
După ce săptămâna trecută angajații de la Finanțe, în tandem cu sindicaliștii, au pus în scenă un mic puci mediatic în stilul caracteristic al televiziunilor moguliene în jurul păstrării stimulentelor cu care erau răsplitiți pentru „eficiența lor“ în activitatea desfășurată, plenul Camerei Deputaților a adoptat ieri – cu 209 voturi „pentru“, 12 „împotrivă“ și 66 de abțineri – OUG 1/2010 referitoare la reglementarea stimulentelor acordate bugetarilor finanțiști, astfel încât acestea vor fi introduse în salariul de bază. Deși deputații PSD s-au abținut de la vot, liberalii au votat această ordonanță de urgență după ce au pretextat că „este o lege proastă și nedreaptă, corectată în ceasul al 14-lea“ cu amendament referitor la personalul bugetar de la Finanțe. La rândul său, ministrul finanțelor, Gheorghe Ialomițianu, a declarat la finalul votului că deputații au corectat „un sistem de salarizare nedrept“ care nu a fost transparent în ultimii ani.
„Acest sistem a dăinuit timp de 20 de ani. S-a făcut o dreptate. Toți miniștrii Finanțelor au produs un sistem care nu a fost corect, nu a fost eficient. Oamenii din Finanțe care muncesc nu erau răsplătiți“, a afirmat Ialomițianu. Practic, după tot circul făcut în jurul acestor privilegii de care se bucurau toți funcționarii de la Finanțe, chiar dacă erau sau nu eficienți în activitatea desfășurată, premierul Emil Boc a susținut ieri că stimulentele trebuie să fie acordate acestor angajați într-o manieră echilibrată și corectă.
Războiul privilegiaților!
„Singurul în măsură să facă ceea ce trebuie pentru acest sistem este ministrul Ialomițianu, care practic a luat decizia de a face ce este corect, pe de-o parte ca în sistemul în cadrul legii salarizării unitare să se rezolve această problemă în manieră corectă pentru salariații care sunt la Ministerul Finanțelor sau în altă parte, să fie tratați în manieră echilibrată, iar pe de altă parte până la această adoptare – și sper ca azi să se rezolve în Camera Deputaților – acele stimulente să fie acordate numai pe bază de performanță. Acest lucru l-am cerut“, a spus Boc. Potrivit acestuia, nu a dorit să răspundă la solicitarea presei de a comenta declarațiile președintelui în legătură cu fostul ministru al finanțelor Gheorghe Pogea, care i-ar fi ascuns existența stimulentelor. În ceea ce privește mica răscoală de la Finanțe, șeful ANAF, Sorin Blejnar, a susținut că nu „se întâmplă nimic, întrucât sunt 20-30 de oameni care s-au adunat pentru a-și manifesta bucuria că s-a adoptat OUG 1/2010“.