Home Politic La vorbe primii, la vot ultimii

La vorbe primii, la vot ultimii

DISTRIBUIŢI

Ultimul raport al Institutului pentru Politici Publice (IPP) de monitorizare a activității parlamentare în sesiunea februarie-iunie 2008 justifică motivul pentru care cetățenii au cea mai scăzută încredere în Parlament. Politicienii vizibili în mass-media și cu funcții de conducere în partidele lor participă rar la ședințele din plenul Camerelor și la ședințele Birourilor Permanente, dar sunt nelipsiți de la televizor.

Chiul

Surprinzător, cei mai activi deputați sunt cei de care nu a auzit nimeni. Andrian-Sirojea Mihei (PNL), Iuliu Ioan Furo și Corneliu Momanu (PD-L) au cele mai ridicate procentaje ale prezenței la vot, de 98% în cazul primilor doi și de 97% în cazul ultimului. La polul opus, menționează raportul IPP, se află politicienii cunoscuți, care participă rar la ședințe sau, mai grav, niciodată. De exemplu, Daniela Buruiană Aprodu nu a votat nici măcar o dată în actuala sesiune parlamentară, iar ultimul său vot datează din 2006. Nici deputatul PSD Miron Mitrea nu stă mai bine, el având o prezență la vot de 4%, fiind urmat de colegul său de alianță, conservatorul Bogdan Pascu, acesta având un procentaj de 6%. Senatorii nu se înghesuie nici ei să voteze, cele mai vizibile cazuri fiind ale senatorului PRM Corneliu Vadim Tudor, cu o prezență de 1%, și ale democrat-liberalului Dorel Constantin Onaca, cu 3%. Președintele PSD, Mircea Geoană, independentul Sorin Oprescu și senatorul UDMR Marko Bela se află la egalitate, cu o prezență de 4%. Liderii de grup parlamentar au o prezență extrem de scăzută la ședințele Biroului Permanent al Camerei Deputaților, notabil fiind cazul lui Viorel Hrebenciuc, care din 21 de ședințe nu a participat la niciuna. Liberalul Crin Antonescu are o singură prezență la ședințe, iar conservatorul Bogdan Ciucă are trei.

Susținere

Raportul IPP demonstrează că liberalii "respiră" doar cu ajutorul PSD și PC, acestea fiind cele mai puternice susținătoare ale guvernului minoritar PNL-UDMR. PSD a votat alături de Guvern – deci la fel ca PNL și diferit de PD-L, partid de opoziție – într-o proporție de 27,85%. În primăvara lui 2008, ponderea voturilor la care PNL a fost susținut de celelalte partide era de 91,96% în cazul PNL+UDMR, 77,67% în cazul PNL+PC și de 68,75% pentru PNL+PSD.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.