Home Politic Incompatibilul Alistar- în echipa miniștrilor lui Ponta

Incompatibilul Alistar- în echipa miniștrilor lui Ponta

DISTRIBUIŢI

După patru zile de discuții, negocieri și presiuni politice , Victor Ponta a obținut ieri dimineață binecuvântarea lui Dan Voiculescu, iar spre seară ne-a anunțat componența echipe sale, asigurându-ne ferm  că decizia finală a USL a fost bazată pe profesionalismul și experiența celor aleși.

Nu știm cum se măsoară profesionalismul la nivelul USL, dar Victor Ponta are deja o problemă reală, după ce l-a anunțat în echipa sa ca ministrul delegat pentru strategii guvernamentale, transparență decizională și relația cu societatea civilă  pe Victor Alistar, personaj controversat, declarat incompatibil chiar de către Curtea Constituțională.  Chestionat în legătură cu acest aspect, Ponta a precizat că Alistar l-a informat că și-a rezolvat problemele de incompatibiliate în justiție și că poate fi numit în funcții publice.

Dacă Alistar  l-a mințit, iar Ponta l-a crezut pe cuvânt atunci are o mare problemă la nivelul responsabilității politice.  Potrivit deciziei Curții Constituționale din 3 februarie 2011, Curtea retine ca, potrivit art. 25 alin. (2) ultima teza din Legea nr. 176/2010 privind integritatea in exercitarea functiilor si demnitatilor publice, pentru modificarea si completarea Legii nr. 144/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Integritate, precum si pentru modificarea si completarea altor acte normative, lege publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 621 din 2 septembrie 2010, *In cazul in care persoana nu mai ocupa o functie sau o demnitate publica la data constatarii starii de incompatibilitate ori a conflictului de interese, interdictia de 3 ani opereaza potrivit legii, de la data ramanerii definitive a raportului de evaluare, respectiv a ramanerii definitive si irevocabile a hotararii judecatoresti de confirmare a existentei unui conflict de interese sau a unei stari de incompatibilitate.* Curtea constata ca toate aceste aspecte reliefeaza faptul ca Hotararea Plenului Senatului nr. 31 din 15 decembrie 2010 privind alegerea lui Teodor Victor Alistar ca reprezentant al societatii civile in Consiliul Superior al Magistraturii a fost data cu incalcarea dispozitiilor de lege sus-citate, ceea ce atrage neconstitutionalitatea acesteia in raport cu prevederile constitutionale ale art. 1 alin. (5), potrivit carora *In Romania, respectarea Constitutiei, a suprematiei sale si a legilor este obligatorie.* si ale art. 16 alin. (2), conform carora *Nimeni nu este mai presus de lege.* Prin urmare, Victor Alistar se află încă în „executarea" interdicției de a candida la funcții publice  de trei ani, interdicție aplicată în august 2009  de Agenția Națională de Integritate (ANI)  pentru incompatibilitate și rămasă definitivă deoarece nu a fost atacată în instanță. 

Mircea Diaconu- aproape de incompatibilitate

De asemenea, ministrul nominalizat al culturii, senatorul PNL Mircea Diaconu, a fost și el declara incompatibil în noiembrie 2011 de către Curtea de Apel București, întrucât a îndeplinit simultan funcția de senator și pe cea de director al Teatrului Nottara. Decizia Curții a fost contestată , iar Înalta Curte urmează să se pronunțe în perioada următoare. Astfel, Ponta riscă destul de curând să aibă un ministru incompatibil în echipa sa, știind încă de la început acuzațiile care-i sunt aduse.

Ponta: Am verificat toate numele de miniștri, sa nu aibă probleme de imagine

Nominalizările mai sus menționate sunt surprinzătoare în contextul în care ieri la prânz premierul desemnat Victor Ponta a afirmat ca a verificat cu atentie toate numele de ministri care ar urma sa faca parte din cabinetul sau. Ponta a facut aceste verificari pentru a se asigura ca niciunul dintre viitorii ministri nu are probleme de imagine.
Declaratiile au fost facute la sediul PSD, unde Victor Ponta a avut discutii telefonice cu toti cei nominalizati sa faca parte din cabinetul sau, precum si intalniri fata in fata cu, printre altii, Iulian Iancu, Liviu Dragnea si Bogdan Teodorescu.

Lista completa a ministrilor:

Finante si vicepriministru: Florin Georgescu, Afaceri Externe: Andrei Marga, Justitie: Titus Corlatean, Economie: Daniel Chitoiu, Interne: Ioan Rus, Aparare: Corneliu Dobritoiu, Agricultura: Daniel Constantin, M. Muncii – Mariana Campeanu, Educatie – Corina Dumitrescu, Transporturi – Ovidiu Silaghi, Sanatatii- Vasile Cepoi, Dezvoltare si Turism: Eduard Helvig, Cultura: Mircea Diaconu, Comunicatii: Dan Nica, Afaceri Europene: Leonard Orban, Ministrul Administratiei: Victor Paul Dobre. Plus 4 ministri delegati: Dialog social: Liviu Marian Pop, Mediul de Afaceri: Lucian Isar, Relatia cu Parlamentul: Mircea Dusa, Strategii Guvernamentale: Victor Alistar .De remarcat prezența în viitorul cabinet a lui Leonard Orban, la afaceri europene, în ciuda opoziției lui Crin Antonescu și a fostului secretar de stat din Ministerul Sănătății, Vasile Cepoi , în fruntea acestui minister, în condițiile în care el fusese însărcinat de Emil Boc cu noua lege a sănătății.

Iulia Nueleanu

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.