In pofida -realizarilor- cu care se lauda guvernantii de la Bucuresti si a vizitelor facute de Adrian Nastase pe la Casa Alba, Romania a reusit -performanta- de a-si consolida in exterior imaginea unei tari sarace si corupte. Potrivit studiului -Romania, Ungaria si Bulgaria in presa straina – 2004-, realizat de Asociatia Culturala Romania in Lume si de Institutul pentru Studiul Comunicarii Come In, tara noastra are bine conturat un nucleu negativ de profil de tara in presa straina, articolele publicate in acest an reflectand chiar o perceptie mai proasta fata de anii precedenti.
Guvernul nu a lucrat la imaginea Romaniei
La originea acestui profil sta fie lipsa unei strategii de comunicare a Guvernului Romaniei, fie ineficienta strategiei guvernamentale, in cazul in care aceasta exista, a declarat directorul Institutului pentru Studiul Comunicarii, Stefan Stanciugelu. El a adaugat ca nu poate fi vorba despre posibile clisee negative utilizate de jurnalistii straini, avand in vedere faptul ca in cazul Bulgariei s-au inregistrat ameliorari ale imaginii externe, vecinii nostri promovand o strategie de comunicare eficienta. -Informatia pozitiva care apare despre Romania este disparata, accidentala si se refera de regula la o piata economica pasiva. Daca Bulgaria apare, de exemplu, in presa britanica drept o zona de investitii in derulare in domeniul exploatarii zacamintelor de gaze, capital strain in domeniul imobiliar, privatizari, litoral atractiv, Romania pare sa fie prezentata in formula unei piete ieftine, in eterna asteptare a capitalului strain. Mai mult, nici una dintre realizarile economice care s-au produs pe piata romaneasca nu se regaseste in presa straina monitorizata-, arata studiul.
Tara saraca si corupta, condusa de securisti
Conform studiului, coruptia este raportata la primarii PSD, iar mesajul negativ este completat de informatia despre traficul de carne vie, retele ale crimei organizate, nivel ridicat al coruptiei, membri ai fostei Securitati in functii importante (presa britanica), sistemul corupt de adoptii, violente antievreiesti si lagare de concentrare in trecut, tara a traficului de droguri, potential de risc de emigratie ilegala a populatiei rroma (presa americana).
Tot in presa britanica, spre deosebire de 2003, in acest an apare un element nou in prezentarea relatiei dintre Romania si Uniunea Europeana. Desi anul trecut Bulgaria refuza tandemul cu Romania pentru integrarea in UE, mesajul de presa a impus in 2004 un personaj colectiv: Romania si Bulgaria.
Acest mesaj, usor pozitiv, este pus insa in umbra de un concept puternic negativ, acela care prezinta Romania ca fiind o tara saraca si subdezvoltata economic. Spre deosebire de presa britanica, cea germana si cea rusa, profilul de tara al Romaniei in presa americana este usor pozitiv si este construit in jurul a trei elemente – aliata a SUA si NATO, relatii externe pozitive cu alte state, activitati sportive.