Ministrul Educației ne-a făcut iar să râdem mai tare decât personajele întruchipate de Bendeac. Prezent la Antena 3, autosuficient și plin de sine, Liviu Pop a fost întrebat ce părere are despre multinaționalele care nu vor mări salariul brut dar vor compensa prin tichete de vacanță și alte facilități pierderea la salariul net. Pop și-a dat din nou măsura inteligenței:
„Haideți să clarificăm lucrurile. Angajatorii de bună credință, începând cu 1 ianuarie ar trebui să dea fiecărui salariat salariul mai mare. Diferența dintre salariul net pe care-l are astăzi orice angajat din România și salariul net pe care ar trebui să-l aibă după 1 ianuarie cu implementarea noului Cod fiscal decide angajatorul cum îl dă. (n.a. așa și-a pierdut Pop ideea, nu e greșeală de transcriere). Dacă unii angajatori respectă negocierea, automat salariul fiecărui angajat trebuie să crească. La stat sigur vor crește cu până la 4% începând cu 1 ianuarie, în privat însă creșterile pot să fie foarte — foarte mari în funcție de salariul pe care îl are astăzi fiecare angajat. În Constituție scrie clar ce-nseamnă salariul unui angajat (?!) iar negocierile contractului individual de muncă se face (sic!) conform legii și conform Codului Muncii, fapt pentru care eu cred că un angajator de bună credință va renegocia toate salariile și va crește salariul net. Dacă vrea să facă în continuare semi-evaziune fiscală, să folosesc un termen, va inventa tot felul de facilități care nu se supun tuturor impozitelor și evident va pierde la punctul de pensie angajatul”, a explicat demnitarul.
Radu Tudor uimit, pentru că tichtele de vacanță sunt legale, îl întreabă pe Pop: Deci considerați că găselnița lor e o semi-evaziune?
La care Pop răspunde de parcă nu el aberase până atunci: „Nu, au făcut-o până acum dacă nu li s-au plătit celor 2 milioane de angajați toate contribuțiile”.
Așa varză ca în capul semi-infractorului Pop nu s-a mai văzut:
1. Multinaționalele NU au contribuții neplătite, ci firmele de stat conduse de oamenii puși politic de PSD
2. Neplata contribuțiilor nu e nici evaziune, nici semi-evaziune, nici micro-evaziune, ci e contravenție!
3. Nu există un nou cod fiscal ci o ordonanță de urgență care modifică doar câteva articole din codul fiscal
4. Guvernul a obligat angajatorii să inițieze negocierea contractelor, nu să o și finalizeze cu vreo mărire de brut. Angajatorul mărește brutul dacă vrea
5. Pentru salariul mediu brut de 3305 lei, angajatorul cheltuiește acum 4065 lei iar omul încasează 2318 lei. Dacă angajatorul mărește brutul de la 1 ianuarie 2018 la 3976 astfel încât el să mențină cheltuiala la 4065, omul va încasa 2326 lei. Deci, Pop, marea creștere va fi de 8 lei, matematicianule!
6. Dacă angajatorul nu vrea să mărească bruturile tuturor, nu va încheia negocierea colectivă, o va declara doar inițiată și eșuată și va face negocieri individuale: ție-ți cresc, ție, la revedere!
Îl puteți asculta pe Liviu Pop de la minutul 3,00 aici.