Deputatii si senatorii au votat luni seara, cu un zel demn de o cauza mai buna, textul de mediere la Legea Pruteanu, care va urca in zilele urmatoare dealul Cotrocenilor pentru promulgare. Textul actului normativ, extrem de controversat si de criticat de catre societatea civila, are toate sansele sa vada in curand lumina tiparului la -Monitorul Oficial-, deoarece presedintele Ion Iliescu s-a declarat cu ceva timp in urma un fan al acestei legi privind protectia limbii romane. Iminenta intrare in vigoare a acestei legi este pe cale sa puna pe jar oamenii de afaceri din domeniul publicitatii si IT, care se vor vedea obligati fie sa traduca toate mesajele publicitare, fie sa plateasca amenda prevazuta de lege.
Disensiuni si in cadrul aceluiasi partid
Raportul de mediere la legea initiata de senatorul PSD George Pruteanu privind folosirea limbii romane in locuri, relatii si institutii publice, dezbatut luni seara in Camera Deputatilor, a incins din nou spiritele intre deputati, desi textele aflate in divergenta cu Senatul trebuiau doar votate, nu si comentate de multe ori sarcastic. Mai mult, au iesit la iveala disensiuni intre reprezentantii aceluiasi partid legate de necesitatea aparitiei controversatei legi. Deputatii au aprobat cu 70 de voturi pentru, 24 impotriva si o abtinere articolul -pilon- al legii, ce prevede ca denumirea, instructiunile si alte explicatii in limbi straine, relevante pentru consumatorul roman, referitoare la produsele comerciale din -afara-, sa fie insotite de traducerea in limba romana. Deputatul PD Emil Boc a cerut respingerea textului, cat si a intregului raport de mediere, intrucat prevederea respectiva exista deja in legislatia romaneasca, iar Legea Pruteanu este inoportuna. Spre disperarea initiatorului legii, care l-a facut -snob, zeflemist si fariseu- pe deputatul PD, Emil Boc a apelat, in sprijinul sau, la Dictionarul Explicativ al Limbii Romane, aratand ca intra sub incidenta legii toate textele cu caracter informativ, nu numai cele din reclame, dupa cum precizase senatorul Pruteanu. In apararea lui Boc si impotriva colegului sau de partid a sarit deputatul PSD Stefan Cazimir, care a considerat legea drept bizara. Sanctionarea unor incalcari ale legii prin instituirea de amenzi l-a determinat pe Stefan Cazimir sa arate ca insusi George Pruteanu a incalcat normele academice prin publicarea, in luna octombrie, a unui articol in care acesta argumenteaza de ce scrie cu -i- din -i-. Deputatul PSD sustine ca se va ajunge in situatia practicarii unei duble ortografii, una pentru articole si alta pentru textele publicitare.
Un alt -incident- a avut loc in momentul in care liderul deputatilor peremisti, Lucian Bolcas, a precizat ca Legea Pruteanu este necesara, -contrand- astfel o declaratie anterioara a deputatului PRM Paul Magheru, care a spus ca nicaieri in lume nu exista o lege de folosire a unei limbi si ca toate reglementarile apartin unor academii sau institute.
Sperante, sperante…
Chiar daca legea in cauza mai are putin pana la punerea ei in aplicare, reprezentantii marilor companii mai cred inca in intelepciunea presedintelui Iliescu. -Sper sa nu cadem in pericolul extremismului limbii romane-, ne-a declarat Marian Alecu, director general la McDonald*s Romania, precizand ca, in opinia sa, acest act normativ nu trebuie sa se opuna -modernizarii limbii romane-.
Presedinte ANIS (Asociatia Nationala a Industriei de Software si Servicii), Florin Talpes, crede ca Legea Pruteanu -e o lege care are exclusiv un suport nationalist, cei care au lansat-o lasa impresia ca nu s-au gandit o clipa la ce efecte poate avea, la cum ar putea aplica-o. Din punctul meu de vedere e o lege inaplicabila.
Noi putem tine cont de ea intr-un singur fel: sa ne inchidem portile. Sau sa nu tinem cont de ea.
O putem numi legea desfiintarii industriei de software (software e un cuvant netradus in limba romana). -Tocmai de aceea ANIS intentioneaza sa comunice aceasta pozitie tuturor factorilor decizionali, personalitati si institutii care au manifestat intotdeauna deschidere fata de domeniul nostru si care ne pot intelege punctul de vedere – Presedintia, Guvernul Romaniei, MCTI, comisiile de specialitate din cadrul Senatului si Camerei Deputatilor-, dupa cum ne-a precizat Florin Talpes.