care si l-a dat in legatura cu decizia de incepere a urmarii penale in cazul ministrului apararii, Teodor Atanasiu.
Cica nu isi baga nasul in dosarele altora
Discutia despre marea dosariada a aparut si ea in dezbatere. Convins ca va avea ocazia sa se apere din nou in legatura cu disparitia dosarului sau, Basescu a precizat ca nu a avut niciodata curiozitatea sa se uite in dosarul altora si ca singurul dosar pe care doreste sa-l vada este al sau. -In cazul in care exista-, a adaugat imediat presedintele. Acesta a a amintit ca in 28 februarie 2005 CSAT a hotarat transferul dosarelor de la serviciile secrete la CNSAS si ca in toamna anului trecut s-a ajuns la dosarele de siguranta nationala despre care a aflat de la serviciile de informatii. -Era vorba de trei categorii de dosare: de politicieni, de inalti ierarhi si de sportivi. O sa vedem daca mai sunt si alte categorii-, a spus Basescu, explicand ca desecretizarea dosarelor rezolva ceva probleme. -Tocmai acest balast facea ca serviciile de informatii sa fie identificate cu fosta structura a Securitatii-, si-a reconfirmat Basescu apropierea fata de serviciile secrete. Acesta a reluat ideea conform careia la CNSAS se afla in urma transferului mentionat dosare referitoare la situatia din anii *50-*60, cand avea loc instaurarea in forta a regimului comunist, sustinuta opresiv si de organele Securitatii. -Sunt preoti care au lucrat la canal, oameni bagati in puscarii la cea mai mica si slaba impotrivire la adresa regimului. Despre tragediile acestor oameni nu vorbeste nimeni. E normal sa vrem sa stim despre actualii politicieni, dar trebuie sa existe un echilibru intre cele doua parti-, a adaugat Basescu. Acesta s-a aratat si foarte tolerant cu turnatorii. -Sigur nu poti sa te impaci cu cel care te-a turnat . De iertat, trebuie sa-l ierti-, a incheiat presedintele.
Sfaturi basesciene catre pesedisti
Sfidand de tot conducerea PSD, Basescu s-a gandit sa le dea tinerilor social-democrati sfaturi despre cum sa fii un mare om politic. Lipsit de orice fel de modestie, seful statului a tinut mortis sa se dea exemplu pe tot parcursul expunerii.
Pasul unu: -Castiga-ti increderea celor din partid-. Basescu le-a precizat tinerilor social-democrati ca important nu este, pentru un politician, sa aiba relatii in judete pentru a negocia voturi, ci sunt increderea pe care i-o acorda partidul si capacitatea de a strange voturi si atentia speciala acordata modului in care este sprijinit cu fonduri in campanie.
Pasul doi: -Fii cunoscut in afara partidului-. -Duceti-va in statia de autobuz si asezati-va langa un stalp. Daca lumea va recunoaste si va intreaba <Ce mai faceti, domnul consilier sau domnul deputat>, atunci asta conteaza cel mai mult, nimic altceva nu are importanta-, a recomandat Basescu.
Pasul trei: -Nu pune mana pe bani-. -Nu puneti mana pe bani daca vine cineva si spune: <Uite, iti dau un milion pentru campanie, trimite-l la trezorier!>. In acest mod, la talk-show nu va putea nimeni sa te sune sa spuna: <Uite, ti-am dat bani in campanie, cum ramane cu aranjamentul despre manaria aia?>-, si-a incheiat presedintele colectia de sfaturi.
Cadouri pesediste catre Basescu
Trei au fost sfaturile presedintelui catre tinerii social-democrati, trei au fost si cadourile primite de seful statului din partea acestora. Inca de la inceputul dezbaterii, Basescu a primit un cadou deosebit: pesedistii i-au dat dosarul. -V-am adus si dosarul, domnule presedinte, si sunt convins ca il veti da publicitatii-, a spus Ponta, dupa care i-a inmanat lui Basescu un dosar care continea mai multe coli albe de hartie, cu emblema TSD tiparita intr-un colt.
Gustand gluma, seful statului s-a aratat dispus sa faca public respectivul -dosar-, chiar daca, dupa cum a precizat, este obisnuit mai degraba cu emblema navei -Biruinta- decat cu cea a TSD.
Celelalte doua cadouri le-a primit chiar la sfarsit: un tricou inscriptionat cu o adresa de e-mail, [email protected], cu care poate intra pe chatul tinerilor PSD ca sa-si stapaneasca pasiunea de a scrie pe forumurile ziarelor si o teapa din lemn. -Ati promis in campania electorala, acum sunteti la putere-, a motivat Ponta.
Geoana nu da doi bani pe promisiunile prezidentiale
Suparat nevoie mare ca Basescu a venit pe terenul sau si le-a facut ochi dulci pesedistilor, liderul social-democrat Mircea Geoana a declarat ca nu prea pune pret pe promisiunile lui Basescu. -Oricat a spus Traian Basescu ca nu este un judecator interesat in aceasta modificare, nu este adevarat. Este presedinte in exercitiu si va dori sa creeze o Constitutie care sa ii serveasca interesului sau politic. Asa ca argumentul pe care l-a folosit in discutia cu tinerii social-democrati, ca va fi un jucator neutru in aceasta ecuatie, nu este adevarat-, a spus Geoana. Cat despre data la care ar trebui modificata legea fundamentala, Geoana a afirmat ca anul 2009 este cel mai potrivit si a precizat ca, dupa parerea sa, discutia despre adoptarea unuia dintre cele doua sisteme de republica prin modificarea Constitutiei ar trebui sa fie purtata dupa ce Romania -va petrece- cativa ani in Uniunea Europeana.
Hrebenciuc: Nimeni nu se da in vant dupa anticipate
Liderul grupului parlamentar PSD din Camera Deputatilor, Viorel Hrebenciuc, nu a ratat nici el oportunitatea de a-si exprima opinia. Acesta nu a exclus categoric orice posibilitate de alianta cu PNL sau PD, dar a declarat ca niciun partid parlamentar nu se gandeste serios la alegerile anticipate. -UDMR-ul si-ar sfarsi cariera parlamentara prin aparitia UCM. Conservatorii ar parasi si ei parlamentul, liberalii, care au painea si cutitul guvernarii, dar au doar 11% in sondaje, nu se gandesc sa piarda avantajele din prezent, iar PD asteapta decizia presedintelui in acest sens-, a spus Hrebenciuc, la scoala de vara a TSD. Se pare ca nici PSD nu prea vrea anticipate, cel putin pana nu ajunge la 30% in sondaje, dupa cum a sustinut social-democratul. -Alegerile anticipate depind in cea mai mare masura de dorinta PSD. Noi nu putem guverna alaturi de PNL, pentru ca iesirea in opozitie a PD va da o forta foarte mare acestui partid. Nici alaturi de PD nu putem merge, decat daca ne luam anumite masuri ca vom putea castiga viitoarele alegeri. Ne gandim la aceste masuri, dar nu vi le spunem-, a incheiat Hrebenciuc.
Un -Che Guevara- si un meci de fotbal
Intr-o parte a ringului, Adrian Nastase salta de zor, inconjurat de un ciorchine de tineri. De partea cealalta, Mircea Geoana o chinuia pe tanara Daciana Sarbu sa ii demonstreze, pe un ritm mult mai lent decat cel care ii asurzea pe cei prezenti, ca a fost la cursurile de dansuri de societate. Cam asa se poate rezuma prima seara de -dezmat- pentru tinerii de la scoala de vara. Desi cei doi lideri au facut tot posibilul sa nu dea ochii unul cu celalalt toata seara, Victor Ponta s-a chinuit sa faca drumuri intre masa celui care l-a propulsat in politica, Adrian Nastase, si masa celui care i-a oferit de curand o functie de conducere in Camera Deputatilor, Mircea Geoana. Tineretul s-a distrat si el, dar nu asa de bine ca Nastase, care a cucerit ringul cu dansul sau zbuciumat. In programul scolii de vara mai figureaza un meci de fotbal si alte cateva activitati de relaxare.