Lovitura de teatru, ieri, la Camera Deputatilor. In momentul in care toata lumea astepta votul final la controversata Lege privind informatiile clasificate, presedintele Comisiei de aparare, deputatul PSD Razvan Ionescu, a anuntat de la tribuna ca solicita restituirea legii la comisie pentru -lamurirea eventualelor controverse- legate de acest act normativ. Cedarea PSD a surprins atat pe parlamentari, cat si pe ziaristi, care, dupa cerbicia cu care parlamentarii Puterii au sustinut articolele 16 si 39 privind sanctionarea persoanelor care ajung in posesia de informatii clasificate, nu credeau intr-o intoarcere la 180 de grade a pozitiei PSD. Chiar daca s-a vrut acreditarea ideii ca aceasta schimbare a opticii pesediste a fost determinata de criticile venite dinspre presa si societatea civila, surse parlamentare ne-au informat ca la baza deciziei de rediscutare a legii stau unele observatii pe care premierul Adrian Nastase le-a primit chiar in timpul recentei sale vizite la New York.
Ion Stan si Razvan Ionescu – agenti de convingere din partea PSD
Sarcina de a tatona cu reprezentantii Opozitiei returnarea proiectului de lege la Comisia de aparare, pentru modificari, a revenit presedintilor comisiilor de aparare si de control a SRI, Razvan Ionescu si respectiv Ion Stan. In cursul dupa-amiezii de luni, cei doi deputati PSd s-au intalnit consecutiv cu colegii lor de la PD, PNL si PRM pentru a negocia rediscutarea legii in comisie. De altfel, chiar in cursul zilei de ieri, inainte de discutia din plen, la Camera Deputatilor si-a facut aparitia si ministrul apararii, Mircea Pascu, interesat direct de acest act normativ.
Presedintele Comisiei SRI arunca vina pe Comisia de aparare
Nemultumit de forma actuala a legii, presedintele Comisiei SRI a declarat ca -filosofia legii a fost schimbata la Comisia de aparare-, facand referiri clare la articolele 16 si 39. In opinia sa, responsabilitatea informatiilor clasificate trebuie sa revina institutiilor statului si nu persoanelor. -Institutiile care pierd documente trebuie sa le recupereze si sa raspunda pentru pierderea lor-, a mai declarat Stan. El a precizat ca va sustine, la rediscutarea legii, eliminarea articolelor cu pricina.
Razvan Ionescu o da la intors
Vizibil afectat de intorsatura pe care au luat-o lucrurile, presedintele Comisiei de aparare, Razvan Ionescu, a venit cu o explicatie puerila pentru decizia de rediscutare a legii. -Nu vrem ca grupurile parlamentare ale PD, PNL sau PRM sa aiba obiectii fata de aceasta lege importanta si de aceea am decis sa revenim in comisie asupra ei-, s-a justificat Razvan Ionescu. El a exclus orice presiune externa, precizand ca -PSD nu a cedat nimic-, ci -ne-am dat seama ca orice lege e perfectibila-. Deputatul PSD nu a explicat insa in ce va consta modificarea legii, afirmand doar ca exista atat propuneri de eliminare, cat si de amendare a actului normativ. Unul din amendamente poarta chiar sematura sa si se refera la cercetarea in instanta a motivelor secretizarii de catre institutiile in cauza.
Opozitia exulta
Convinsi ca ei au determinat schimbarea pozitiei PSD, reprezentantii Opozitiei s-au grabit sa salute decizia de reluare a discutiilor la aceasta lege. -Nu pot sa nu salut sensibilitatea PSD si mai ales a lui Razvan Ionescu, la toate disputele legate de articolul 16, aliniatul 2 si articolul 39, care incalca drepturile omului si chiar Constitutia-, a declarat impresionata deputatul PNL, Mona Musca. Democratul Emil Boc s-a aratat si el incantat de gestul Puterii, precizand ca, in opinia sa, decizia de modificare a legii a fost luata de PSD -la presiunea presei si a societatii civile-.
Nici deputatii PRM nu au omis sa scoata in evidenta efoturile depuse de ei pentru modificarea legii. -Articolele, in forma aceasta, sunt dezastruos de proaste-, a declarat deputatul PRM Marcu Tudor, precizand ca partidul sau le-a atras atentia colegilor de la PSD asupra greselii pe care o fac. -Ne denigram munca de pana acum si chiar principiile democratiei, daca retrimitem legea la comisie-, a mai afirmat Marcu Tudor, adaugand insa ca PRM nu se opune acestei decizii.
In fapt, nici Opozitia, nici presa si nici societatea civila nu au nici un merit in decizia luata de PSD. Asa cum a demonstrat-o in nenumarate randuri, Puterea de la Bucuresti tine mai putin seama de semnalele interne si mai mult de cele externe. Asa s-a intamplat si de data aceasta, premierul Adrian Nastase primind semnale clare de la New York ca legea in forma actuala nu este compatibila cu standardele NATO.
Articolele buclucase
Articolele 16 si 39 din proiectul legii informatiilor clasificate, puternic contestate de Opozitie, vor fi reanalizate astazi in Comisia de aparare, care are sarcina sa intocmeasca un nou raport pana la sfarsitul saptamanii, pentru a se relua votul final in plen, saptamana viitoare. In varianta actuala, art. 16 cuprinde doua aliniate. Primul prevede ca -protectia informatiilor secrete de stat este o obligatie ce revine persoanelor autorizate care le emit, le gestioneaza sau intra in posesia acestora-. Al doilea aliniat care va fi probabil si eliminat, arata ca -persoanele neautorizate care intra in orice mod in posesia informatiilor secrete de stat sunt obligate sa le restituie de indata emitentului sau organelor abilitate si sa nu divulge continutul acestora-.
De asemenea, articolul 39, pus si el pe lista cu eliminari, spune ca -procurarea fara drept a informatiilor secrete de stat, distrugerea neautorizata ori alterarea acestora, precum si divulgarea, folosirea ori transmiterea, fara drept, sub orice forma, a informatiilor secrete de stat se pedepseste in conditiile precizate de legea penala-.