Conducerea PSD s-a intalnit, ieri, cu sefii organizatiilor locale. Discutiile s-au purtat pe parcursul intregii zile, la sediul din Kiseleff, presedintii de filiale cerand imperativ ca desemnarea viitoarei conduceri a PSD sa se faca pe baza unei competitii interne reale, si nu pe negocieri intre liderii partidului.
Intalnirea de ieri a fost programata sa inceapa la ora 11.00. Cu toate acestea, Ion Iliescu a ajuns in Kiseleff cu o ora mai devreme, intrand hotarat in sediu, sa puna la cale -reforma PSD-. Mult mai tarziu si-a facut aparitia presedintele partidului, Adrian Nastase, apoi sefii de filiale. Unii dintre acestia s-au oprit in fata jurnalistilor pentru a-si face public punctul de vedere cu privire la modul in care trebuie modernizat PSD. -Ion Iliescu a fost un presedinte bun, dar eliberarea lui Miron Cozma ma impiedica sa-l sustin la sefia partidului. Adrian Nastase a jucat pe toate posturile. Sa mai stea si in banca de rezerve-, a spus transant liderul de la Vrancea, Marian Oprisan. In schimb, Liviu Dragnea, presedintele Consiliului Judetean Teleorman, a marturisit ca-l apreciaza pe Ion Iliescu. -Nu am ce sa-i reprosez, i-am spus-o si personal. Am fost dezamagit de gestul cu Miron Cozma. Lui Adrian Nastase ii reprosez ca nu a convocat imediat dupa alegeri Biroul Executiv Central, ca nu a initiat o dezbatere in partid si nu si-a asumat responsabilitatea pentru esecul din 12 decembrie-, a declarat Dragnea. El a aratat ca -s-ar putea sa apara o solutie pe care nu o vede nimeni pentru sefia partidului-, mentionand: -Vrem sa blocam ca viitorul presedinte sa fie ales ca rezultat al unor intelegeri-. Presedintele Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu, a cerut -o reforma morala a PSD, bazata pe competitie si valoare-. Constantinescu a precizat ca -oricine poate sa candideze, sa prezinte un program de restructurare a partidului si, in functie de credibilitatea acestuia, persoana sa fie votata-.
Un nou document pentru reformare
Intalnirea de ieri a marcat si aparitia unui alt document prin care se propune reformarea partidului. Acesta a fost realizat de o noua tabara, cea a presedintilor de consilii judetene, care completeaza astfel numarul de grupari care isi disputa suprematia in PSD. Noua grupare este formata din 19 presedinti de consilii judetene aflati sub indrumarea lui Liviu Nicolae Dragnea, de la Teleorman. La fel ca si gruparea lui Ioan Rus, cei 19 presedinti PSD de consilii judetene au semnat un alt document ce cuprinde masurile pe care acestia le doresc pentru reinnoirea formatiunii. Potrivit textului, trebuie avute in vedere in acest sens -dezbaterea doctrinara in partid- si -constientizarea membrilor PSD ca puterea in cadrul formatiunii trebuie sa fie, in primul rand, a lor si nu a unui grup restrans de lideri-. De asemenea, presedintii consiliilor judetene au mai cerut ca votul secret sa devina o practica obisnuita, dar si -unica posibilitate de a ocupa o functie in partid-, nu numai -o prevedere statutara, nerespectata-. In ceea ce priveste modificarile statutului, cei 19 vor sa fie prevazute, printre altele, descentralizarea deciziei in partid si cresterea rolului organizatiilor locale, dar si infiintarea unui Consiliu Consultativ din care sa faca parte fosti demnitari ai PSD, cu o bogata experienta politica. In document se mai vorbeste despre modificarea sistemului de alegere a presedintelui, in sensul ca trebuie vizata nu o singura persoana, pur si simplu, ci un program politic si candidatul, impreuna cu echipa care promoveaza si sustine acel document programatic. De asemenea, se mai cere desfiintarea Delegatiei Permanente ca structura de conducere, formarea unui Birou Executiv din 28-30 de membri, cu un numar restrans de vicepresedinti care sa devina lideri de pozitie, si infiintarea unui Consiliu National care sa cuprinda 180-200 de persoane alese prin vot secret. O alta incercare de a crea o tabara proprie a apartinut liderului tineretului PSD, Victor Ponta. Acesta s-a gandit ca ar fi eficienta o conducere politica, formata din oameni cu experienta in partid, si o conducere executiva din care sa faca parte membri tineri, care sa fie foarte activa. Desi intalnirea trebuia sa se incheie la ora 17.00, cand era programata o conferinta de presa, la ora inchiderii editiei, liderii PSD inca isi continuau disputele.