Home Politic Integrarea Romaniei se va decide in iunie, noiembrie sau chiar in 2008…

Integrarea Romaniei se va decide in iunie, noiembrie sau chiar in 2008…

DISTRIBUIŢI

Oficialii europeni nu reusesc sa se puna de acord asupra datei la care se va stabili integrarea Romaniei in Uniunea Europeana. Declaratiile contradictorii ale comisarului european pentru extindere, Olli Rehn, si ale ministrului olandez de externe, Bernard Bot, care prevad o decizie finala in mai, respectiv in noiembrie, si care nu exclud activarea unor clauze de salvgardare ii determina pe capii coalitiei guvernamentale de la Bucuresti la casatorii din interes intre partidele politice.

Summitul european din iunie, care urmeaza dupa Raportul de monitorizare din mai al Comisiei Europene, ar putea fi punctul terminus al framantarilor romanilor in legatura cu integrarea lor in randul europenilor, dupa cum a precizat sambata comisarul pentru extindere, Olli Rehn. -Vom prezenta raportul nostru final pentru Romania si Bulgaria la mijlocul lunii mai si ne asteptam ca decizia finala sa fie luata de Consiliul European in luna iunie-, a precizat Rehn. Aprecierile optimiste ale lui Rehn nu sunt impartasite si de alti oficiali UE, care prezic o amanare a deciziei pana la sfarsitul lui 2006. -Sa asteptam mai intai raportul Comisiei din mai, dar cred ca va mai fi un raport de monitorizare in luna noiembrie si cred ca pe aceasta baza vom judeca situatia-, a declarat Bernard Bot la reuniunea ministrilor de externe din UE de la Salzburg. Cu toate acestea, atat Rehn, cat si Bot dau ca posibila varianta 2007 pentru integrarea Romaniei si Bulgariei in UE, cu toate ca nu exclud amanarea pana in 2008. -Perspectiva 2007 este valabila pentru ambele tari, dar amandoua trebuie sa parcurga drumul ramas, sa-si foloseasca intreaga energie si sa depuna toate eforturile pentru punerea in practica a reformelor, sa arate ca nimeni nu este mai presus de lege, iar coruptia la nivel inalt poate fi combatuta-, a avertizat Rehn. Pe de alta parte, Bot a vorbit si de o presiune care trebuie mentinuta continuu asupra celor doua tari. Pe langa asa-numita clauza de salvgardare speciala, care presupune amanarea integrarii cu un an, exista trei alte clauze de salvgardare – una economica, una privind piata comuna si una pentru justitie si afaceri interne – care pot fi activate oricand anul acesta si care pot transforma Romania in membru UE, dar nu cu drepturi depline.

Cazul Nastase, tinichea de coada Romaniei

Si de aceasta data avertizarile privind motivele care ar duce la o integrare a Romaniei abia in 2008 au facut referire la reforma in justitie si la lupta anticoruptie. Confirmand tendinta opiniei publice olandeze de a respinge ideea unei viitoare extinderi, ministrul Bot a atras atentia ca Romania si Bulgaria mai au multe de facut pentru indeplinirea criteriilor UE, mai ales in ceea ce priveste coruptia si crima organizata. In ciuda eforturilor pe care oficialii de la Bucuresti sustin ca le fac in acest domeniu, deciziile alesilor neamului trag in jos imaginea tarii nostre in fata europenilor. Potrivit declaratiilor facute sambata de autoritatile UE reunite la Salzburg, deputatii romani se fac ca nu aud apelurile insistente ale Bruxelles-ului, demonstrand acest lucru prin votul dat impotriva perchezitiei caselor pesedistului Adrian Nastase, noteaza AFP. In plus, se pare ca decizia comuna asupra integrarii Romaniei si Bulgariei ne avantajeaza, pentru ca vecinii nostri ne-au intrecut in privinta luptei anticoruptie. Pentru a da satisfactie Comisiei Europene, Bulgaria incepe sa ia masuri ferme, chiar daca dureroase, impotriva coruptiei. In pofida ritmului lent si a complexitatii deja binecunoscute a justitiei sale, responsabili cu rang inalt, acuzati de nereguli financiare, au inceput sa fie plasati in detentie preventiva in Bulgaria, adauga AFP.

Coalitie de integrare

De voie, de nevoie, partidele din coalitie trebuie sa uite neintelegerile si sa isi urmareasca scopul: aducerea Romaniei in UE, a precizat sambata vicepresedintele PNL Gheorghe Flutur. Desi a recunoscut ca in ultima vreme au existat -divergente- intre partidele de la guvernare, liberalul a adaugat ca actuala coalitie -ar trebui sa-si mentina minimul rol de coalitie de integrare, daca nu de guvernare-. -Integrarea in Uniunea Europeana este obiectivul pe care il urmarim cu totii si eu cred ca trebuie sa lasam orice orgolii la o parte si sa mergem inainte, pentru ca este o ocazie unica si nu ne putem juca cu timpul in ceea ce priveste calendarul de aderare-, a incheiat Gheorghe Flutur.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.