Intelegerea de la Scrovistea dintre Adrian Nastase si Ion Iliescu a cazut. Orgolios, Ion Iliescu nu accepta un rol de presedinte onorific cum a stabilit initial cu Adrian Nastase, ci doreste sa fie iar la carma PSD. Ieri, Ion Iliescu s-a intors oficial in PSD, si prin declaratiile facute a spulberat visul lui Adrian Nastase care spera ca nea Nelu -va ramane mereu ca presedinte fondator-. Revenirea lui Iliescu in PSD se produce pe fondul unui adevarat razboi de gherila declansat de vicepresedintele Ioan Rus. Acesta a adoptat impreuna cu liderii a 14 filiale din Transilvania si Banat un document intitulat -Reforma profunda a PSD-
Surse din cadrul PSD ne-au dezvaluit ca Ioan Rus l-ar fi rugat pe socialistul european Jo Leinen sa sublinieze in interviul acordat ideea ca partidul nu mai poate fi condus nici de Ion Iliescu, nici de Adrian Nastase si ca este nevoie de o a treia cale.
Declaratia lui Jo Leinen nu pare a fi departe de sugestiile liderului PSD de la Cluj: -Daca Europa ar putea da un sfat, acesta ar fi: e nevoie de o innoire a partidului, in urma unui insucces in alegeri. Viitorul PSD ar putea arata mai bine daca forte proaspete ar prelua conducerea formatiunii si ar elabora un nou program politic. Ceva a deranjat electoratul, altfel partidul ar fi castigat-. De altfel, au devenit binecunoscute relatiile apropiate pe care le are Ioan Rus cu Jo Leinen, dar si faptul ca liderul PSD a fost sustinut intotdeauna de reprezentantii germani din cadrul Partidului Socialistilor Europeni.
Rus sustine trecerea in esalonul doi a membrilor PSD controversati
Asadar, documentul -Reforma profunda a PSD- cauta sa impuna modificari in statutul partidului, pentru o democratizare reala si modernizare a partidului. Liderii celor 14 filiale din Transilvania si Banat au cerut astfel descentralizarea in interiorul formatiunii si -cresterea autonomiei de decizie a organizatiilor locale-. Acestia au avut o pozitie radicala in privinta lui Iliescu si Nastase. Au sustinut ca schimbarea lui Adrian Nastase din functia de presedinte nu trebuie sa fie tema dezbaterii din partid, dar nici nu trebuie asteptat ca Ion Iliescu sa fie -marele reformist al PSD-.
Ioan Rus a declarat, ieri, ca va sustine la Congres trecerea in linia a doua a membrilor de partid controversati, ca parte a reformei in PSD, fara sa se puna problema eliminarii nimanui. Rus considera ca unii membri -nu pot tine pasul- in linia intai, ceea ce -nu inseamna ca nu-si gasesc locul in alte pozitii-. El a aratat ca, in urma adoptarii documentului privind reforma, nu se va ajunge la scindare, -pentru ca partidul are suficienta maturitate- si se cunoaste capacitatea membrilor de a intelege evolutiile actuale. Rus a mai spus ca nu isi doreste functia de presedinte al PSD, ci doar una in structurile de conducere colectiva.
Pus la colt, Nastase apreciaza proiectul de la Cluj
Asa cum era de asteptat, proiectul lui Rus a fost criticat de multi lideri ai partidului, in special de presedintele executiv Octav Cozmanca. Acesta s-a declarat impotriva descentralizarii, opinand ca nu se pot realiza succese mai mari daca -se descentralizeaza esecurile-.
In schimb, presedintele PSD, Adrian Nastase, a incercat sa fie diplomat fata de afirmatiile liderilor locali. Pus parca la colt, el a admis ca -sunt necesare noi structuri- si ca punctele slabe in PSD trebuie -eliminate-. In acelasi timp, a apreciat ca ceea ce se intampla in filiale este -un lucru pozitiv-. In continuarea afirmatiilor facute, ieri, la Radio Info Pro, Nastase a spus ca reactia acestor organizatii demonstreaza ca -PSD traieste-.
Liderii din Moldova spun ca actiunea colegilor e -normala-
Lideri ai PSD din judete ale Moldovei au reactionat si ei fata de actiunea colegilor din Ardeal. Ei au aratat ca aceasta -este normala- si dovedeste preocuparea pentru modernizarea partidului, presedintele PSD Neamt, Ioan Munteanu, afirmand ca si liderii din Moldova au avut o intalnire la care au stabilit -cam aceleasi lucruri-. -Sunt sigur ca asa va fi si la noi, mai ales ca aceasta initiativa este de bun simt-, a spus Munteanu. -Noi nu am facut documente. Cei din Transilvania s-au dovedit a fi un pic mai rigurosi-, a adaugat acesta.
Intre timp, filiala judeteana a PSD Arad a transmis ca nu este printre semnatarele documentului privind -Reforma profunda a PSD-, la intrunirea de la Cluj-Napoca participand doar senatorul PSD de Arad Vasile Dan Ungureanu. Liderul organizatiei, Dimitrie Musca, a precizat ca nu stie nimic despre pozitia reformista adoptata de colegii din Transilvania si Banat pentru ca se afla in Singapore.
A revenit Iliescu
Liderul de la Cluj si-a pus strategia in aplicare exact cu o zi inainte ca Ion Iliescu sa revina in PSD, momentul fiind oficializat, ieri, la Organizatia Sectorului 1 Bucuresti. Fostul presedinte a precizat ca este vorba despre o reintrare in PSD, pentru ca a fost autosuspendat pe perioada mandatului de presedinte, ca urmare a incompatibilitatii intre functia de sef al statului si cea de membru de partid. Referitor la posibilitatea de a candida pentru functia de presedinte al PSD, Iliescu a lasat sa se inteleaga ca nu este exclus sa-i faca concurenta lui Adrian Nastase. El nu a dorit sa comenteze declaratia semnata, luni, de liderii PSD din 14 filiale, dar a tinut sa precizeze ca, indiferent de ceea ce se va intampla, el va ramane un lider al partidului. -Am fost si voi ramane lider al partidului. Chiar si ca simplu membru voi ramane un lider, pentru ca lumea nu uita ce am facut pentru partid-, a declarat extrem de agresiv Iliescu.