Peremistii, umanistii si udemeristii vor merge la consultari la Cotroceni, desi Alianta PNL-PD a declinat invitatia sefului statului pe motiv ca aceste consfatuiri nu sunt decat un paravan dupa care Ion Iliescu ascunde neconstitutionalitatea implicarilor sale in viata interna a PSD. Atitudinea liberalilor si a democratilor nu a ramas fara ecou, presedintele sanctionand in termeni duri -calculele politicianiste- ale aliatilor. Spre deosebire de PNL si PD, liderii udemeristi au apreciat insa ca aceste discutii sunt -necesare-, motiv pentru care s-au si prezentat ieri seara la Cotroceni, cu probleme vizand descentralizarea consiliilor locale si judetene, precum si Legea alegerilor generale. La randul lor, peremistii, in echipa completa cu presedintele Corneliu Vadim Tudor in frunte, sunt decisi sa discute despre stoparea migratiei politice. Umanistii au abordat problemele lor preferate privind dezvoltarea economica care, in opinia lor, -arata mult mai bine pe hartie decat in realitate- si problema Intreprinderilor Mici si Mijlocii. Desi prezenta pesedistilor la Cotroceni a starnit vii controverse, reprezentantii partidului de guvernamant se vor infiinta din nou la poarta presedintelui daca -din consultarile sefului statului cu celelalte partide parlamentare vor rezulta subiecte care sa necesite o noua discutie-. Reprezentantii PSD vor merge azi la Cotroceni si cu ocazia depunerii juramantului celor cinci noi ministri, propusi de premier.
Desi aliatii au refuzat sa mearga la consultari cu seful statului pe motiv ca acesta intalnire este pur formala, menita doar sa spele imaginea sefului statului care se implica dincolo de atributiile constitutionale in viata partidului de guvernamant, la Cotroceni vor merge totusi peremistii, udemeristii si umanistii. Presedintele UDMR, Marko Bela, a declarat, ieri, ca discutiile pe care le va avea cu presedintele Ion Iliescu sunt necesare, in perspectiva alegerilor generale si a integrarii in Uniunea Europeana. -Aceste consultari au o traditie (…). Nu am vazut nici un motiv sa refuzam invitatia sefului statului-, a declarat Marko. Delegatia UDMR, care a mers ieri seara la Cotroceni, a fost formata din presedintele formatiunii, presedintele executiv, Takacs Csaba, deputatul Kelemen Attile si vicepresedintele executiv, Laszlo Borbely. Acesta din urma ne-a declarat ca una dintre problemele care urma sa le expuna presedintelui viza continuarea descentralizarii la nivelul Consiliilor locale si judetene, astfel incat sa fie alocate mai multe fonduri la CL. Desi a anuntat ca va discuta si problema Legii alegerilor generale, Borbely nu a agreat ideea aliatilor de a nu mai sustine prevederea potrivit careia presedintele in functie sa poata participa ca independent pe listele partidului de guvernamant. -Sustinem varianta care a fost negociata si votata de Senat cu o majoritate confortabila. Nu e bine sa nu avem o lege cu doua luni inainte de alegerile locale-, a spus vicele udemerist.
Peremistii au ca tema migratia politica
Delegatia PRM care va merge azi la consultari cu seful statului este formata din liderul partidului, Corneliu Vadim Tudor, prim-vicepresedintele Corneliu Ciontu, secretarul Gheorghe Funar, vicepresedintele Lucian Bolcas si presedintele tinerilor peremisti Lia Olguta Vasilescu. -Vom sustine ca proiectul de integrare a tarii noastre sa fie finalizat. De altfel, nici nu mai e asa de mult, tinand cont de faptul ca procesul de armonizare a legislatiei romanesti cu cea europeana este in mare parte realizat-, a declarat Corneliu Ciontu. De asemenea, el a mai spus ca va aborda in dezbaterea cu seful statului si problema racolarilor care au fost practicate pana acum de partidul de guvernamant, si vor cere in acest sens corectarea legislatiei privind migratia politica. Ca si udemeristii, cei din PRM nu au luat in calcul posibilitatea de a sustine propunerea aliatilor privind eliminarea prevederii din Legea alegerilor generale, care permite presedintelui sa participe ca independent pe listele PSD. Si umanistii au mers ieri la Cotroceni. Alaturi de liderul PUR, Dan Voiculescu, au mai fost prezenti Romeo Stavarache, Irinel Popescu, Sanda Paduraru si Daniela Popa. Potrivit declaratiilor purtatorului de cuvant al PUR, Bogdan Pitigoi, primele probleme abordate au fost cele de interes economic, umanistii avertizand asupra faptului ca rezultatele prezentate de premier referitoare la cresterea economica -arata mult mai bine pe hartie decat in realitate-.
PSD, din nou la Cotroceni
Presedintele Ion Iliescu ar putea avea inca doua intalniri cu liderii PSD, in perioada imediat urmatoare, una dintre ele fiind stabilita deja pentru maine.
Purtatorul de cuvant al sefului statului, Corina Cretu, a declarat, la inceputul saptamanii ca presedintele Iliescu va avea o intalnire cu liderii PSD cu prilejul depunerii juramantului de catre noii ministri. Potrivit Corinei Cretu, presedintele intentioneaza, de asemenea, sa aiba o intalnire cu liderii PSD, in masura in care din consultarile sefului statului cu celelalte partide parlamentare vor rezulta subiecte care sa necesite o noua discutie.
Supararile presedintelui
Presedintele Ion Iliescu a reactionat ieri la decizia Aliantei PNL-PD de a declina invitatia la Cotroceni, declarandu-se -surprins- de refuzul aliatilor de a avea consultari cu seful statului. Intr-un comunicat remis presei, Iliescu incearca sa dea o alta interpretare invitatiei la discutii pe care a adresat-o opozitiei – aceea de a ascunde implicarea sa in viata interna a PSD -, precizand ca dezbaterile cu PNL si PD sunt utile in acest moment, intrucat cele doua partide au in urma rezultatelor obtinute in alegerile locale -responsabilitati crescute in administrarea tarii-. De altfel, in incercarea lui de a da mai multa credibilitate demersului, Iliescu a tinut sa precizeze ca invitatia de a participa la consultari era adresata celor doua partide parlamentare, iar nu unei aliante electorale. Acelasi comunicat incearca sa explice faptul ca Ion Iliescu, in calitate de fondator al PSD, nu poate ramane indiferent la evolutiile acestei formatiuni politice. Dupa o noapte de reflectie, un alt comunicat de presa a relevat o atitudine mult mai radicala a sefului statului fata de Alianta PNL-PD. Astfel, de aceasta data, Iliescu ii avertizeaza pe liberali si democrati ca -mandatul primit din partea cetatenilor nu le cere sa se situeze pe pozitii de confruntare cu seful statului-. De altfel, el nu s-a sfiit sa-i acuze pe aliati ca au facut -calcule politicianiste de moment-, dovedind demagogie si lipsa de spirit civic cand au refuzat invitatia. -Prin atitudinea lor, PNL si PD nu ajuta la respectarea angajamentelor luate privitoare la sustinerea procesului de aderare la Uniunea Europeana (…). Romania a reusit sa castige un capital de incredere in relatiile sale cu partenerii europeni, capital care poate fi risipit foarte usor prin atitudini extremiste in viata politica, prin populism, demagogie si lipsa de spirit civic-, se mai arata in comunicat.