Home Politic Lectii si sfaturi de la PSD pentru ambasadorii romani

Lectii si sfaturi de la PSD pentru ambasadorii romani

DISTRIBUIŢI

Costume Armani amestecate printre costume vechi de peste 10 ani, pantofi de sute de dolari -asortati- la sosete de plastic, aceasta pare sa fie imaginea diplomatiei romane, stransa ieri la Bucuresti din toate colturile lumii, pentru a primi noile directive trasate de reprezentantii Guvernului Nastase. Alaturi de -lupii tineri- ai diplomatiei, alesi pe spranceana de partid, la reuniunea ambasadorilor au putut fi vazuti si Oliviu Gherman, de care ne mai aducem aminte doar daca mai rasfoim saptamanal paginile -Academiei Catavencu-, Caius Traian Dragomir sau fostul sef al SRI, Costin Georgescu. Zelosi, -inarmati- cu pix si hartie, reprezentantii diplomatici ai Romaniei si-au notat constiincios sfaturile si mustrarile adresate de ministrul Mircea Geoana.

Bile albe, bile negre

In premiera in practica acestui gen de reuniuni in tara noastra, la deschiderea evenimentului de ieri de la Palatul Parlamentului au fost prezenti si doi invitati straini, ministrul de externe ungar, Laszlo Kovacs, si ministrul delegat pentru afaceri europene din Franta, Noelle Lenoir. Tocmai de aceea, seful diplomatiei romane si-a adaptat discursul abordand cu precadere prioritatile Romaniei in plan extern. Aderarea la NATO si UE, identificarea oportunitatilor economice si definirea pozitiei tarii noastre in noul context geo-strategic au fost temele care au acaparat o buna parte a cuvantarii lui Geoana. Chiar si in aceste conditii seful diplomatiei romane nu a ezitat sa-si asume si rolul de diriginte, impartind bile albe si bile negre ambasadorilor romani. La panoul de onoare al MAE au fost mentionati sefii misiunilor de la Bruxelles – NATO, Washington, Londra, Praga, Sofia si Ankara. Geoana a evitat sa-i mentioneze pe ambasadorii care nu-si fac datoria, multumindu-se sa precizeze doar ca exista misiuni unde costurile sunt mai mari decat schimburile economice bilaterale cu tara respectiva.

Pentru imbunatatirea activitatii corpului diplomatic, Mircea Geoana a declarat ca este necesara adoptarea cat mai repede a unei legi a corpului diplomatic al Romaniei, -care sa stabileasca cu claritate parametrii de performanta, exigentele, responsabilitatea, dar si meritele profesiunii de diplomat-. Si presedintele Comisiei de politica externa din Senat, Ghiorghi Prisacaru, a vorbit de importanta adoptarii unui Cod de conduita al diplomatului care, in opinia sa, ar trebui sa le asigure acestora -protectia necesara pentru eventuale tentatii-.

Invatamintele lui Prisacaru catre diplomatii romani

Daca ministrul Geoana a evitat sa le tina lectii diplomatilor romani, rezumandu-se la un discurs general si generos ca tematica, rolul de -profesor- a fost preluat de senatorul Ghiorghi Prisacaru. -Sa fiti fermi cu gazdele, cu prilejul organizarii unor vizite ale delegatiilor noastre in tarile respective (…), si sa fiti neinduplecati in apararea intereselor nationale ale Romaniei-, i-a sfatuit senatorul PSD pe ambasadori si consuli. De asemenea, Prisacaru i-a informat pe sefii de misiuni ca intentioneaza sa propuna o initiativa legislativa prin care, -inainte de plecarea la post, ambasadorii sa fie obligati sa depuna un juramant in fata presedintelui Romaniei, iar consulii generali in fata primului-ministru-. Pentru a le imprima si mai mult ideea ca lucreaza pentru seful statului, Prisacaru crede ca -se impune o reglementare privind obligatia misiunilor diplomatice de a instala in locuri potrivite insemnele de stat ale tarii si fotografia presedintelui-. Sa speram insa ca ambasadorii sunt mai zelosi, pentru ca altfel ne-am putea trezi la misiunile diplomatice cu poza lui Mischie sau a altui baron pesedist, care l-ar putea inlocui pe preamaritul presedinte.

Tot pentru instruirea corpului diplomatic Prisacaru i-a sugerat lui Geoana -sa instituie procedura ca, la intoarcerea de la post, toti diplomatii, indiferent de rangul lor, sa urmeze, in mod obligatoriu, un curs de pregatire la Academia Diplomatica, fara de care sa nu poata primi o noua insarcinare-.

Prisacaru a tinut insa sa-i si avertizeze pe ambasadori, recomandandu-le -sa lase jocurile politice in seama politicienilor si sa nu uite ca misiunea de ambasador e temporara-.

Inarmati cu aceste sfaturi, mai mult sau mai putin utile, membrii corpului diplomatic asteapta astazi binecuvantarea si directivele premierului Adrian Nastase, care va deschide a doua zi a reuniunii ambasadorilor si consulilor Romaniei.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.