Liberalii au dat semne ca s-au hotarat asupra unei tinte pe care sa-si verse naduful. Daca pana acum PNL a oscilat intre a-si declara inamic ba Partidul Democrat, ba pe presedintele Traian Basescu, criticand uneori la pachet cei doi adversari politici, acum liberalii si-au ales -preferatul-, pe seful statului. Dupa ce l-a trimis in linia intai pe liderul PNL din Camera Deputatilor, Crin Antonescu, presedintele liberal Calin Popescu Tariceanu si-a delegat -un intim- sa il vorbeasca de rau pe seful statului. Deputatul George Scutaru (foto) a criticat -cele doua fete- de justitiar ale lui Basescu, in timp ce vicepresedintele liberal Gheorghe Flutur a indemnat la pace in Alianta, anuntand ca PNL ar vrea sa candideze pe aceeasi lista cu PD la alegerile pentru parlamentarii europeni.
Intre partenerii din Alianta si presedintele Traian Basescu, liberalii par sa se fi concentrat pe seful statului, pe care il taxeaza cu fiecare ocazie. Daca odata cu declaratiile indreptate catre Basescu PD mai primeste si el cate un -bobarnac- de imagine, liberalii se declara multumiti. Dar pentru bunul mers al Aliantei, PNL si-a sacrificat cativa membri pe care i-a trimis cu semnale de impacare care sa ia ochii democratilor.
PNL se leaga de Basescu si o lasa mai moale cu PD
Ca secretar al comisiei de aparare din Camera Deputatilor, George Scutaru l-a criticat pe Basescu pentru lipsa de reactie intr-un caz banuit a fi ilegal. -Presedintele Traian Basescu, luptatorul inflacarat impotriva coruptiei, adversarul hidrei pesediste, a disparut. In locul sau a aparut un justitiar fals, cu doua fete – una zambitoare si prietenoasa pentru apropiatii sai si ai PD si alta incruntata si inspaimantatoare pentru restul lumii-, a declarat Scutaru, intr-un comunicat de presa. Liberalul l-a acuzat pe seful statului ca inchide ochii cand vine vorba de un caz -petrecut chiar in ograda sa-, in care deputatul sustine ca ar fi implicat Daniel Moldoveanu, seful Oficiului pentru Informatii Integrate – structura din cadrul Comunitatii Nationale de Informatii pe care si-a constituit-o Basescu. -Grupurile de interese devin legitime doar daca sunt in stransa legatura cu Palatul Cotroceni, iar atunci nu mai reprezinta un pericol la adresa economiei romanesti, dimpotriva-, a incheiat Scutaru.
Flutur conserva aparentele
In privinta relatiilor din Alianta, PNL si PD par sa se fi inteles sa pastreze aparentele unei bune colaborari, odata cu intalnirea informala de saptamana trecuta, de la Cluj. Vicepresedintele PNL Gheorghe Flutur a oferit un exemplu in acest sens, indemnand la o colaborare corecta intre cele doua formatiuni in cazul alegerilor pentru Parlamentul European. Desi liberalii nu au luat inca o decizie oficiala in acest sens, Flutur a iesit de unul singur cu o propunere – cele doua formatiuni sa candideze pe liste comune. -Raman consecvent sa mergem cu protocolul de colaborare inclusiv la alegerile europarlamentarilor. Necrutator va fi electoratul cu cei care dezerteaza dintr-o formula care a fost omologata de electorat si care ne-a trimis sa guvernam impreuna, nu sa ne certam impreuna. Am fost si raman adeptul cutitelor in teaca si sa guvernam pasnic-, a sustinut Flutur. Dar vocea sa in PNL este izolata, iar democratii – desi nu s-au hotarat nici ei oficial – au dat indicii ca ar vrea sa isi testeze fortele, candidand separat de liberali la alegerile pentru PE.
Nicolai – admiratie zero pentru Stoica si Stolojan
Intre timp, liberalii se preocupa sa-si rezolve problemele interne. Theodor Stolojan si Valeriu Stoica, cei doi fosti lideri ai PNL trecuti de actuala conducere in tabara -disidentilor-, sunt in continuare pe farasul excluderii din partid. Adepta a sanctionarii celor doi pentru atacurile constante fata de unele decizii oficiale ale PNL, senatorul Norica Nicolai a schitat repede cate o caracterizare pentru fiecare dintre ei. Pe Stolojan, Nicolai l-a descris ca fiind adeptul unui management de partid de tipul -locomotiva-, caracteristic tranzitiei de la comunism la democratie, dupa ce fostul lider liberal a indemnat la o fuziune PNL-PD fara sa consulte filialele din teritoriu. Cat despre proiectele cu care se lauda Stoica, senatorul liberal le-a minimalizat scurt, numindu-le -proiecte politice de orgoliu-.