Home Politic Incredibil: Iliescu spune că bolșevic nu e de rău, ci înseamnă mai...

Incredibil: Iliescu spune că bolșevic nu e de rău, ci înseamnă mai mult, mai mare

DISTRIBUIŢI

Ion Iliescu, fostul băiat de mingi al Elenei Ceaușescu, face astăzi pe blogul său, apologia bolșevismului, curent de gândire politică apărut în Rusia la începutul sec. XX în cadrul fracțiunii de stânga a Partidului Social Democrat al Muncitorilor și condus de Lenin.

„Este monoton și până la urmă plictisitor ca, de fiecare dată când cuiva nu-i plac ochii mei, să aud aceeași placă: ‘Ion Iliescu, bolșevicul!’ De ce doar ‘bolșevicul’? De ce nu și ‘comunistul’? Sună mai fioros bolșevismul? E doar un cuvânt și nici măcar de rău nu e! Cuvântul rusesc înseamnă ‘mai mult’, ‘mai mare’. În engleză, spre exemplu, pentru o perioadă de timp ‘bolșevic’ a fost tradus ca ‘maximalist’. Adică radical. Ceea ce, trebuie să recunosc, nu mi se potrivește! Nu sunt un radical. Dimpotrivă. Mereu mi s-a reproșat că gândesc prea mult, că sunt prea moale, că nu iau lucrurile în mână, că nu tai în carne vie! Mulțumesc! ‘Chirurgia’ asta nu este de mine! Eu cred în democrație, care e operă colectivă. Cu autori anonimi!”, scrie Ilici pe blogul său.

Apoi se dezvinovățește, spunând că el s-a opus privatizării, restitutio in integrum etc. Dar ce nu spune Iliescu este că el NU a fost capabil de fapt să gestioneze securiștii imediat după 1989 și asta a dus la trecerea averii românilor de la stat, la ei.

„Ca și democrația, și ceea ce este România azi e operă colectivă. Regret s-o spun: țapii ispășitori nu țin de foame! Deciziile nu le-am luat eu singur. Am avut și avem un Parlament, am avut și avem partide, avem societate civilă, suntem liberi să ne informăm. Deciziile au fost luate în comun. În democrație majoritatea decide. Și își asumă consecințele deciziilor. Democrația nu există fără responsabilitatea fiecăruia dintre noi. Eu, ‘bolșevicul’, așa văd lucrurile. Dar poate greșesc. Poate democrația este despre altceva. Poate este despre cei puțini care profită și foarte mulți care plătesc pentru a le face profitul mare. Dar, cum spuneam, eu nu așa văd lucrurile. Și nici nu le pot accepta așa, oricum aș fi etichetat. (…) Nu ne place felul în care arată societatea noastră astăzi? Atunci s-o schimbăm! Dar nu lipind etichete unora sau altora o vom face. Etichetele nu explică nimic, nu rezolvă nimic”, spune Iliescu într-o postare de joi pe blogul său.

Fostul președinte susține totodată că, de-a lungul timpului, a încercat să atragă atenția asupra consecințelor destructurării sistemului de administrare a fondului forestier sau ale retrocedărilor.

„Când am arătat pericolele lui ‘restitutio in integrum’, un cor de proteste s-a auzit până la cer: ‘bolșevicul Iliescu nu vrea să dea înapoi casele furate de ai lui!’. Culmea e că mă înjurau și aceia dați afară din casele revendicate de mafia imobiliară, pe umărul căreia plângeau! Acum vedem că totul a fost premeditat, că jurnaliști și formatori de opinie, intelectuali publici, oameni puși să apere legea, au fost plătiți de mafie, pentru a-și atinge obiectivele, și pentru a fura cu acte în regulă sume uriașe din bani publici. În schimb eu eram ‘bolșevic’ pentru că mă opuneam jafului premeditat! Același cor de bocitoare plătite mă înjura și când atrăgeam atenția asupra pericolului reprezentat de destructurarea sistemului de administrare a fondului forestier. ‘Bolșevicul de Iliescu nu vrea să ne dea pădurile înapoi!’. Acum plângem după păduri și admirăm munții cheliți de vegetație!”, afirmă Iliescu.

El amintește și faptul că a fost acuzat că nu și-ar dori capitalism în România și că s-ar fi opus privatizărilor.

„Să amintesc și de pledoaria mea pentru păstrarea unui sector public semnificativ în economie, mai ales în sectorul bancar, în energie și în alte zone, monopol natural. ‘Bolșevicul de Iliescu nu vrea capitalism!’. Acum avem capitalism. Și nu ne place? Parcă ieri a fost momentul în care eram apostrofat chiar și de muncitori și de sindicate, care voiau musai privatizarea fabricii lor, spre pildă. Fabrică luată de un capitalist de bine, rasă de pe fața pământului, și transformată, ca multe altele, în afacere imobiliară. Dar nimeni nu-i vinovat, în afara de ‘bolșevicul’ de Iliescu! Care nu vrea privatizare!”, mai scrie fostul președinte pe blogul său.

„Este monoton și până la urmă plictisitor ca, de fiecare dată când cuiva nu-i plac ochii mei, să aud aceeași placă: ‘Ion Iliescu, bolșevicul!’ De ce doar ‘bolșevicul’? De ce nu și ‘comunistul’? Sună mai fioros bolșevismul? E doar un cuvânt și nici măcar de rău nu e! Cuvântul rusesc înseamnă ‘mai mult’, ‘mai mare’. În engleză, spre exemplu, pentru o perioadă de timp ‘bolșevic’ a fost tradus ca ‘maximalist’. Adică radical. Ceea ce, trebuie să recunosc, nu mi se potrivește! Nu sunt un radical. Dimpotrivă. Mereu mi s-a reproșat că gândesc prea mult, că sunt prea moale, că nu iau lucrurile în mână, că nu tai în carne vie! Mulțumesc! ‘Chirurgia’ asta nu este de mine! Eu cred în democrație, care e operă colectivă. Cu autori anonimi!”, mai spune fostul președinte.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.