Home Politic Integrarea erodeaza imaginea guvernului

Integrarea erodeaza imaginea guvernului

DISTRIBUIŢI

Pe fondul unei usoare erodari a propriei imagini dupa 100 de zile de guvernare si masuri economico-sociale nu tocmai pe gustul alegatorilor, guvernul Tariceanu se pregateste sa recupereze din acest handicap plusand pe cartea aderarii la UE. Cum romanii au inceput sa constientizeze, incet, incet, faptul ca integrarea nu va insemna cornul abundentei pentru toata lumea, ci si riscuri si costuri, premierul a dat asigurari ca Romania isi va indeplini angajamentele astfel incat aderarea la Uniunea Europeana sa se realizeze la 1 ianuarie 2007, dar a tinut sa atraga atentia romanilor ca ii asteapta 20 de luni grele.

Potrivit concluziilor barometrului de opinie politica, realizat de IMAS in perioada 8-15 aprilie, ponderea repondentilor care cred ca actualul guvern este mai performant decat precedentul a scazut, de la 58 de procente, cat era in prima luna a acestui an, la 34%. Si optimismul acestora in legatura cu directia in care evolueaza tara noastra s-a diminuat cu mai bine de 20 de procente in randul celor care sunt de parere ca directia este buna. De altfel, aceasta erodare de imagine se reflecta si la nivelul intentiilor de vot. Daca duminica viitoare ar avea loc alegeri, 55% din repondenti ar vota cu Alianta D.A., fata de 66% in ianuarie. Traian Basescu continua sa conduca plutonul personalitatilor politice care se bucura de cea mai mare incredere in randurile electoratului cu 55 de procente, fiind urmat de primul-ministru, Calin Popescu Tariceanu, cu 47%, si de noul lider al PSD, Mircea Geoana, cu 39%.

La eroziuni, mesaje ce se vor clare

Aceasta situatie ar putea fi pusa pe seama modului in care populatia a primit efectele noilor masuri fiscale, dar si ale scumpirilor pe care guvernul a fost nevoit sa le aplice in cazul unor produse, potrivit acordului cu FMI, dar si in contextul pregatirii Romaniei pentru impactul cu piata europeana dupa momentul 2007. In prezent, executivul Tariceanu a aprobat proiectul de lege pentru ratificarea Tratatului de aderare a Romaniei si Republicii Bulgaria la Uniunea Europeana, semnat la 25 aprilie, la Luxemburg, si l-a transmis parlamentului spre dezbatere in procedura de urgenta. Cu acest prilej, Tariceanu a dat asigurari ca Romania isi va indeplini angajamentele astfel incat aderarea la Uniunea Europeana sa se realizeze la 1 ianuarie 2007.

-Este o decizie politica extrem de importanta pentru Romania. Incepem sa parcurgem ultima portiune de drum pana la momentul aderarii, care va fi 1 ianuarie 2007. Vreau sa transmit un mesaj politic foarte clar, sa reiterez faptul ca aceasta este prioritatea principala a guvernului – si anume integrarea in bune conditii la termenul fixat pe baza angajamentelor asumate-, a declarat premierul.

Noile reforme, calea spre cresterea nivelului de trai!?

Premierul a subliniat ca Romania se va confrunta cu un proces de transformare radicala in urmatoarele 18-20 de luni, aceasta fiind -provocarea careia va trebui sa-i facem fata-. Tariceanu a tinut sa aminteasca faptul ca evolutia Romaniei si activitatea factorilor sai de decizie vor fi indeaproape monitorizate de catre Comisia Europeana, cu un grad mai ridicat de exigenta comparativ cu pana acum. Potrivit acestuia, guvernul roman va trebui sa se concentreze in mod special pe consolidarea statului de drept, cu componentele legate de justitie si combaterea coruptiei. -O prioritate majora in perioada urmatoare va trebui sa fie cresterea nivelului de trai al cetatenilor-, a declarat Tariceanu, incerand sa explice ca toate reformele economice adoptate pana acum sunt subsumate acestui obiectiv. Ecuatia guvernamentala ia in calcul o crestere economica durabila, la care s-ar aduna intarirea intreprinderilor cu capital romanesc, stimularea muncii, aducerea la suprafata a muncii la negru pentru a da de cealalta parte a egalului performanta economica si cresterea nivelului de trai, viziune care pare insa ca nu se bucura de sprijinul scontat la nivelul populatiei, potrivit rezultatelor ultimului sondaj IMAS. Totodata, informarea opiniei publice despre costurile si beneficiile aderarii ramane in continuare un punct negru pe agenda de obiective a actualului guvern, a carui solutionare nu s-a dovedit prea eficienta pana in prezent.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.