Eșecul loviluției sindicale cu tentă maoistă de săptămâna trecută, precum și prelungirea boicotului ședințelor Biroului Permanent al Camerei Deputaților au radicalizat opoziția PSD-PNL în lupta pentru dobândirea puterii spre formula aberantă de subminare a instituției Președinției, prin refuzul de a participa ieri la consultările solicitate de șeful statului pe teme vitale pentru evoluția României în cadrul UE și a relațiilor cu FMI. Practic, prin această blocadă, PSD și PNL s-au delegitimat din postura de partide de opoziție, îmbrăcând o formulă alternativă în raport cu instituția prezidențială, deși șeful statului a fost ales în mod democratic, astfel încât asistăm la o încercare de minimalizare a instituțiilor statului din partea acestor partide, sub imboldul războiului deschis cu Traian Băsescu. În acest sens, președintele Traian Băsescu a declarat ieri că partidele de opoziție se izolează prin neparticiparea la consultările cu șeful statului, adăugând că va continua să le invite la discuții pe teme importante, cu atât mai mult cu cât dorește ca aceste consultări să fie mai dese. „Prin neparticipare se izolează și este păcat. Sunt partide mari și pot contribui cu soluții“, a spus Băsescu.
Potrivit acestuia, faptul că partidele din opoziție nu vin la consultările cu șeful statului nici în condițiile în care se discută teme importante, cum sunt cele legate de FMI, Schengen, MCV, echilibrele macroeconomice în UE, dovedește lipsă de responsabilitate din partea acestora vizavi de interesul național. În fapt, coaliția PSD-PNL nu este la primul gest de contestare a instituției prezidențiale sub masca războiului cu „personajul Băsescu“, ci doar la încă o repetare a episodului de la consultările din 11 octombrie, în disperarea tandemului Ponta-Antonescu de a găsi noi forme incipiente de relegitimare prin acțiuni radicaliste, prin eludarea jocului democratic.
Justificări bizare la jocuri de culise murdare?
La rândul său, purtătorul de cuvânt al PNL, Mihai Voicu, a afirmat ieri, pentru Mediafax, că șeful statului nu îi mai reprezintă de mult pe cetățeni, așa că liberalii consideră că nu au niciun motiv să participe la consultările inițiate de președinte, altele decât cele pentru formarea unui nou guvern. „Traian Băsescu este de mult izolat de cetățeni. Având în vedere susținerea electorală pe care o are sau, mai bine zis, n-o mai are, nu ar trebui să vorbească de izolare pentru că ar fi ca și cum ar vorbi de funie în casa spânzuratului. Avem puncte de vedere pe orice fel de subiect, dar nu putem comunica aceste opinii președintelui, ci direct cetățenilor, prin intermediul Parlamentului și al Birourilor parlamentare“, a susținut Voicu.