Liberalii pun paie pe foc, alimentand conflictul dintre palate prin propunerile de modificare a Constitutiei. Ei vor sa-l transforme pe Basescu din presedintele-jucator in presedintele-decorativ, reducandu-i drastic atributiile.
Daca la inceputul anului, presedintele PNL, Calin Popescu Tariceanu, sugera faptul ca relatia cu seful statului nu este o prioritate asa cum este cea cu partenerii de Alianta, acum, liberalii considera ca raporturile dintre Palate se numara printre obiectivele politice. Asta nu inseamna nicidecum ca Tariceanu si ai lui vor sa colaboreze mai bine cu Traian Basescu si sa ingroape definitiv securea razboiului de dragul interesului national. Hartuit politic de numeroasele -imixtiuni- ale Cotroceniului in treburile sale, Tariceanu si conducerea PNL au stabilit ca una dintre urgentele partidului este tocmai reducerea la tacere a presedintelui. Potrivit unor surse, in prima sedinta a Delegatiei Permanente, liberalii au convenit asupra modificarii Constitutiei in sensul introducerii republicii parlamentare, reluandu-se, astfel, o mai veche teorie a PNL.
Satui de interventiile Cotroceniului
Reuniti la Iasi pentru a stabili tintele politice ale PNL pe anul in curs, membrii Biroului Permanent Central si liderii de organizatii au decis inceperea dezbaterilor publice referitoare la reforma constitutionala. Potrivit acelorasi surse, vicepresedintele Teodor Melescanu a repus pe tapet nemultumirile liberalilor legate de faptul ca Basescu ii calca tot timpul pe bataturi si loveste in Cabinetul Tariceanu. In acest context, liberalii au stabilit ca revizuirea legii fundamentale sa vizeze in principal eliminarea conflictului dintre palate prin introducerea republicii parlamentare si limitarea atributiilor presedintelui. In varianta PNL, noua Constitutie ar urma sa stipuleze negru pe alb ca seful statului este -autoritatea neutra-, in timp ce intreaga responsabilitate politica apartine guvernului si prim-ministrului. -Modelul cel mai raspandit in Europa nu este cel al unor republici semiprezidentiale, ci al unora de tip parlamentar-, a declarat Tariceanu dupa sedinta de partid. -In Romania exista suprapuneri in ceea ce priveste exercitarea atributiilor executive intre institutia prezidentiala si executiv-, a mai spus liderul PNL, sustinand insa ca partidul nu ar fi hotarat inca o formula de restrangere a atributiilor prezidentiale.
Democratii nu dau doi bani pe amenintarile PNL
Liberalii continua sa se afle in conflict cu Basescu si atunci cand vine vorba despre structura forului legislativ, pentru ca Delegatia Permanenta a mai decis ca reforma constitutionala va inculde si pastrarea parlamentului bicameral. Cu amendamentul ca PNL propune reducerea numarului de alesi ai neamului si delimitarea clara a atributiilor Camerei Deputatilor si Senatului. Printre obiectivele politice votate de catre conducerea partidului figureaza si promovarea Codului electoral si, implicit, introducerea votului uninominal in sistem mixt. Daca pentru liberali reforma constitutionala ar fi o prioritate politica a anului, democratii nu se sinchisesc, considerand ca exista alte probleme mult mai importante si punand sub semnul intrebarii demersul PNL, pe motiv ca ar fi vorba mai curand de simple declaratii politice care se inscriu in registrul contrelor dintre Tariceanu si Cotroceni. Liderul gurpului parlamentar PD de la Camera Deputatilor, Cristian Radulescu, ne-a declarat ca ideea republicii parlamentare a mai fost vehiculata de catre partenerii de la PNL, dar ea ar trebui discutata in cadrul Consiliului National de Conducere al Aliantei. -Ideea modificarii atributiilor presedintelui si a alegerii lui de catre parlament presupune revizuirea Constitutiei. Daca la PNL exista aceasta intentie, ea trebuie discutata in CNC-ul Aliantei-, a precizat Radulescu, adaugand ca democratii sustin in continuare propunerea lui Basescu de trecere la parlamentul unicameral.