Liderii liberali s-au revoltat impotriva tacticii presedintelui PNL, Calin Popescu Tariceanu, de a intoarce si celalalt obraz cand vine vorba de negocierile cu presedintele Traian Basescu.
La Delegatia Permanenta a PNL de ieri, liberalii Ludovic Orban, Crin Antonescu si Dan Radu Rusanu si-au exprimat nemultumirea vizavi de rezultatul -trocului- dintre premierul Tariceanu si seful statului, cand PNL a cedat democratilor Ministerul Apararii. Liderii liberali au vociferat, sustinand ca Tariceanu, ocupat sa fie prim-ministru, neglijeaza interesele partidului. Asa ca Rusanu a venit cu propunerea ca responsabilitatile presedintelui PNL sa fie impartite cu cele ale unui presedinte executiv, functie cu sanse de infiintare la un viitor congres al formatiunii. Cel care a sarit, prompt, in apararea lui Tariceanu a fost chiar finul acestuia, presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu.
Ocupati cu reprosurile indreptate spre presedintele PNL si cu dezbaterile vizavi de acuzatiile care au cazut pe capul colegului lor, Varujan Vosganian, propus de Tariceanu pentru postul de comisar european, liberalii au lasat pe azi ceea ce ar fi trebuit sa discute de ieri – strategia Romaniei postaderare si a PNL pentru urmatoarea perioada.
Liderii liberali isi propusesera sa discute strategia politica a PNL pentru urmatoarea perioada, in cadrul Delegatiei Permanente a partidului, de ieri. Dar liberalii au amanat dezbaterile pentru aceasta dimineata, in conditiile in care nominalizarea senatorului PNL Varujan Vosganian, pusa sub semnul intrebarii de acuzatiile ce i se aduc acestuia, i-a determinat pe unii lideri ai partidului sa il ia la rost pe premierul Calin Popescu Tariceanu. Pe motiv ca liderul PNL isi neglijeaza formatiunea, ocupat fiind sa fie prim-ministru, Crin Antonescu, Ludovic Orban si Radu Rusanu au propus sa il scape pe presedintele liberal de o povara si sa il determine sa imparta responsabilitatile cu un eventual presedinte executiv.
Nemultumiti de -trocul- dintre premierul Tariceanu si presedintele Traian Basescu, in urma caruia PNL a cedat de bunavoie democratilor Ministerul Apararii, liderii liberali au aruncat cu reprosuri inspre liderul formatiunii. Trio-ul critic s-a format ad-hoc, din liderul deputatilor liberali, Crin Antonescu, liderul organizatiei PNL din Bucuresti, Ludovic Orban, si secretarul Camerei Deputatilor, Radu Rusanu. Cei trei au considerat ca Tariceanu s-a lasat prea usor convins de Basescu sa cedeze sefia MApN, fapt ce i-a determinat sa traga concluzia ca liderul PNL isi neglijeaza partidul ca sa nu dea chix ca premier. Antonescu a renuntat sa mai propuna o rezolutie Delegatiei Permanente, prin care sa ii solicite lui Tariceanu o revizuire de atitudine fata de seful statului si dovezi privind faptul ca este -unicul premier al Romaniei-. In schimb, liderul deputatilor PNL i-a sugerat lui Tariceanu sa elimine neclaritatile din strategia partidului, provocate mai ales de suspiciunea ca protocolul Aliantei DA ar putea fi prelungit.
Orban s-a plans si el ca deciziile cu greutate din PNL se iau intr-un cerc restrans, din care liderul liberal din Capitala a dat semne ca s-ar fi simtit exclus. El a incercat sa isi faca loc in -cercul- de varf din PNL, amintind ca la consiliile nationale de conducere ale Aliantei ar trebui sa ia parte cate sapte membri din fiecare tabara – PNL si PD.
Rusanu vrea presedinte executiv
Cu o propunere concreta a venit secretarul Camerei Deputatilor, Radu Rusanu. El a sugerat ca PNL sa infiinteze o functie de presedinte executiv, astfel incat liberalul ales sa ocupe acest post sa mai preia din responsabilitatile lui Tariceanu. Finul premierului, presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, i-a luat apararea lui Tariceanu si a incercat sa demonteze initiativa lui Rusanu, sugerand ca o astfel de functie poate fi instituita numai la un viitor congres. Olteanu a aruncat si un avertisment si a declarat ca, la acelasi congres, ar putea fi schimbati si unii vicepresedinti de partid care s-au dovedit delasatori.
Penelistii deconspirati, lasati pe a doua zi
Dupa vociferarile lui Antonescu, Orban si Rusanu, liberalii din Delegatia Permanenta au analizat si cazul senatorului PNL Varujan Vosganian, propus pentru postul de comisar european si dat inapoi de acuzatii venite din afara formatiunii. Cum cazul lui Vosganian a monopolizat dezbaterile, liberalii au lasat pentru aceasta dimineata discutiile referitoare la viitorul Aliantei DA si a PNL, ca partid de guvernare.
Tot pentru partea a doua a Delegatiei Permanente a fost programata si dezbaterea cazurilor noilor liberali deconspirati de CNSAS ca fiind colaboratori ai Securitatii. Deputatul Mircea Cosea, despre care Colegiul CNSAS a sustinut ca a fost ofiter sub acoperire al Securitatii, risca sa fie exclus din PNL, potrivit hotararii pe care PNL a luat-o intr-o reuniune a Delegatiei Permenente anterioare. Liberalii au hotarat ca, indiferent de modul in care a decurs colaborarea unui membru PNL cu Securitatea, formatiunea va trebui sa dea dovada de consecventa si sa sanctioneze aceste legaturi. Si deputatul PNL Liviu Campanu a primit decizie de colaborare cu politia politica din partea CNSAS, pe baza unui angajament semnat cu Securitatea, dar cazul sau ar putea fi amanat pentru o sedinta viitoare, tinand cont ca verdictul Colegiului este deocamdata neoficial.