Maine, in plenul reunit al celor doua Camere va fi supusa votului motiunea de cenzura -Anti-reforma sanatatii-. Ce sanse sunt ca acest vot sa clatine guvernul precum si situatia din interiorul PSD sunt analizate de dr. Sorin Oprescu, intr-un interviu acordat ziarului nostru.
Joi, in plenul reunit al celor doua Camere, senatorul social-democrat Sorin Oprescu a prezentat textul motiunii de cenzura depuse de PSD si PRM si care vizeaza proaspatul pachet de legi ale sanatatii. Maine, motiunea va fi supusa votului. Cate sanse are motiunea sa clatine actualul executiv, ne-a explicat profesorul universitar doctor Sorin Oprescu. In calitate de presedinte interimar la PSD Bucuresti, Oprescu ne-a aratat si locul in care a ajuns cu reformarea acestei organizatii.
– Se vorbeste deja despre un -blat- pe care PSD l-ar fi facut deja pe seama acestei motiuni. E interventia PSD una serioasa sau doar una de forma?
– Nu s-a facut blat cu siguranta. Am auzit si eu ca si altii discutii la televizor. Au existat negocieri asupra acceptarii unor amendamente, care se refereau in primul rand la atributiile consiliilor de administratie ale spitalelor. Singurul lucru pe care guvernul l-a acceptat trunchiat a fost faptul ca profesorii universitari pot sa fie sefi de sectie.
– Au spus ca au acceptat 86 de amendamente.
– Da, poate in loc de -si- s-a pus -ca-. Nimic, nici macar de forma, nu mai vorbesc de fondul prevederilor legisative. Au mai acceptat la presiunea lui Mircea Cinteza si a colegiului medicilor sa modifice prevederi referitoare la acest organism. Era prevazut in proiect ca nimeni nu poate fi in conducerea Colegiului daca face parte din adunarea generala. Alo, Pamantu*… toti medicii din Colegiul Medicilor fac parte din Adunarea Generala. Si cine sa fie presedinte la Colegiu? Contabilii, poate… cei de la auditul actualului ministru…
– Daca e sa vorbim cinstit, pe cine contati la votul motiunii de cenzura?
– Pe ai nostri, pe PRM si pe toti cei de bun simt din PNL, din PD si PC, pe cei care sunt doctori – pe asa-zisul -partid al directorilor- care sunt inainte de toate medici si care stiu foarte bine ce se intampla in sistem. Mizam pe toti acei parlamentari care au mame, tati, copii si carora le pasa de ce se intampla cu sistemul sanitar.
Se -trag- premeditat bani de la Sanatate
– Presa a remarcat: motiunea dumneavoastra -suna- foarte populist!
– Asta e adevarul… Oamenii de rand nu inteleg cifrele, referirile la sume mai mici sau mai mari. Trebuie sa le traducem oamenilor ce ii asteapta in spatele acestor cifre. S-a ajuns intr-o asemenea situatie in care, dupa noua ani de zile, pentru prima data Ministerul Finantelor nu mai are bunul simt sa comunice cat se aduna si sa spuna ca aceasta suma este limita de cheltuieli. Pe vremea lui Nastase au facut-o timp de patru ani de zile, pe vremea taranistilor – trei ani de zile au spus. Din start, cei aflati la putere au pornit premeditat cu ideea de a -trage- din banii stransi din asigurarile de sanatate. In plus, este pentru prima data in toti anii de dupa 1990 cand statul se retrage incet-incet din programele nationale de sanatate si le pune tot in spatele casei nationale de asigurari. Asistenta de urgenta nu este finantata de la bugetul de stat asa cum ar trebui.
– Sa presupunem ca nu veti avea succes cu motiunea de cenzura. Va produce efectele scontate pachetul de legi?
– Niciodata. De exemplu, casele de asigurari de sanatate ale armatei, politiei, justitiei etc nu se pot privatiza niciodata din motivele de bun simt pe care le cunoastem: pastrarea documentelor care contin informatii clasificate. Apoi, nu exista o finantare coerenta a sistemului, acesta fiind ramas in urma, fiind subfinantat crunt. O treime din banii stransi din plata asigurarilor de sanatate pleaca in alta parte, absolut legal: conform legii, ministrul de finante are dreptul sa foloseasca fondurile speciale pentru mentinerea echilibrului macroeconomic. In acelasi timp, se arata cu degetul inspre noi, directorii de spitale – acarul Paun – niste nemernici, pentru ca isi vad de interesele lor si fura din banii statului.
– Daca maine ministrul Eugen Nicolaescu v-ar fi pacient, cum l-ati trata?
– L-as trata cu toata aplecarea, dar trebuie sa inteleaga toata lumea ca sunt si boli care nu-si au rezolvarea, sunt pacienti deasupra resurselor… Si, daca ar fi bolnav, nu cred ca as putea sa-l tratez eu pentru simplu motiv ca ceea ce nu functioneaza la dansul este de domeniul psihiatriei, si eu nu sunt psihiatru.
Cu PSD la terapie
– La sedinte de terapie ar trebui sa mearga si sefii de la PSD, nu credeti? Presa a semnalat ca aveti mari probleme in partid, atat la nivel central, dar si la PSD Bucuresti, si a trecut mai bine de un an de cand ati pierdut alegerile.
– Problemele sunt la fel de grave cat sunt si la celelalte partide. La PSD Bucuresti, lumea isi vede de treaba. A fost o ameteala din care PSD a iesit destul de greu. Partidul se restructureaza, dar aceste lucruri trebuie sa fie facute dinamic, nu in 15 luni! Cred ca s-a gresit fata de foarte multi intelectuali care de-a lungul timpului au plecat nemultumiti din partid, oameni de cultura, oameni de stiinta – care aveau experienta. Ar trebui sa impletim tineretea – care poate, cu batranetea – care stie. Trebuie sa folosim oamenii care au timp si care au lucrat in administratia publica. Acesti oameni ar trebui sa reprezinte nucleul de baza. Ar trebui ca pe viitor, daca vom prelua puterea, ministrii sau directorii de servicii sa raspunda in fata acestor oameni din mijlocul carora au plecat.
– Aveti un calendar precis al acestor actiuni?
– Spre sfarsitul acestei luni doresc sa inchei modul de organizare a pensionarilor – un segment destul de important pentru Bucuresti. Vom trece apoi la reactivarea organizatiei de femei a PSD Bucuresti, dupa care ne vom ocupa si de repunerea in drepturile istorice a organizatiilor de tineret. Organizatia de tineret de la Bucuresti si-a consumat energia la claxon, si nu la motor, si pe mine ma framanta acest lucru. Purtam discutii si pe baza activitatii sau inactivitatii oamenilor din organizatii. Usile sunt deschise pentru toata lumea si sunt deschise de vreo patru-cinci ani de zile. E adevarat ca unii s-au asezat in fata usilor deschise si stau la coada inca, pentru ca sunt oameni seriosi, iar altii au gasit calea mai pe scurt, mai pe langa WC si au ajuns in fata…
– Si daca in plin proces se intoarce Dan Ioan Popescu?
– Domnul Dan Ioan Popescu se intoarce, isi vede de treaba lui. Si se va proceda ca atunci cand un tramvai ajunge in statie: cel dinaintea lui pleaca… Sunt, in orice caz, doua tramvaie care merg, nu care stau in depou. Multe din dorintele noastre de organizatie incep, impreuna cu oameni pe care ii cunosc de 15 ani, sa le punem in practica.
– Spuneati ca PSD a iesit din criza. A iesit cu adevarat?
– Fata de acum 10 luni, un an… da, a iesit. Nu confundati partidul cu liderii. Trezirea si lamurirea PSD a avut loc intr-un proces normal de framantari din ianuarie 2005 si pana acum. La ultimul consiliu national, prin inteligenta domnului Ion Iliescu, s-a marcat faptul ca Mircea Geoana este produsul unor alegeri, ca domnul Iliescu isi apropie titulatura de presedinte fondator, dar atunci cand vrea el, pentru ca, de fapt, aceasta functie ii apartine de drept, si nu cand ii sugereaza altii in ce bancuta sa stea. Domnul Iliescu poate sa conduca PSD chiar si din debara. Am fost martorii momentului in care -mecanicul sef- a atras atentia: -Bai baieti, nu mai umblati la calculatorul ala ca mergem in doi timpi, noi trebuie sa mergem in patru timpi!-.
Decizia ramane una politica
– Conduceti departamentul de sanatate al guvernului din umbra al PSD. Cu ce va ocupati acolo?
– Incerc sa conturam o strategie pentru sanatate, dar lucrurile sunt clare. Ele nu pot merge decat in directia pe care o aratam noi. Nu am inventat noi roata, dar incerc sa prezint o alternativa viabila. O sa-mi spui ca incerc de 10 ani… In departamentul acesta eu am incercat sa gasesc o comuniune de fapte si de idei. Pana acum, 80% din ceea ce se poate face pentru sistem nu a fost pronuntat niciodata. Dar 20% s-a miscat.
– Cate generatii vor mai trece pana cand vom avea un sistem sanitar cat de cat normal?
– Depinde de hotararea politica. Daca partidul din care fac parte nu va avea inteligenta de a aplica ce am pregatit in laboratorul asta, tocmai pentru a rupe barierele astea financiare, probabil ca peste sase ani de zile o sa ma intrebe oamenii: -Ce faci domnu* Oprescu in parc?-. Si eu o sa spun: -Am aflat chestia cu independenta fondului!-. -Pai bre, nu mai e… ca te-au scos astia la pensie-. E nu ma las si continui: -Las* ca vede el, Nicolaescu!-. -Nu mai e bre, nu intelegi, nu mai e Nicolaescu de sase ani de zile…-. -Da, l-am vazut pe aleea ailalta, manca un iaurt-. Asta se va intampla…