Home Politic Liberalii au discutat despre fuziune la… -si altele-

Liberalii au discutat despre fuziune la… -si altele-

DISTRIBUIŢI

Pentru dezbaterea finala a fuziunii cu democratii, liberalii au simtit nevoia sa se retraga in munti, la Brasov. Departe de lumea dezlantuita si de Tribunalul Bucuresti, lucrarile Delegatiei Permanente a PNL au decurs dupa o ordine de zi modificata substantial in functie de modul in care a decurs la Tribunalul Municipiului Bucuresti judecarea propunerii de arestare a liberalului Dinu Patriciu. Astfel, pana la pranz, liberalii au dezbatut problemele importante pentru tara – dezvoltarea infrastructurii, agricultura, sanatatea etc -, lasand pentru partea a doua a zilei tema fuziunii cu democratii.

Chiar si in aceste conditii, liderii PNL au incercat sa adopte mai multe rezolutii, referitoare mai degraba la agenda politica. Delegatia Permanenta a decis sa dreaga imaginea partidului, sa elimine privilegiile continute in controversatul statut al parlamentarilor si i-a mandatat pe propriii alesi sa depuna luni un proiect de lege care va viza eliminarea asa-ziselor indemnizatii de somaj si a pensiilor. In plus, in proiect vor fi incluse prevederi similiare privind extinderea eliminarii privilegiilor si la presedintele tarii, care, potrivit legislatiei in vigoare, beneficiaza de o serie de facilitati dupa expirarea mandatului: casa de protocol, personal, paza si indemnizatie. Pana la incheierea editiei insa nimic despre fuziunea pe care democratii si-o doresc pana in vara.


Desi cel mai fierbinte subiect de pe ordinea de zi a Delegatiei Permanente era de departe fuziunea cu democratii, in primele trei ore ale sedintei, conducerea PNL a preferat sa dezbata proiectele politice considerate a fi mult mai importante decat unificarea celor doua formatiuni. In replica la gestul democratilor de a le adresa un ultimatum prin care ii somau sa ia o decizie in asa fel incat unificarea sa aiba loc pana in iulie, liderii partidului au dorit sa transmita un mesaj partenerilor de Alianta, sustinand ca exista alte prioritati politice.

In pauza care a urmat primei runde de discutii, presedintele liberalilor, premierul Calin Popescu Tariceanu, a refuzat sa comenteze prea mult pe tema fuziunii, axandu-si discursul pe initiativele si demersurile partidului sau. El a spus ca fuziunea este o chestiune care preocupa partidele, dar nu si populatia, aceasta tema nefigurand pe agenda electoratului. Or, ca principal partid de guvernare, liberalii spun ca ii intereseaza mai curand ceea ce asteapta oamenii de la actuala putere. -Problema fuziunii este o problema interna, pe care o putem rezolva. Discutia ramane deschisa-, a declarat Tariceanu. El a insistat asupra faptului ca nu doreste sa se lanseze in niciun fel de afirmatii privind fuziunea inainte ca Delegatia Permanenta sa analizeze punctele de vedere ale organizatiilor judetene.

Asa incat presedintele a venit la conferinta de presa flancat de ministrii sai, Gheorghe Flutur, Eugen Nicolaescu, Adrian Iorgulescu, Cristian David, acestia prezentand initiativele pe care le au in vedere in domeniile pe care le pastoresc, liberalii optand sa vorbeasca despre infrastructura, agricultura, sanatate sau cultura. Daca au refuzat sa comenteze pe tema fuziunii, in schimb, liderii PNL au luat doua decizii care reprezinta un atac la adresa democratilor si a lui Basescu. Sedinta Delegatiei s-a desfasurat in timp ce liberalul Dinu Patriciu, pana nu demult membru al Delegatiei Permanente, astepta o decizie a tribunalului cu privire la arestarea sa in dosarul Rompetrol.

Basescu, din nou tinta PNL

Cu toate ca deputatii si senatorii liberali nu au ascultat ordinul de partid si au votat cu veselie statutul parlamentarilor alaturi de democrati si restul alesilor de toate culorile politice, Delegatia Permanenta a decis sa dreaga imaginea PNL si sa elimine privilegiile continute in controversata lege. In timp ce partenerii lor de Alianta au facut si ei tam-tam si au spus ca doresc modificarea statutului prin ordonanta de guvern, Delegatia Permanenta i-a mandatat pe parlamentarii PNL sa depuna luni un proiect de lege care va viza eliminarea asa-ziselor indemnizatii de somaj si a pensiilor. Dupa ce a calificat drept inacceptabile privilegiile cu pricina, Tariceanu l-a insarcinat pe deputatul Titu Gheorghiof sa dea detalii, acesta fiind insa unul dintre cei mai ferventi sustinatori ai formulei aprobate deja de parlament. Gheorghiof este cel care a facut apologia statutului, declarand ca exista fosti deputati care mor de foame pe strazi. -Dar ce, nu are voie omul sa isi schimbe punctul de vedere-, a comentat Tariceanu atunci cand a fost intrebat cum de l-a convins pe Gheorghiof sa fie de acord cu recomandarea Delegatiei Permanente. Cat priveste riscul ca noul proiect sa fie din nou respins de forul legislativ, inclusiv cu aportul parlamentarilor Aliantei, Tariceanu a precizat ca nu exista niciun fel de garantii, dar se va cere vot uninominal, ceea ce ar trebui sa ii -stimuleze- pe alesi sa ridice mana dupa cum vrea partidul. Liberalii nu au ratat insa ocazia sa atace din nou Cotroceniul, ministrul pentru relatia cu parlamentul, Bogdan Olteanu, avansand propunerea ca eliminarea acestor privilegii sa fie extinsa si la presedintele tarii care, potrivit legislatiei in vigoare, beneficiaza de o serie de facilitati dupa expirarea mandatului: casa de protocol, personal, paza si indemnizatie. Ideea sa a fost imbratisata de membrii Delegatiei, ea urmand sa fie introdusa in proiect.


Rezolutia lui Orban

Conducerea PNL a aprobat si rezolutia propusa de presedintele PNL Bucuresti, Ludovic Orban, document care prevede stoparea migratiei alesilor locali. Rezolutia se refera la recentele racolari masive pe care le-a facut PD, primind in partid mai multi pesedisti si peremisti. -Constatam ca unele partide au inceput sa imprumute din practicile pesediste, ceea ce este extrem de pagubos pentru politica romaneasca-, a comentat Tariceanu. Mult mai transant, autorul rezolutiei, Orban, a criticat politica PD, aratandu-se extrem de nemultumit de faptul ca a ajuns sa fie coleg de Alianta cu oameni precum William Branza, Puzdrea, Onaca sau Danut Liga, care a batut recordurile la capitolul traseism politic. El a mai spus ca este cu totul imoral sa faci ceea ce ai condamnat atunci cand erai in opozitie, adaugand ca aliatii trebuie sa isi respecte promisiunile. Rezolutia ar urma sa fie discutata in cadrul Consiliului National de Conducere al Aliantei, in vederea promovarii unui nou proiect de lege.

PD se asteapta la un refuz mascat

Conducerea Partidului Democrat a luat deja in discutie eventualitatea ca Delegatia Permanenta a PNL sa refuze mascat calendarul de fuziune propus de Emil Boc. Chiar daca vicepresedintele Sorin Frunzaverde ne-a declarat ca nu au discutat aceasta ipoteza, surse de la varful PD ne-au confirmat ca liderii PD considera ca varianta refuzului este cea mai probabila.

Deputatul PD de Covasna Petre Strachinaru a confirmat oficial, pentru Mediafax, ca democratii sunt constienti de faptul ca liberalii nu vor sa renunte la doctrina lor in favoarea celei populare. -Noi, democratii, am facut toate compromisurile pentru a avea loc fuziunea dintre cele doua formatiuni, am renuntat la doctrina sociala, am dat prioritate de sigla PNL. Noi am propus un calendar al fuziunii si pana in prezent nu am primit din partea PNL nicio propunere de modificare-, a spus Strachinaru. El a precizat ca, daca liberalii nu vor fuziune, democratii vor merge mai departe -pe alte proiecte-, lucru afirmat si de Sorin Frunzaverde. In schimb, Strachinaru a repetat una din afirmatiile lui Emil Boc, spunand ca, la viitoarele alegeri, protocolul dintre cele doua formatiuni va fi renegociat. -Nu vom mai pleca de la paritatea unu la unu, ci de la pozitiile pe care ni le vor indica sondajele de opinie-.

Sursele noastre din conducerea PD ne-au spus ca aceasta renegociere a protocolului ar putea avea loc mult mai devreme, pentru ca democratii doresc in continuare, ca si Traian Basescu, alegeri anticipate.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.