Sustinatorii platformei liberale din zona Moldovei, cu care se mandrea saptamana trecuta fostul lider PNL, Theodor Stolojan, nu au mai prins glas si in fata actualului presedinte liberal, Calin Popescu Tariceanu.
La intalnirea delegatiei PNL, de la centru, cu liderii filialelor liberale din judetele Moldovei, Tariceanu a facut o incercare de compromis – l-a invitat pe Stolojan sa revina in PNL, cu conditia sa respecte regulile formatiunii. Asta, in conditiile in care, potrivit liderului liberal, reprezentantii organizatiilor PNL din Moldova -s-au distantat ferm si fara echivoc- de platforma de unificare a lui Stolojan. Trocul oferit fostului presedinte liberal a raspuns la solicitarea celor care au semnat apelul pentru revenirea lui Stolojan in partid. Tariceanu i-a impacat, intr-o prima etapa, pe liderii PNL care il vor inapoi pe Stolojan, iar platforma acestuia a ramas sa fie sustinuta de liberali fara prea mare greutate in partid. Asta pentru ca parlamentarii PNL il vor inapoi pe Stolojan, dar fara platforma dupa el.
-Pe toti ii intereseaza un PNL puternic, iar un PNL puternic nu se poate realiza decat daca exista o singura voce, daca toti respecta valorile liberale, statutul, hotararile luate in forurile de conducere-, a facut Tariceanu propriul apel la unitatea formatiunii, cu ocazia intalnirii de la Suceava, la care au participat vicepresedintii PNL, Gheorge Flutur si Teodor Melescanu, Paul Pacuraru si Radu Stroe, membri ai Biroului Permanent Central al PNL si Varujan Vosganian, purtatorul de cuvant al partidului.
Invitatia de a reveni in PNL, pe care a transmis-o ca de la presedinte liberal, la fost lider de partid, a fost formulata sub forma unei insiruiri de restrictii. -Nu vrem sa punem interesul unei persoane mai presus de interesul partidului-, a anuntat Tariceanu, iar apoi a enumerat -regulile foarte clare- pe care ar trebui sa le respecte Stolojan, odata revenit in PNL – asumarea ideologiei si a identitatii liberale, a principiilor consacrate de traditie, a Statutului PNL, precum si respectarea democratica a vointei majoritatii si a hotararilor adoptate de forurile statutare, potrivit carora Tariceanu si echipa lui se afla la carma PNL.
Stolojan o tine pe a lui
Acceptarea ofertei lui Tariceanu, ar aduce dupa sine renuntarea la proiectul de unificare a fortelor de dreapta din Romania, tinand cont ca platforma gandita de Stolojan si de un alt fost lider PNL, Valeriu Stoica, are ca prima etapa declarata, criticarea constanta a conducerii liberale. Dar Stolojan s-a tinut pe pozitii si a refuzat sa negocieze reintoarcerea in PNL, invocand si el o serie de conditii – ca Tariceanu si grupul sau sa se retraga de la sefia PNL, si dupa ce -tot mai multi liberali- vor adera la platforma sa.
-Am fost indusi in eroare-
Pana atunci, insa, o parte dintre semnatarii apelului de rechemare a lui Stolojan in PNL, au dat inapoi, dupa ce au simtit reactiile liderilor PNL. Deputatul de Bacau, Ionel Palar si presedintele PNL Calarasi, Raducu Filipescu, au sustinut ca au fost manipulati de initiatorii documentului si ca, de fapt, ei nu au stiut ce semneaza. La fel ca ei, senatorii semnatari ai apelului s-au delimitat de apelativul de -sustinatori- ai platformei liberale, odata ce s-au confruntat cu ceilalti colegi din senat. Potrivit senatorului Norica Nicolai, doar trei dintre liberalii din grupul parlamentar s-au declarat sustinatori platformei – Dan Sabau, Mircea Cinteza si Mihai Ţabuleac.
Acuzatiile celor doi semnatari si tendinta unor senatori de a da inapoi a adus o pata de neincredere asupra apelului initiat de deputatul Gabriel Sandu. Parlamentarul liberal s-a concentrat, insa, asupra -indiciilor- privind sustinerea unitatii partidului cu pretul reintoarcerii lui Stolojan printre liberali. -Este treaba lor ca se dezic de faptul ca au semnat apelul-, a declarat Sandu, invocand ca indiferent de numarul celor trecuti pe hartie, liberalii doresc unitatea partidului.
Unii pleaca, altii vin
In timp ce semnatari ai apelului au batut in retragere, alti opt liberali si-au anuntat dorinta de a sprijini revenirea lui Stolojan in partid. Atat ca cei care au plecat, parlamentari din primele randuri ale PNL, au fost inlocuiti de o majoritate -proaspata- de liberali din teritoriu – Valeriu Gheorghe – deputat PNL, Viorel Miron – primarul orasului Comanesti, Vasile Tofan – primarul orasului Falticeni, Marius Ursaciuc – primarul orasului Gura Humorului, Gabriel serban – primarul orasului Campulung Moldovenesc, Valerian Vreme – presedintele organizatiei PNL Onesti, Cristian Antohe – presedintele organizatiei PNL Targu-Ocna si Dumitru Amarghioalei – presedintele organizatiei PNL Buhusi. Lor li s-a alaturat si senatorul Mircea Cinteza, care se declarase deja simpatizant al platforemei lui Stolojan.
Ghise, reprimit in PNL
In timp ce unii sustinatori ai lui Stolojan sunt pe picior de plecare din PNL, deputatul Ioan Ghise a fost primit inapoi, dupa ce Curtea de Onoare si Arbitraj a PNL a admis contestatia acestuia fata de decizia de excludere. -Am judecat in mod transparent si fara niciun fel de interventie-, a sustinut Bogdan Olteanu, presedintele forului de onoare si arbitraj. Ioan Ghise va primi cat de curand un document oficial in acest sens, dupa ce a fost exclus din PNL odata cu Mona Musca, pe motiv ca a colaborat cu Securitatea.