-Tatucul- tuturor pesedistilor si-a inceput activitatea electorala in sprijinul partidului pe care l-a creat. Desi legile in vigoare cer ca un presedinte, -sarac si cinstit- ca el, sa nu se aventureze in iuresul electoral, ci sa ramana garantul statului de drept, Iliescu pare sa ignore aceste prevederi. In goana dupa voturi, Iliescu s-a alaturat ieri campaniei facute in Banie de Adrian Nastase si Mircea Geoana, tandemul pesedist la alegerile din noiembrie.
Presedintele Ion Iliescu si-a inceput campania electorala in slujba PSD, asa cum promitea cu nonsalanta acum cateva zile. Pentru ca respectarea Constitutiei a fost si este o problema obtionala pentru el, nea Nelu s-a infiintat la Craiova impreuna cu Adrian Nastase, care spera sa fie succesorul sau la Cotroceni, si Mircea Geoana, care inca se mai amageste ca va fi premier al Uniunii PSD+PUR.
Ion Iliescu isi incepe campania electorala in slujba PSD, din Banie, participand la sarbatoarea -Zilelor Craiovei-. Zambaret ca intotdeuna si insotit indeaproape de candidatul Uniunii PSD+PUR la fotoliul pe care il va lasa liber, Adrian Nastase, si de catre cel care se vede deja premier, Mircea Geoana, -tatucul Iliescu- a descins la prefectura, condusa de Ion Calin, pentru a discuta in stilul sau tovarasesc cu autoritatile locale. Si pentru ca el nu duce niciodata lipsa de aplaudaci, la reuniune au mai fost prezenti si o serie de parlamentari PSD, respectiv Adrian Paunescu, Valeriu Zgonea, Maria Antoaneta Dobrescu, Eugen Arnautu, Virgil Popescu, dar si senatorul PRM Mihai Lupoi, Ion Predescu, judecator la Curtea Constitutionala, si reprezentanti militari locali. Pentru ca nu intotdeuna au sansa sa se laude de fata cu Iliescu, prefectul Ion Calin a facut o prezentare a ceea ce s-a realizat in ultimii patru ani in judet cu sprijinul guvernului si a proiectelor pentru urmatorii ani.
Cultura – subiect fierbinte
Desi nu era de asteptat, cea mai mare parte a discutiilor au fost rezervate -culturii-. Subiectul a fost deschis de catre presedintele Consiliului Judetean, Ion Prioteasa, care a tinut sa le spuna -oaspetilor- ca teatrul din Craiova se afla in subordinea autoritatilor locale, dar patrimoniul acestuia – in cea a Ministerului Culturii, motiv pentru care autoritatile judetene nu pot sustine financiar aceasta institutie. In consecinta, Prioteasa a propus ca atatea teatrul, cat si patrimoniul sa treaca in subordinea autoritatilor locale. Cum el nu se poate abtine cand este vorba de cultura, senatorul Adrian Paunescu a intervenit sustinand ca aspiratia teatrului craiovean este sa ramana institutie nationala si ca este foarte important ca acesta sa aiba suficient sprijin material.
Premierul a precizat ca este necesar ca, indiferent de solutia propusa, sa existe un punct de vedere unitar in acest sens, solicitand ca pana la sfarsitul zilei sa-i fie comunicata o propunere sustinuta de catre toti cei implicati. Nastase a mai spus ca parerea sa este ca intotdeauna Consiliul judetean se ocupa mai bine de aceste probleme, deoarece este mai aproape decat un secretar de stat sau un director din cadrul ministerului de resort. El a adaugat ca banii se dau, oricum, pentru cultura, dar ca la nivel local se poate interveni mult mai usor prin sponsorizari.
Seful guvernului a precizat si ca nu se mai dau bani, in general, -cu avionul-, ci pe programe. El a repetat ca asteapta o propunere in privinta unei solutii pentru teatrul din Craiova pana la sfarsitul zilei.
Presedintele Iliescu a sustinut insa ca nu este bine sa se procedeze in graba. El a adaugat ca ar fi mai bine sa se mai astepte o saptamana, timp in care sa aiba loc si intalniri cu responsabilii din Ministerul Culturii.
Ion Iliescu a mai spus ca toti vor denumirea de -teatru national-, acest statut presupunand neaparat si subordinea directa fata de minister. El a adaugat ca poate fi teatru de interes national, dar din punct de vedere administrativ sa fie in subordinea Consiliului judetean.
Adrian Nastase a cerut specializari
Un alt subiect atins de catre Adrian Nastase la intalnirea de la sediul Prefecturii Judetului Dolj, cu reprezentanti ai comunitatilor locale, a fost cel al fondurilor europene. Acestora, Nastase le-a amintit ca doua dintre conditiile importante pe care autoritatile trebuie sa le indeplineasca pentru a beneficia de fonduri comunitare se refera la intocmirea unor proiecte viabile si la acoperirea costurilor ce le revin. Candidatul la functia de presedinte al Romaniei le-a atras atentia celor prezenti ca, in cele mai multe cazuri, cofinantarea partii romane este asigurata de imprumuturile pe care autoritatile locale le contracteaza de la trezorerie, fara dobanda, pe termen lung si cu garantii guvernamentale. -Trebuie sa gasim formule suple, flexibile pentru atragerea fondurilor comunitare in anii urmatori, deoarece banii nu vin in mod automat-, a spus Nastase, amintind ca executivul a garantat creditele contractate de autoritatile locale pentru programul SAPARD, in cazurile in care beneficiarii proiectelor nu puteau asigura cofinantarea necesara.
Geoana face lobby pentru filarmonica
La discutiile despre cultura, ce au avut loc la prefectura, s-a trezit vorbind si Mircea Geoana, care se vrea prim-mininstru. Pentru ca el se afla pe o pozitie eligibila pe listele parlamentare ale PSD Dolj si trebuie sa arate ca este interesat de rezolvarea problemelor judetului, a atras atentia audientei ca si filarmonica are probleme. Geoana i-a spus premierului Adrian Nastase ca si filarmonica din Craiova are nevoie de fonduri, smulgandu-i promisiunea ca acestea vor fi asigurate de guvern. Pus in aceasta situatie, premierul Adrian Nastase a precizat ca vor fi acordate si aceste fonduri. -Daca ati dat 500 de milioane, dam si noi 500, daca ati dat un miliard, dam si noi un miliard-. El a adaugat ca atunci cand autoritatile locale investesc intr-un proiect inseamna ca acesta este serios.