Presedintele Ion Iliescu nu a reusit sa smulga nici o promisiune de la omologul sau ucrainean cu privire la delimitarea frontierei fluviale si maritime. Potrivit unor surse prezente la Kiev, declaratia finala, care anunta termenul de 1 iunie 2003 ca data posibila de finalizare a discutiilor pe acest subiect, nu este altceva decat o -declaratie strict politica, fara vreo valoare juridica-. Aceleasi surse afirma ca nu exista nici un progres pe fond in aceste negocieri, iar angajamentul celor doi sefi de stat are mai mult valoare formala. Strategia autoritatilor de la Kiev este extrem de clara in acest subiect. Ei doresc ca negocierile sa tergiverseze cat mai mult, obtinand astfel timpul necesar pentru a demonstra ca bucata de piatra din Marea Neagra denumita Insula Serpilor poate fi locuita si, prin urmare, Ucraina are dreptul la o zona economica exclusiva extinsa in Marea Neagra. Astfel, in timp ce expertii negociaza de cateva ori pe an, fara a obtine rezultate concrete, Kievul construieste magazine si instaleaza telefone pe Insula Serpilor, vrand sa dovedeasca faptul ca acolo exista o activitate economica ce merita luata in calcul, in cazul delimitarii platformei continentale din Marea Neagra. In cazul in care termenul pentru acord nu va fi respectat, Iliescu a anuntat ca se va apela la arbitraj international.
Promisiuni pentru comunitatile romanesti
Presedintele Iliescu a declarat, la Odesa, la intalnirea cu reprezentantii romanilor din Ucraina, ca Romania doreste sa colaboreze cu autoritatile ucrainene, pentru solutionarea problemelor minoritatii romanesti legate mai ales de invatamantul in limba romana, afirmarea identitatii nationale si sustinerea activitatilor culturale. El a adaugat ca autoritatile ucrainene au fost receptive, manifestand deschidere pentru solutionarea acestor probleme.
Seful statului a precizat ca, in baza protocolului incheiat intre Ministerele Invatamantului din Romania si Ucraina, la Universitatea din Cernauti se va infiinta o sectie cu predare in limba romana, iar la Universitatea din Suceava, o sectie cu predare in limba ucraineana. De asemenea, in aceasta toamna se vor deschide in Ucraina doua noi licee cu predare in limba romana, la a caror dotare va contribui si Guvernul de la Bucuresti.
Iliescu a declarat ca nu il deranjeaza faptul ca o parte a etnicilor romani din Ucraina se declara moldoveni. El a adaugat insa ca atat moldovenii, cat si oltenii, maramuresenii si ardelenii sunt cu totii romani.
Reprezentantii comunitatii romanesti din Ucraina au precizat ca principalele lor probleme sunt legate de numarul redus de scoli in limba romana, de lipsa cartilor romanesti, de posibilitatile reduse de tiparire a ziarelor si cartilor in limba romana. Ei au criticat modul de selectionare a elevilor si studentilor care doresc sa invete in Romania. Romanii din Ucraina au apreciat ca autoritatile ucrainene nu manifesta deschidere fata de solutionarea cererilor lor, precizand ca ar fi dorit ca la intalnirea lor cu presedintele Iliescu sa fie prezent si presedintele Leonid Kucima.
Potrivit unor surse din delegatie, citate de Mediafax, seful statului roman a dorit sa viziteze cateva localitati cu populatie majoritar romana, insa autoritatile ucrainene nu au fost de acord.