Ministrul justitiei, Monica Macovei, si Alianta PNL – PD au inregistrat ieri o infrangere categorica prin respingerea cererii de perchezitie a caselor lui Adrian Nastase. Plenul Camerei Deputatilor a blocat demersul procurorilor anticoruptie care instrumenteaza dosarul Zambaccian, scorul fiind de 163 de voturi impotriva perchezitiei, 131 pentru, in timp ce 5 voturi au fost anulate. Asa cum era de asteptat, cea mai mare batalie s-a dat pe modalitatea de vot, udemeristii si conservatorii abandonand tabara aliatilor si pronuntandu-se in favoarea votului secret cu bile, procedura care a fost impusa plenului. Prezent la sedinta in calitate de simplu deputat, premierul Calin Popescu Tariceanu a precizat ca nu vrea sa transforme votul asupra cererii de perchezitie intr-o problema de guvernare. -Coalitia nu schioapata. Fiecare partid isi asuma responsabilitatea pozitiei adoptate, iar Alianta a fost lipsita de orice echivoc-, a declarat Tariceanu. El a mai spus ca, din pacate, decizia forului legislativ de a tranti procurorilor usa in nas nu face altceva decat sa sifoneze si mai mult imaginea parlamentului.
Nastase a fost sprijinit de coalitia parlamentarilor care s-au gandit ca ar putea sa le vina si lor randul candva si va trebui sa apeleze la colegii lor, astfel incat mai multi reprezentanti ai opozitiei au facut apologia imunitatii parlamentare pe motiv ca aceasta trebuie sa ii protejeze de eventuale abuzuri ale puterii. Tariceanu a spus insa ca modul in care au actionat deputatii in acest -dosar- arunca o lumina nefavorabila si asupra -unei parti a parlamentului, care nu are nici o legatura cu actele de coruptie-, intarind convingerea opiniei publice ca exista o solidaritate a alesilor care vor sa se situeze deasupra oricarei legi si care au ceva de ascuns. De altfel, liderul grupului PNL, deputatul Crin Antonescu, a folosit ca principal argument in favoarea votului deschis pentru perchezitie faptul ca s-a saturat sa fie perceput de electorat ca facand parte dintr-un parlament de imbogatiti care se acopera unul pe altul.
Circ la vot
In cadrul dezbaterilor care au durat aproape patru ore, liderul deputatilor liberali a spus ca plenul nu trebuie sa decida asupra termopanelor lui Nastase, ci asupra raportului dintre clasa politica si justitie.
-Noi discutam acum daca un inalt demnitar este supus acelorasi legi ca oricare alt cetatean, in cadrul constitutional-, a sustinut Antonescu, referindu-se la imaginea pe care si-au creat-o oamenii politici. -Daca din punct de vedere juridic Adrian Nastase sta sub semnul prezumtiei de nevinovatie, din punct de vedere politic, este unul dintre cei care a facut mult rau clasei politice. Din pacate, azi culege ceea ce a semanat-, a mai spus deputatul liberal.
Desi au sustinut ca vor vota deschis si chiar se vor pronunta in favoarea perchezitiei, conservatorii au facut tocmai pe dos. Potrivit listelor, doar 4 deputati PC au optat pentru votul deschis, iar udemeristii au votat in bloc pentru secretizarea procedurii, un singur deputat UDMR abtinandu-se. Momentul decisiv s-a consumat intr-o atmosfera de circ total din cauza unor -sincope- ale sistemului de vot electronic, liberalii si democratii protestand pe motiv ca nu le functioneaza cartelele. Culmea, sistemul cedase doar in partea dreapta a salii, acolo unde sunt rezervate locurile PNL si PD. Aliatii au luat cu asalt prezidiul unde se afla presedintele de sedinta, peremistul Lucian Bolcas, cerand repetarea scrutinului. Asta, in timp ce deputatul PRM Marcu Tudor striga de la tribuna sa inceteze cu astfel de -smecherii-, urletele sale determinandu-l pe Bolcas sa-i taie microfonul de mai multe ori.
La reluarea scrutinului, 151 de deputati de la PSD, PRM, UDMR si PC au votat pentru vot secret cu bile, 124 de la PNL, PD si minoritati s-au pronuntat pentru vot deschis nominal. Odata acoperiti de votul secret, majoritatea deputatilor au facut zid in jurul lui Nastase, in vreme ce liberalii si democratii au facut public modul in care au votat pentru perchezitie, aratand unde pun bila alba si unde pe cea neagra.
Invinuitul se gandeste cum sa-i -ajute- pe anchetatori
La inceputul -procesului-, ministrul Monica Macovei si-a sustinut cauza invocand si ea faptul ca, respingand cererea, parlamentarii dau o lovitura grea luptei anticoruptie, iar mesajul transmis opiniei publice este acela ca alesii neamului sunt mai presus de lege. Bruiata de vociferarile pesedistilor, Macovei a spus in plenul Camerei ca -domnul deputat Adrian Nastase a incercat sa indrepte atentia catre obiective false-, prezentand perchezitia solicitata de procurorii anticoruptie ca pe o metoda de tip securist si pozand in ipostaza de victima a unei comenzi politice. -Nu este un dosar politic, nu este o sicana. Dl. Nastase a spus ca nu este de acord cu perchezitia din cauza deranjului pe care l-ar face procurorii in casa. Mai mare deranj decat acela de a invita ziaristii in dormitor nu exista-, a comentat Macovei. Comentand rezultatul votului, ministrul justitiei a spus ca va inainta Camerei Deputatilor o noua cerere de perchezitie in cazul in care procurorii DNA isi vor reinnoi solicitarea. In schimb, dupa ce a reluat teza potrivit careia este expus unui show mediatic menit sa-l discrediteze, invinuitul Nastase a spus ca nu se considera victorios si ca se gandeste cum ii va ajuta pe anchetatori pentru aflarea adevarului.
Macovei asculta de Cotroceni
Cu toate ca aliatii au fost de data aceasta solidari, deputatul liberal Crin Antonescu nu s-a abtinut de la unele comentarii privind presupusele comenzi politice de care ar asculta ministrul Monica Macovei, comenzi ce ar veni din partea PD si a presedintelui Traian Basescu. -Aveti un mandat care nu v-a fost dat nici de popor, nici din Aleea Modrogan, nici de la Cotroceni sau Primaria Clujului, ci de la guvern si parlamentul care l-a validat-, i-a amintit Antonescu ministrului, adaugand ca spera ca singurul stapan de care asculta Macovei este legea.