Home Politic Intalnire inutila, Strategie ioc!

Intalnire inutila, Strategie ioc!

DISTRIBUIŢI

Strategia post-aderare a premierului Călin Popescu Tăriceanu nu a avut niciun fel de susţinere din partea partidelor parlamentare, cu excepţia PNL. Nici măcar din partea partenerilor de Alianţă ai PNL, democraţii anunţand deja că îşi vor prezenta propria strategie săptămana viitoare. Aceasta este principala concluzie a consultărilor de ieri seară de la Palatul Victoria dintre premierul Tăriceanu şi liderii partidelor parlamentare. S-a ajuns totuşi la o concluzie: Strategia va fi definitivată pană la sfarşitul lui martie.

Preşedintele executiv PD, Adriean Videanu: -Document perfectibil-

-Iniţiativă bună. PD a prezentat un material puţin mai detaliat, pentru că avem un avans, lucrăm de ceva timp la acest document. Suntem pregătiţi să contribuim la acest material cu punctul nostru de vedere. A fost un punct de vedere comun în elaborarea acestei strategii naţionale, care să stabilească nişte ţinte, obiective comune, mijloacele de acţiune rămânând la latitudinea fiecărei formaţiuni politice. Să se constituie un colectiv de lucru care să elaboreze un document. Inclusiv programul de guvernare l-am elaborat în interiorul fiecărui partid politic, după care ne-am reunit şi am încercat să punem împreună ceea ce ne uneşte şi să lăsăm deoparte ceea ce ne desparte, pentru că suntem totuşi două partide cu identităţi diferite. Asta vom încerca să facem şi acum. PD nu a făcut public niciun document de poziţie, urmând să discute inclusiv în Alianţă acest document. Mă rezum în a spune că este un document perfectibil. Acest document nu putea fi prezentat înaintea raportului de toamnă de anul trecut. Este o iniţiativă care ne face să avem un document de poziţie al României.-

Preşedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor: -Condamnăm Romania la subdezoltare-

-Se propune adoptarea sistemului federativ, ceea ce ar însemna că ideea de stat naţional unitar dispare. Mai sunt şi alte chestiuni pe care noi ni le-am asumat ca ţară şi ca popor, mai mult ca sigur că romanii nu vor vota proiectul de tratat constituţional. De asemenea, sunt pararagrafe întregi pe care dacă le-am lua în considerare, am condamna Romania la subdezvoltare. Am constatat o nouă ruptură între PNL şi PD, iar la un moment dat, văzând ca Adriean Videanu va veni cu un alt proiect de strategie, ne-am întrebat de ce ne-au chemat aici?-. Este clar că este o falie din ce în ce mai mare între cele două partide. Este o improvizaţie această strategie. Am reuşit să obţinem o amanare până în aprilie a elaborării unei strategii propiu-zise şi bine articulate pe probleme clare, aderarea şi integrarea nu trebuie să reprezinte un scop în sine, ele trebuie să ducă la creşterea nivelului de trai al populaţiei României. Aşadar, nu trebuie să ne grăbim. Trebuie să facem un program de lucru. Într-o primă fază trebuie să ieşim în public – preşedinţii partidelor parlamentare, dar şi primul ministru – să ieşim cu o declaraţie de principii cum că se lucreaza la strategii post-aderare şi să dăm un termen pentru finalizarea aceastui document, care trebuie să fie complex şi pe deplin responsabil, întrucât aranjează destinul României până în anul 2013, când acest guvern cu siguranţă nu va mai fi la putere.-

Vicepreşedintele UDMR, Laszlo Borbely: -Strategia va fi definitivată pană în martie-

-La această întalnire, fiecare partid politic şi-a prezentat punctul de vedere în legatură cu o primă schiţă care a fost prezentată. UDMR a venit cu propuneri concrete şi la acest material. Ceea ce s-a decis este înţelept din partea partidelor, adică să se elaboreze o declaraţie politică care să fie agreată de toate partidele din parlament, urmând ca acei actori din societatea românească să definitiveze această strategie până la sfârşitul lunii martie. Cel mai important este să stabilim cadrul instituţional, relaţia guvern-parlament, care zilnic va trebui să ia decizii foarte importante.

Dezvoltarea regionala e foarte importantă, trebuie facută o strategie pe termen scurt, 2007-2008, cu termene precise-

Iliescu – politeţe rezervată

La ieşirea de la întalnirea avută la Palatul Victoria cu premierul Tăriceanu, pe tema strategiei post-aderare, preşedintele de onoare al PSD a avut o declaraţie în exclusivitate pentru ziarul -Curentul-, în care a manifestat o politeţe rezervată. -Am salutat această iniţiativă, pe care, desigur am considerat-o utilă, necesară-, a început fostul şef al statului, pentru a continua pe un cu totul alt ton, mult mai ferm. Ion Iliescu a spus că documentul pe care vrea să-l elaboreze documentul este -tardiv-, că PSD a avut în vedere o astfel de strategie încă din 2003, care cuprindea previziuni pană în anul 2025. Că partidul pe care îl reprezintă a întreprins demersuri în acest sens cu Uniunea Europeană pe vremea cand era la putere.

În fine, Ion Iliescu a declarat că PSD îşi manifestă -disponibilitatea, deschiderea, pentru a se constitui un grup de lucru- care să producă un astfel de document. În opinia sa, printre persoanele care ar urma să contribue la elaborarea strategiei post-aderare ar trebui să facă parte nu numai reprezentanţi ai tuturor partidelor parlamentare, ci şi reprezentanţi ai -cercetării academice, ai sindicatelor şi ai societăţii civile-. În consecinţă, a spus Ion Iliescu, în mod concret s-a decis ca în -două-trei trei săptămani să se creioneze reperele mari ale unei astfel de strategii post-aderare care ulterior să fie pusă la dispoziţia grupului de lucru-.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.