Nemultumiti de politica de -reinnoire- aplicata de catre conducerea din Kiseleff nr. 9 – ce s-ar traduce prin sintagma -la vremuri noi, tot noi- -, o serie de pesedisti au inceput sa-si caute alte areale de cuibarit politic, mai calde, mai primitoare si mai disponibile, capabile sa le favorizeze afisarea propriilor calitati multilateral dezvoltate. Cum corabia pesedista incepe sa ia apa in urma ultimelor scandaluri ce sufla din ce in ce mai tare in velele partidului, unii locatari cu pretentii de marire au inceput sa dea semne de nervozitate fata de eternizarea acelorasi conduceri la nivel local. Primii care se pregatesc sau care deja s-au carabanit de pe puntea celor trei trandafiri sunt tocmai perdantii alegerilor interne desfasurate la nivelul unor filiale judetene. Controversatul fost prefect de Bihor, Aurel Tarau, si-a dat demisia din PSD dupa ce l-a vazut instalat ca lider al organizatiei pe dusmanul sau Mihai Bar, in timp ce primarul Craiovei, Antonie Solomon, cunoscut si pentru afacerile sale imobiliare, se pregateste sa faca pasul similar si sa se inregimenteze cu arme si bagaje la capitalismul popular promovat de PPRM. Un component al topului 300 al celor mai bogati oameni din Romania – fostul senator Constantin Toma – are si el in buzunar demisia dupa reconfirmarea lui Ion Vasile in fruntea PSD Buzau, functie dupa care a alergat si el, dar nu suficient de repede.
Dupa ce au contribuit cu importante sume de bani la PSD, o serie de oameni de afaceri locali resimt acum -nerecunostinta- centrului, care nu a catadicsit sa le aprecieze entuziasmul financiar prin sustinerea candidaturilor acestora la sefiile unor filiale judetene social-democrate.
Invins, sambata, in lupta pentru castigarea functiei de presedinte PSD Dolj, primarul Craiovei, Antonie Solomon, vrea sa plece din partid. Edilul spune ca nu e suparat pe rezultatul votului de la conferinta judeteana a PSD, ci pe ceea ce el numeste -ciocoismul liderilor locali si la nivel de natiune-. Un alt motiv ar fi modul in care s-a desfasurat procedura de alegere a liderului PSD Craiova, Solomon aratandu-se iritat de sprijinul acordat de Adrian Nastase lui Ion Calin, cel care de altfel i-a luat fata in cursa pentru scaunul de lider al filialei judetene. -S-ar putea sa parasesc partidul. Nu pentru ca a castigat Calin, ci din cauza atmosferei in care s-a desfasurat conferinta. M-a deranjat foarte mult comportamentul neelegant al lui Adrian Nastase fata de presedintele PSD Craiova, Neculai Grigoras. Noi suntem disciplinati, dar nu obedienti. Respect disciplina, dar nu cea de tip monahal. Adica ce, daca plange sau rade Nastase, trebuie sa plang sau sa rad si eu? Eu si mai multi dintre colegii mei nu vrem sa ramanem cu eticheta de fosti comunisti-, a sustinut Solomon. El a criticat dur modul in care se intelege la centru conceptul de schimbare. -Nu accept sa stau la masa cu aceeasi gasca de golani. Nu sunt de acord sa transformam partidul intr-o gasca, intr-un partid de familie. Nu vreau sa lucrez cu gasca de baroni si baronese de la PSD Dolj! Raman social-democrat, dar mai sunt si alte partide social-democrate. Sunt unii dintre colegi care, daca nu sunt sefi, sunt neica nimeni, fara functii sunt domnul zero-, a adaugat Solomon, adaugand ca -aceste jigodii ar trebui ingropate de vii la temelia partidului, ca Ana lu* Manole-. Primarul ne-a declarat ca partidul la care ar putea pleca ar fi PPRM. -Au o noua forma. Au dovedit ca se pot schimba-, si-a motivat Solomon preferinta pentru partidul lui Vadim. La ora actuala, peperemistii detin functia de viceprimar al Craiovei, fapt care ar putea transforma capitala Olteniei intr-un fief vadimist. Potrivit lui Solomon, 30 de primari din Dolj sunt de aceeasi parere si cumpanesc in aceste zile daca mai raman in partid, unul dintre acestia, primarul comunei Breasta, Marin Marcu, depunandu-si deja demisia prin fax.
Banii tai, banii tai, cum se duc ei de la noi!
Intre timp, fostul prefect de Bihor Aurel Tarau a demisionat din PSD ca protest fata de noua conducere a filialei judetene a partidului. -Circul de la Conferinta Judeteana PSD Bihor m-a facut sa-mi dau seama ca in acest partid, mai ales cei care au functii de conducere, una vorbesc si alta fac. Nu-i intereseaza nici social-democratia, nici partidul, ci problemele personale-, arata Aurel Tarau in demisia sa. Fostul prefect afirma ca alegerile din PSD Bihor i-au demonstrat ca sunt apreciati doar oamenii -falsi, perfizi si parveniti-, concluzionand ca nu mai poate activa in aceeasi echipa cu noul presedinte al filialei, Mihai Bar. Cei doi au multe de impartit, Tarau reprosandu-i lui Mihai Bar ca -nu e strain- de arestarea fiului sau, acuzat de contrabanda, petrecuta in anul 2001, pe cand el ocupa functia de prefect al judetului Bihor. Lupta pentru putere s-a declansat inca din 2001, cand Mihai Bar a pierdut presedintia organizatiei judetene. Cu acel prilej, Bar a lasat disciplina de partid deoparte, acuzandu-l pe Tarau ca, in schimbul unor importante sume de bani, ar fi incercat, la alegerile din 2000, sa-i cumpere un mandat de parlamentar fiului sau, asigurandu-i astfel imunitate in fata legii. Nici fostul senator PSD Constantin Toma nu e departe de a imita scenariul lui Tarau, dupa ce a pierdut cursa pentru sefia PSD Buzau in favoarea lui Ion Vasile, care tinde sa prinda radacini in aceasta postura. O data cu demisia acestuia, social-democratii vor pierde si o importanta sursa de bani, Toma figurand in topul celor mai bogati 300 de romani.