Ministrul de externe al Ungariei, Laszlo Kovacs, a declarat recent ca Legea statutului nu va fi rediscutata anul acesta in Parlamentul de la Budapesta, motivul fiind agenda extrem de incarcata a Legislativului ungar. Conform celor mai optimiste previziuni din capitala ungara, acest act normativ ar putea intra pe ordinea de zi a Parlamentului cel mai devreme in februarie 2003. Dupa discutiile purtate la Budapesta cu seful diplomatiei maghiare, comisarul pentru Drepturile Minoritatilor al OSCE, Rolf Ekeus, a salutat existenta vointei politice pentru modificarea Legii statutului. In legatura cu acest subiect, Laszlo Kovacs a declarat ca la nivel de experti se poarta tratative intre cele patru partide parlamentare maghiare.
Aceasta amanare provoaca un oarecare disconfort in randul guvernelor tarilor vecine, care se asteptau ca modificarile sa fie operate in cursul acestui an. Expertii de la Bucuresti asteapta de mai multa vreme un semnal de la Budapesta pentru a discuta propunerile avansate de partea romana pentru modificarea acestui act normativ. De altfel, Guvernul maghiar a fost sfatuit, chiar si in raportul de tara, sa treaca la amendarea legii pentru a o aduce la standarde europene.
Presa budapestana informeaza insa ca maghiarii din statele vecine sunt nemultumiti de intentia Guvernului Medgyessy de a elimina din lege capitolul referitor la angajarea facilitata in Ungaria. Potrivit proiectului de modificare, angajarea in Ungaria ar fi reglementata prin acorduri bilaterale cu statele vecine. In acelasi timp, presa din Ungaria subliniaza ca Oficiul pentru Maghiarii de peste Hotare a propus o varianta alternativa care ar oferi solutii juridice pentru facilitarea angajarii in Ungaria a maghiarilor din statele vecine prin autorizatii de munca de grup, autorizatii de munca personale obtinute in cadrul celor de grup si chiar fara autorizatie de munca.