Cu exact o luna inaintea Congresului la care se va alege noua structura de conducere a partidului, liderii PSD Adrian Nastase si Ion Iliescu si-au dat mana si au facut primul gest comun dupa seria insemnata de conflicte pe care le-au avut de la momentul pierderii alegerilor. Impreuna au semnat o scrisoare adresata organizatiilor din teritoriu, in ideea transmiterii unui mesaj de unitate, avand in vedere ca in aceasta luna, pana la Congres, in fiecare filiala se organizeaza alegeri. -In acest moment, PSD este angajat intr-un amplu proces de restructurare interna, de regandire a mijloacelor sale de actiune politica, din perspectiva unui partid de opozitie. Adunarile generale si conferintele la care participati reprezinta o componenta importanta a acestui proces-, se arata in scrisoarea lui Nastase si Iliescu.
Prin scrisoarea pe care au semnat-o impreuna, Adrian Nastase si Ion Iliescu atrag atentia liderilor de filiale ca trebuie sa fie pregatiti -in orice moment- pentru organizarea alegerilor anticipate si pentru -preluarea guvernarii-. -Pentru aceasta este nevoie de remobilizarea tuturor militantilor nostri, de ridicarea tonusului combativ al intregului partid in spirit de unitate si solidaritate. Adunarile si conferintele care se desfasoara la nivelul formatiunii, Congresul PSD, trebuie sa dea semnalul -, se arata in documentul destinat teritoriului.
-Tonul- scrisorii demonstreaza ca aceasta a fost redactata mai curand de Ion Iliescu, in timp ce Nastase doar s-a semnat pe ea. -PSD trebuie sa actioneze cu vigoare, ca partid de opozitie, pentru apararea intereselor majoritatii cetatenilor, pentru a raspunde convingator celor care si-au pus increderea in noi. Penalizarea greselilor actualei puteri si prezentarea unor solutii alternative credibile trebuie sa devina rapid principalul nostru element de conduita politica-, se spune in scrisoarea al carei stil se apropie foarte mult de discursul iliescian.
In continuare, cei doi vorbesc despre situatia economica si despre nivelul de trai al cetatenilor care -se degradeaza rapid-, sub efectul politicilor de dreapta, care -favorizeaza exclusiv interesele unor grupuri restranse-. -Se incalca pricincipii constitutionale si legale, norme democratice, de dragul satisfacerii intereselor clientelei politice, pe baza algoritmului coalitiei guvernamentale. Este pusa in discutie realizarea unui obiectiv national fundamental: integrarea europeana-, mai scriu Iliescu si Nastase.
Sarcina filialelor – reinnoirea mesajului si a ofertei politice
Punctand situatia actuala din organizatiile judetene, liderii PSD cer acestora -reinnoirea mesajului si a ofertei politice-. -Aceasta este misiunea esentiala a adunarilor si conferintelor in partid, care trebuie sa se desfasoare intr-un climat democratic, de dezbateri libere si responsabile, intr-o totala transparenta-, se arata in scrisoarea cu pricina. Nastase si Iliescu precizeaza totodata ca acest nou mesaj are nevoie de -purtatori credibili-, prin care partidul sa recastige increderea cetatenilor si adreseaza un apel ca in cadrul adunarilor si conferintelor de partid sa se aleaga in fruntea organizatiilor personalitati care au dovedit -competenta si performanta politica, loialitate si daruire pentru valorile social-democratice si mai ales integritate-, personalitati care se bucura de popularitate si de o -reputatie nestirbita-.
Geoana: -Raman la ideea de a candida la sefia PSD-
In ciuda faptului ca, in sfarsit, Iliescu si Nastase par a se fi inteles in privinta impartirii puterii in PSD, vicepresedintele formatiunii, Mircea Geoana, pare destul de hotarat sa candideze la sefia partidului. -In continuare raman la ideea de a candida. Mai este insa suficient timp pentru a anunta decizia mea-, a declarat, ieri, Mircea Geoana. Afirmatia vicelui pesedist vine dupa ce s-a aflat in disputa cu Ion Iliescu, care l-a caracterizat la un moment dat drept -prostanac-. Intre timp insa, cei doi au revenit la sentimente mai bune. -Toata lumea care are scaun la cap isi da seama ca e nevoie de Ion Iliescu in partid-, a aratat Mircea Geoana despre candidatul la prima pozitie in partid.