Home Politic Iliescu se gandeste sa-l gratieze pe -luceafarul- Miron Cozma

Iliescu se gandeste sa-l gratieze pe -luceafarul- Miron Cozma

DISTRIBUIŢI

Intaiul pesedist al tarii, Ion Iliescu, aflat in campanie electorala, se gandeste sa-l gratieze pe -luceafarul huilei-, Miron Cozma, folosit in trecutul sau revolutionar postdecembrist de Iliescu pentru a se mentine la putere. Dupa ce -omul sau-, senatorul PSD Adrian Paunescu, a lansat propunerea, presedintele nu exclude posibilitatea de a-si gratia -unealta-.

Aflat la sfarsit de mandat, Ion Iliescu se gandeste sa-si plateasca datoriile pe care le are fata de fostul lider al minerilor Miron Cozma, cu ajutorul caruia a rasturnat guverne si si-a impus -viziunea politica- la incepul anilor *90. Dupa ce un personaj cunoscut in mediul politic drept -un om al presedintelui-, senatorul PSD Adrian Paunescu, a lansat ideea ca Miron Cozma sa fie eliberat din penitenciarul de lux, Rahova, Iliescu a declarat, ieri, ca nu exclude posibilitatea ca o noua cerere de gratiere sa aiba sanse de izbanda. Intrebat daca este posibil sa-l gratieze pe -lucefarul huilei- pana la sfarsitul acestui an, cand ii expira cel de-al treilea mandat de presedinte al Romaniei, fostul prim-secretar al PCR a declarat ca acest lucru este plauzibil.

Prin aceste declaratii, -tatucul- PSD a raspuns si societatii civile, care ii solicitau lui precum si aspirantilor la fotoliul de la Cotroceni sa isi precizeze pozitia fata de propunerea venita din partea bardului Paunescu.

Intr-o scrisoare deschisa, Grupul pentru Dialog Social, Alianta Civica, Asociatia Victimelor Mineriadelor si Asociatia Pro Democratia sustin ca au luat la cunostinta, cu nemultumire, faptul ca senatorul PSD Adrian Paunescu a solicitat eliberarea lui Miron Cozma, care a fost condamnat in 1999 la 18 ani de inchisoare, si cer din partea presedintelui Ion Iliescu si candidatilor la presedintie sa-si exprime public pozitia fata de declaratia senatorului PSD, pe care o considera -extrem de periculoasa si inoportuna-.

-Miron Cozma s-a aflat de fiecare data in fruntea celor care au instaurat o stare de teroare, violenta si haos, soldata cu zeci de victime si pagube materiale pe strazile si in unele institutii ale Capitalei, in timpul mineriadelor din ianuarie 1990, februarie 1990, iunie 1990, septembrie 1991, ianuarie 1999 si februarie 1999-, precizeaza Grupul pentru Dialog Social, Alianta Civica, Asociatia Victimelor Mineriadelor si Asociatia Pro Democratia. De asemenea, organizatiiile considera ca, si in conditiile in care Paunescu a facut declaratia in nume propriu, de fapt, se urmaresc prin ea interese electorale locale in judetul unde acesta candideaza.

Iliescu, de unul singur

Daca Ion Iliescu se mai gandeste la o gratiere, candidatul Uniunii PSD+PUR, Adrian Nastase, considera -inoportuna- discutia despre gratierea lui Miron Cozma si apreciaza ca sunt alte lucruri prioritare de dezbatut in acest moment. -Punctul meu de vedere este ca aceasta discutie acum este inoportuna. Nu cred ca aceasta discutie trebuie facuta acum. A aparut, intr-adevar, o dezbatere in legatura cu aceasta chestiune. Cred ca sunt alte lucruri prioritare in acest moment-, a declarat Adrian Nastase, citat de Mediafax.

Candidatul Fortei Democrate din Romania la presedintie, senatorul Petre Roman, care a simtit pe propia piele ce inseamna sa nu fii prieten cu Miron Cozma, sustine ca nu ar accepta niciodata gratierea acestuia.

-Ca presedinte al Romaniei, nu as trece la gratierea lui Miron Cozma, pentru ca el este condamnabil si pentru mineriada din ianuarie 1999, care a fost un act terorist-, a aratat Petre Roman, care mai crede ca -Miron Cozma trebuie inca sa dea socoteala pentru mineriada din 1999-.

Aceeasi atitudinea o are si candidatul PNTCD la presedintie, Gheorghe Ciuhandu. In opinia acestuia, liderul minerilor a facut -multe rele-, a fost promotorul mineriadelor, motiv pentru care, din punctul de vedere al PNTCD, acesta trebuie -sa ramana acolo unde este-.

Istoricul solicitarilor de gratiere

Solicitarea senatorului Adrian Paunescu nu este singulara. De-a lungul timpului, inclusiv Miron Cozma s-a rugat de doua ori de Iliescu sa-l gratieze. In august 2001, liderul minerilor i-a solicitat sefului statului sa-i gratieze pedeapsa pe care o primise in acelasi an din partea instantei supreme, in dosarul mineriadei din septembrie 1991. Aceasta cerere a fost respinsa, Iliescu apreciind atunci ca gratierea lui Cozma nu este -oportuna-.

De asemenea, el a inaintat si la sfarsitul lui iulie 2003, prin avocatul sau, o cerere de gratiere a pedepsei in dosarul privind mineriada din 1991. Ministerul Justitiei a dat aviz negativ, in luna aprilie a acestui an, ultimei cereri de gratiere a lui Miron Cozma adresata sefului statului, insa presedintele Ion Iliescu nu a luat pana acum o decizie. Avizul ministerului este doar consultativ. Presedintia solicitase avizul Ministerului Justitiei privind gratierea lui Cozma.

Opinia lui Nea Nelu

– Domnule presedinte, mai multe organizatii neguvernamentale au solicitat ca dvs. si toti candidatii la presedintie sa-si exprime public pozitia fata de eventuala gratiere a lui Miron Cozma.

– …

– Il veti gratia pe Miron Cozma?

– Nu stiu.

– Nu ati luat pana acum o decizie?

– Nu, si nici nu vreau sa comentez.

– Este posibil sa va mai ganditi pana la finalul mandatului?

– E posibil. Ma gandesc.

– Nu veti exprima nici un punct de vedere?

– Nu.

-Mai aveti in atentie si alte solicitari de gratiere?

– Totdeauna. Practica gratierii este un atribut al presedintelui si, de-a lungul intregului mandat, am raspuns multor solicitari, fiecare caz judecat in contextul dat.

– De ce ar depinde gratierea lui Miron Cozma?

– Nu comentez acest lucru, deocamdata.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.