Pasiunea ministrului apararii de a scrie pamflete, in loc de comunicate de presa nu a uimit doar presa de la Bucuresti, ziaristii de la -Financial Times-(FT) fiind la fel de consternati de atitudinea autoritatilor romane intr-un subiect de mare sensibilitate, cum este prezenta fostilor securisti in pozitii importante in plina campanie de integrare in NATO. Prestigiosul cotidian britanic publica, in ultimul sau numar, un material extrem de critic la adresa atitudinii lui Ioan Mircea Pascu in relatia cu presa, neomitand sa faca referiri nici la trecutul actualului sef al apararii romane, care, scrie FT, a fost declarat indezirabil in SUA chiar inainte de Revolutia din 1989, din -ratiuni de securitate-.
MAPN -submineaza aderarea la NATO-
Nu numai presa romana, ci si cea engleza considera ca deja celebrul comunicat emis de ministerul apararii submineaza sperantele Romaniei de aderare la NATO, intrucat documentul incriminat, care facea referire de siguranta vietii ziaristilor interesati de aceste subiecte, a primit aprobare la cel mai inalt nivel al acestei institutii. Articolul face referire si la materialul din -Wall Street Journal-, care a declansat sarabanda declaratiilor pe tema fostilor securisti si a accesului acestora la informatii militare secrete, subliniind ca -Politia secreta din Romania a fost una dintre cele mai represive din fostele tari comuniste-. In acest context, FT reaminteste ca -amenintarea voalata are o rezonanta deosebita in Romania, daca se tine seama de atitudinea pe care Guvernul comunist a avut-o fata de ziaristii critici-. Este mentionat, astfel, atentatul din anii *80 de la postul de radio Europa Libera din Munchen, pus la cale de Securitate in colaborare cu teroristul Carlos -Sacalul-.
Persona non grata
Conform publicatiei britanice, nici ministrul apararii nu este strain de lumea fostilor securisti, intrucat -chiar inainte de Revolutia din 1989, domnului Ioan Mircea Pascu i s-a interzis intrarea in SUA, pe motive de securitate-.
De asemenea, diplomatii occidentali care participa la negocierile privind aderarea la NATO declara, pentru FT, ca -o astfel de declaratie, data intr-un moment crucial al negocierilor, serveste tocmai interesele celor care se opun reformei si denota un mod de gandire care provoaca ingrijorare-. Pentru altii insa, comunicatul MAPN -a fost doar o gluma proasta- a ministrului apararii.
Pascu – pupilul lui Iliescu
Reactia autoritatilor de la Bucuresti la scandalul provocat de comunicatul-pamflet al ministrului Pascu este vazuta ca o incercare de ascundere a gunoiului sub pres. Daca premierul Adrian Nastase s-a multumit sa vorbeasca despre o simpla -neintelegere-, presedintele Iliescu, -un fost comunist-, a sarit in apararea ministrului Pascu, subliniind ca acesta a avut intotdeauna bune relatii cu presa si, prin urmare, nici vorba de amenintari la adresa ziaristilor. Conform FT, Ioan Mircea Pascu este vazut ca -ochii si urechile lui Iliescu in Guvern- si chiar ca un posibil succesor al lui Adrian Nastase la functia de prim-ministru, daca tensiunile dintre Palatul Cotroceni si Palatul Victoria vor duce la schimbarea premierului.
-Wall Street Journal- -ataca- din nou
Nici nu s-au stins bine ecourile analizei din -Wall Street Journal- privind accesul fostilor securisti romani la informatii militare secrete, ca un nou material despre Romania a vazut lumina tiparului in ziarul publicat pe continentul european, -Wall Street Journal Europe-. De data aceasta, este vorba despre un interviu al premierului Adrian Nastase, care incearca sa convinga despre importanta primirii tarii noastre in Alianta si despre rolul Romaniei pentru securitatea din Balcani. Comentand declaratiile lui Nastase, WSJE sustine ca atat Romania, cat si celelalte tari candidate se tem ca noile relatii dintre NATO si Rusia le vor afecta planurile de aderare. In opinia WSJE, temerile autoritatilor de la Bucuresti sunt reflectate de afirmatia premierului Nastase, potrivit careia va demisiona daca Romania nu este invitata sa adere la NATO in acest an. Potrivit aceleiasi publicatii, -unele state NATO i-au atras atentia premierului Nastase in legatura cu amenintarea cu demisia-, oficialii Aliantei subliniind ca Rusia nu va avea nici un drept de veto in privinta actiunilor aliatilor. WSJE afirma ca Romania nu a avut relatii foarte bune cu Rusia nici in perioada comunista, iar acum spera sa isi puna amprenta, asigurand legatura NATO cu statele din sudul sau si din restul Balcanilor.