Desi au trecut 15 ani de la indepartarea de la putere a regimului comunist, buna parte a nomenclaturii PCR – marginalizata cica de Ceausescu – conduce linistita destinele Romaniei, in dispretul memoriei celor ucisi in revolutie si a urmasilor acestora. Cei care au participat la -fenomenul Piata Universitatii- pana ce au fost decimati de minerii cu epoleti au cerut aplicarea Punctului 8 de la Timisoara, prin care se urmarea interzicerea accesului fostilor membri ai nomenclaturii PCR la demnitatile publice pe o anumita perioada de ani, dupa modelul italian, unde Legea lustratiei a supus la aceasta interdictie – dupa al doilea razboi mondial – fostii membri ai partidului fascist.
Societatea si ziarul -Timisoara- organizeaza festivitatea -Premiile Societatii Timisoara-, sambata, 12 martie, la Opera Romana Timisoara, eveniment organizat cu ocazia implinirii a 15 ani de la lansarea Proclamatiei de la Timisoara. Acttiunea face parte dintr-un proiect mult mai amplu, denumit -Anul 2005 – Anul Lustratiei!-, si pledeaza pentru promulgarea Legii Lustratiei, anul acesta. Societatea Timisoara asteapta un semnal politic de la Traian Basescu, presedintele Romaniei, semnal pe care Basescu l-a promis inca din timpul campaniei electorale de anul trecut.
Proiectul Legii Lustratiei a fost redactat in anul 1998, de regretatul George Serban, fostul presedinte al Societatii Timisoara. In prezent, proiectul se afla la ministrul culturii, Mona Musca.
Pe de alta parte, importante segmente ale clasei politice resping promovarea unei asemenea legi. Cei care se simt cu mai multe bube pe capul partidului, recte PSD si PRM, continua sa se opuna adoptarii unei astfel de legi, invocand inoportunitatea aplicarii acesteia la 15 ani de la revolutie si caracterul sau neconstitutional.
-S-au trezit prea tarziu. Daca vii dupa atatia ani cu o astfel de lege… care mai sunt aia?-, ne-a declarat prim-vicele PRM, Corneliu Ciontu, apreciind totodata ca legea ar fi ramas fara obiect la ora actuala, reprezentand mai mult o chestie de imagine -a unora care vor sa iasa in evidenta in ochii celor cu pretentii de vendeta. -E o vanatoare de strigoi-, a conchis Ciontu. La randul sau, liderul senatorilor PSD, Ion Solcanu, o califica drept -o aberatie, pentru ca ar insemna incalcarea Constitutiei, in fata careia toti cetatenii sunt egali. Intram maine in Europa, iar noi ne agatam de himere-. Solcanu a reamintit ca restrictionarea drepturilor civile poate fi aplicata numai in cazul celor condamnati penal pentru fapte grave. -E o lege neconstitutionala. Nu poti interzice aceste drepturi cuiva pentru simplul motiv ca a detinut functii in timpul regimului comunist-, a mai spus Solcanu, opinand ca majoritatea colegilor sai de grup ii impartasesc punctul de vedere. In schimb, aliatii D.A. merg pe principiul mai bine mai tarziu decat niciodata. -Nu ma gandesc la razbunare, ci pur si simplu e nevoie de adevar-, a afirmat Puiu Hasotti, precizand ca grupul parlamentar D.A. va vota fara echivoc proiectul de lege al lustratiei. In opinia acestuia, in actualul legislativ mai pot fi gasiti fosti securisti si nomenclaturisti, dar -bine parfumati, spalati, metamorfozati-. De aceeasi parere este si senatorul democrat Radu Berceanu. -Personal, sunt un vechi adept al acestei idei, ca cei care au facut toate nelegiuirile in timpul fostului regim sa stea pe bara dupa *89, eu fiind unul dintre putinii din fostul FSN care au sustinut-o la aceea vreme-, a spus Berceanu. Senatorul nu crede insa ca votarea acestei legi va mai avea un efect semnificativ dupa 15 ani de viata politica, ea putand avea mai curand caracterul unei reparatii morale. In cazul partenerilor de guvernare, umanistii au precizat ca acest subiect va fi luat in discutie la inceputul saptamanii viitoare. Cel mai probabil ca acestia vor subscrie la punctul de vedere al aliatilor, dat fiind continutul protocolului de coalitie ce prevede armonizarea pozitiilor tuturor semnatarilor.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane