Presedintele Ion Iliescu a recunoscut, ieri, indirect, la sosirea pe aeroportul din Kiev, ca intre Romania si Ucraina continua sa existe probleme de frontiera, chiar daca acestea se afla afla pe mare. Prima vizita oficiala a sefului statului roman in Ucraina este menita sa dea un semnal politic negocierilor dintre echipele de experti pe marginea delimitarii platoului continental in Marea Neagra. O alta problema spinoasa aflata pe agenda vizitei lui Iliescu este situatia minoritatii romane din Ucraina, care acuza nerespectarea drepturilor prevazute de Tratatul de baza dintre cele doua tari.
Seful statului roman, intampinat pe Aeroportul din Kiev de o delegatie condusa de seful Administratiei Prezidentiale ucrainene, Vladimir Medvedciuk, de ambasadorul Ucrainei la Bucuresti, Anton Buteiko, si de ambasadorul Romaniei la Kiev, Alexandru Cornea, a fost -interogat- de ziaristii ucraineni cu privire la diferendele de frontiera dintre cele doua tari. -Noi nu avem litigii de frontiera cu Ucraina. Avem un Tratat de baza, care porneste inclusiv de la recunoasterea situatiei care s-a creat dupa razboi in materie de teritorii si frontiere. Discutiile care se poarta de comisiile tehnice de experti au un caracter tehnic si vizeaza precizarea unor elemente de frontiera, mai ales pe apa-, a declarat Iliescu, recunoscand astfel, indirect, existenta unor litigii intre cele doua parti, legate tocmai de frontiere.
Insula Serpilor – data uitarii
De altfel, seful statului roman s-a referit in declaratia sa doar la frontierele fluviale, ignorand problemele legate de delimitarea platformei continentale in Marea Neagra. De la izbucnirea diferendului intre cele doua tari, pe marginea delimitarii platformei continentale, partea ucraineana face eforturi care adesea frizeaza ridicolul, pentru a demonstra ca stearpa Insula Serpilor este locuibila, pentru a obtine o platforma continentala mai mare in Marea Neagra. Miza acestui litigiu, care domneste de ceva vreme in relatiile romano-ucrainene, este petrolul din Marea Neagra, care, conform unor estimari facute de o firma de explorare britanica, se ridica la valori impresionante.
Nemultumirea mocneste printre romanii din nordul Bucovinei
Conform unei promisiuni mai vechi, presedintele Ion Iliescu ar fi trebuit sa mearga, cu aceasta ocazie, la Cernauti si Odesa, unde se afla comasata minoritatea romana din Ucraina. In anuntul oficial dat publicitatii de presa ucraineana nu se mentioneaza insa nimic despre o deplasare in afara capitalei Kiev. Ziaristul Ilie Zegrea, de la Radio Cernauti, a declarat pentru BBC ca romanii din Ucraina si-ar dori ca -presedintele Romaniei sa atentioneze puterea executiva de la Kiev ca nu-si respecta angajamentele luate si, uneori, se incalca Tratatul de baza semnat intre Romania si Ucraina-. Ziaristul de la Cernauti a precizat pentru BBC ca punctul 13 al acestui tratat prevede asigurarea romanilor cetateni ai Ucrainei cu toate cele necesare pentru pastrarea identitatii, pentru pastrarea culturii nationale.
Tratatul de baza, semnat acum cativa ani de fostul presedinte Constantinescu si Leonid Kucima, prevede anumite inlesniri pentru romanii din actuala regiune Cernauti, din Odesa, din Transcarpatia, in privinta accesului lor la cultura nationala, la carte romaneasca. Or, sustine Zegrea, -astazi, in Ucraina, nu avem o librarie de carte romaneasca, nu primim un ziar din Romania, nu primim o revista literara si toate acestea au inceput din 1991, o data cu obtinerea independentei de catre Ucraina-. In privinta pastrarii identitatii nationale, ziaristul crede ca -aici, statul roman ar trebui sa monitorizeze respectarea Tratatului de baza semnat de fostul presedinte Constantinescu si de presedintele Ucrainei, Kucima-.
Situatia de la Krivoi Rog – in centrul agendei vizitei
Presedintele Iliescu a precizat ca intre subiectele care vor fi abordate in timpul vizitei se afla si problemele legate de combinatul de la Krivoi Rog, unde Romania a fost coinvestitor. El a precizat ca exista o hotarare semnata de presedintele ucrainean, Leonid Kucima, privind finalizarea investitiilor la acest combinat. Seful statului a mai spus ca exista anumite creante pe care trebuie sa le recupereze agentii economici romani care au livrat utilaj combinatului.
Iliescu a pledat pentru impulsionarea dezvoltarii relatiilor economice intre Romania si Ucraina.
Presedintele Iliescu a avut ieri, la Kiev, convorbiri cu omologul sau ucrainean, Leonid Kucima, cu presedintele Consiliului de Ministri si cu presedintele Radei Supreme a Ucrainei.