Home Politic Iliescu a devenit presedintele tuturor romanilor din PSD

Iliescu a devenit presedintele tuturor romanilor din PSD

DISTRIBUIŢI

Cu un an inaintea expirarii mandatului prezidential, Ion Iliescu a inceput sa se comporte ca un activist de frunte al partidului de guvernamant. Presedintele isi pregateste reintrarea pe scena politicii active din postura liderului de necontestat al partidului sau de suflet – PSD. O face insa incalcand orice norme legale si ale bunului simt. Pe o tema extrem de importanta, cea a calendarului electoral si a modificarii legilor electorale, presedintele Iliescu a catadicsit sa se consulte doar cu fostii si viitorii sai colegi de partid, ignorand total parerile opozitiei. Practic, Iliescu se comporta ca un presedinte al tuturor romanilor din PSD. Prin comparatie, celalalt sef al statului pe care l-a avut Romania postdecembrista, Emil Constantinescu, nu s-a implicat in timpul mandatului in favoarea partidului care l-a propulsat, provocand chiar, inconstient, decesul politic al PNTCD.


Pe agenda prezidentiala, numai vizite de lucru

In prima zi a saptamanii, la Palatul Cotroceni, -greii- din PSD, in frunte cu Adrian Nastase, s-au intalnit cu seful statului pe un subiect fierbinte: alegerile din 2004. Daca in alte randuri opozitia era si ea ulterior invitata sa-si exprime punctele de vedere, de aceasta data, Iliescu s-a rezumat sa-i asculte doar pesedistii. In loc sa-i invite la palat si pe liderii celorlalte partide parlamentare in cursul saptamanii, Ion Iliescu a preferat sa plece in mici escapade cu iz electoral: ieri la Calarasi, azi la Sinaia. In toate vizitele sale -de lucru-, presedintele este insotit sau este intampinat de fruntasi ai PSD. De exemplu, la Calarasi, senatorul Doru Ioan Taracila si deputatul Iosif Armas au facut oficiile -de gazda-. De altfel, Iliescu a anuntat, la Calarasi, ca nu se va intalni cu reprezentantii opozitiei decat daca liderii acestor formatiuni politice o vor cere. El si-a explicat pozitia, motivand ca dezbaterea proiectului legilor electorale cade, de fapt, in sarcina unei comisii care s-a constituit in acest scop la parlament.

Dubla asimilare

Vizitele prin tara ale presedintelui au, evident, scopul de a promova cat mai mult imaginea buna a lui Iliescu in randul electoratului dezamagit al PSD, aflat in crestere. Cand se va intra legal in campania electorala, -poza de familie- Iliescu – PSD va fi deja fixata in -albumul- electoral. Asa se explica, poate, de ce delegatia PSD, impreuna cu Iliescu au propus, dupa consultarile de la Cotroceni, scurtarea campaniei electorale de la 45 la 30 de zile.

Si dinspre PSD au fost lansate in ultimul timp semnale de -asimilare- a lui Ion Iliescu. Vicepresedintele Mircea Geoana isi exprima, zilele trecute, speranta ca Iliescu va reveni in fruntea partidului, dupa incheierea mandatului prezidential. Ca un fapt divers, trebuie remarcata similitudinea dintre seful statului si PSD si la nivel guvernamental: toate comunicatele de presa ale Palatului Cotroceni sunt retransmise in redactii de la Palatul Victoria.

-Echidistanta- sefului statului, criticata de opozitie

Fata de aceasta situatie, opozitiei nu i-a mai ramas decat sa protesteze.

-Este inadmisibil ca presedintele Romaniei sa limiteze dialogul politic la o simpla consultare cu partidul de guvernamant, dovedindu-se astfel tributarul mentalitatii partidului unic. Dl Ion Iliescu a incalcat echidistanta pe care functia de sef al statului i-o impune si a aratat astfel opiniei publice ca domnia sa s-a inscris deja in PSD, fara a mai astepta finalul mandatului-, se arata intr-un comunicat al Aliantei Dreptate si Adevar PNL – PD, semnat de catre cei doi copresedinti, Theodor Stolojan si Traian Basescu. Cei doi politicieni au condamnat atitudinea lui Iliescu, -care a demonstrat ca ignora vocea partidelor democratice de opozitie- intr-o problema atat de importanta pentru cetatenii tarii.

Stolojan si Basescu sustin ca legile electorale nu privesc numai partidul de guvernamant, ele fiind importante pentru consolidarea sistemului democratic autohton, astfel incat se impune un dialog real nu numai cu partidele parlamentare, ci si cu reprezentantii societatii civile.

Si peremistii sunt nemultumiti de atitudinea partizana a sefului statului. Liderul Grupului parlamentar al PRM din Camera Deputatilor, Lucian Bolcas, sustine ca gestul presedintelui -este dovada categorica a crearii unui dezechilibru pe scena politica romaneasca si a unui partizanat inadmisibil, Ion Iliescu audiind doar punctele de vedere ale partidului de guvernamant-.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.