
După consumarea moțiunii sindicalist-maoiste a opoziției PSD-PNL, stabilitatea coaliției de guvernare este serios pusă la încercare de decizia „bizară“ a magistraților CCR asupra legii învățământului care, indirect, a stârnit nemulțumirea aleșilor UDMR, dând apă la moară liderilor acestei formațiuni politice pentru a formula tot felul de condiționalități. Pe de altă parte, în toată această ecuație politică, șeful statului a fost prins oarecum pe picior greșit de către decizia CCR, în lipsa unei motivări oficiale fiind necesară o mediere din partea sa, ieri, pentru temperarea spiritelor în coaliție, în timp ce coaliția Grivco așteaptă dezbaterea legii la Senat, unde deține majoritatea în comisie, în plen și-n Biroul Permanent. În acest sens, șeful statului a declarat ieri, la postul public de radio, că decizia Curții Constituționale privind asumarea răspunderii pe legea educației, care în opinia sa este „încă neclară“, a creat „o oarecare emoție“, dar că el așteaptă publicarea motivării. Potrivit acestuia, trebuie așteptată motivarea deciziei CC pentru a vedea dacă procedura asumării răspunderii se oprește.
Șantaj și disperare!
Pe de altă parte, în așteptarea unei soluții împăciuitoare pe legea învățământului, liderii UDMR și-au arătat voalat colții, amenințând indirect stabilitatea coaliției, ceea ce ridică semne serioase de întrebare asupra „bunelor intenții ale Uniunii“, care a demonstrat că este interesată doar de legea învățământului și de cea a minorităților în această formulă de guvernare.
„Ori reușim să refacem soliditatea și coeziunea coaliției, ori atunci (…) din punctul de vedere al UDMR se pune inclusiv problema prezenței în această coaliție. Dar, în acest moment, afirm încă o dată că menirea noastră ar fi să încercăm să refacem această solidaritate“, a adăugat președintele UDMR.
Potrivit acestuia, există „o problemă foarte serioasă de funcționare a coaliției la Senat“. Dincolo de aceste răbufniri, Marko Bela a jucat ieri rolul „atentatorului coaliției“, aruncând vina pentru cele întâmplate asupra președintelui Comisiei de învățământ, senatorul Mihail Hârdău, care ar putea fi schimbat din această funcție în zilele următoare. În fapt, vina este colectivă, a întregii coaliții de guvernare, iar Hârdău doar a „bolborosit“ legea în comisie, în sensul în care UDMR arată că nu se mulțumește numai cu câteva schimbări structurale. În fapt, dincolo de soarta acestei legi deosebit de importante pentru soarta învățământului românesc, în joc mai este votul pe legea bugetului pe anul 2011, de care se vor folosi liderii UDMR-ului în relația cu partenerii de coaliție.