-Acum la fapte!- – astfel se incurajeaza intre ei adeptii liberali ai platformei de unificare pe care au initiat-o fostii lideri ai PNL, Theodor Stolojan si Valeriu Stoica. Simpatizantii proiectulului de relansare si-au facut pagina pe internet, unde au surprins fiecare discurs al lui Stolojan, continutul platformei, cu fiecare virgula a sa, si indemnuri la unificare. -Liberalii disidenti- si-au facut si grup de discutii, unde se incurajeaza intre ei sa fie darzi in fata pericolului de excludere, isi amintesc momente -penibile- care i-au facut sa se intrebe de mai de mult daca actualii lideri ai PNL sunt potriviti pentru a conduce un partid, impartasesc franturi de ganduri critice la adresa grupului de la sefia formatiunii, ba chiar se intreaba, dezorientati ce mai trebuie facut. Obiectivul – reusita platformei de unificare si indepartarea premierului Tariceanu si a intimilor sai de la conducerea PNL. Pana atunci insa, liberalii s-au impotmolit la nivel de declaratii si de opinii.
Liberalii din teritoriu -asupriti- de premierul Calin Popescu Tariceanu si de apropiatii lui de la conducerea PNL fac schimb de mesaje prin intermediul internetului. Intr-un grup de discutii fara caracter restrictiv, liberalii -disidenti- fac incercari de regrupare, dupa ce fostul lider al formatiunii, Theodor Stolojan, i-a -insufletit-, determinandu-i sa se razvrateasca impotriva actualei conduceri a PNL, iar apoi i-a lasat sa se descurce singuri, fiecare pe felia lui de tara, si sa convinga pe cat mai multi de potentialul platformei. Asa ca liberalii dau semne ca tot incearca sa se dezmeticeasca si sa aduca in plan concret teoriile din platforma gandita de Stoica si Stolojan.
Indemnuri si sperante de mai bine
-As vrea sa stiti ca sunt convinsa de izbanda proiectului -Platforma Politica Liberala-. Cu drag tuturor celor care sunt alaturi de noi – membrii proaspat exclusi din PNL pentru ca s-au alaturat Platformei ori au fost vazuti la Pitesti – si cu urari de sanatate, Crina Moscovici-, a trimis un mesaj fosta presedinta a filialei PNL Prahova, cunoscuta pentru criticile dure indreptate impotriva lui Dinu Patriciu, membru al organizatiei din judet. Alaturi de alti patru liberali, Moscovici si-a facut partea ei de treaba: a pus bazele -grupului de initiativa- din Prahova, anuntand chiar ca i se vor mai alatura aproximativ 120 de membri ai filialei, adepti ai viziunii lui Stolojan.
Altii au ramas inca la stadiul de visare, pe care l-a provocat fostul lider PNL, cu discursul sau -de lemn- ce indemna la unficarea fortelor de dreapta, cu ocazia lansarii Platformei liberale, de la Pitesti. -Platforma noastra si actiunea noastra in sine este un gest de dragoste pentru oameni si pentru idealul nostru liberal. Sa fiti mereu tineri si frumosi, stimati lucratori ai sitului nostru-, a trimis un mesaj -emotionant- liberalul Tudor Popescu, in acelasi limbaj de lemn folosit de initiatorul platformei. -Acum la fapte!-, a venit indemnul de la finalul mesajului.
Tristete si dezorganizare
Daca Theodor Stolojan le-a pus in brate textul platformei si i-a insufletit cu un discurs, liberalii tot nu au inteles ce trebuie sa faca, concret, pentru a pune pe roate planul de unificare. Li s-a spus sa constituie grupuri de initiativa, dar nu si pasii ce trebuie urmati. Astfel ca liberalii se mai trezesc intreband, in stanga si in dreapta, ce e de facut, dezorientati putin si neinformati in legatura cu directivele de la nivelul cel mai inalt al platformei. -Ce urmeaza in afara unei monitorizari a presei? Ce stiti de Mona Musca?-, a intrebat Nicolaie Constantinescu grupul de discutii al liberalilor, dar fara sa primeasca un raspuns, cel putin nu prin intermediul mesajelor de pe internet. Singura trimitere la Mona Musca a facut-o liberala din Prahova, Crina Moscovici, care a simtit nevoia sa impartaseasca o vorba de suflet, rostita de -Dana-. -Acelasi popor, doua state! Am folosit o expresie pe care am auzit-o prima data rostita cu glas stins, de doamna Mona Musca…-, i-a informat Moscovici pe colegii ei. Liberalii s-au tot plans ca dau de o serie de atitudini ce le starnesc confuzia atunci cand incearca sa puna umarul la constituirea grupurilor de initiativa la nivel de judet – nu se stie ce trebuie facut, la nivel procedural, la care se adauga faptul ca excluderea din PNL a devenit un scop in sine, -daca nu un titlu de glorie-.
Dar mai apare si cate un liberal cu un plan de reusita si de -tragere de urechi- in sapte pasi: 1. identificarea la nivel judetean a membrilor PNL care sustin platforma; 2.completarea si transmiterea declaratiilor la care sa se anexeze un CV (cu poza pentru cine poate); 3. intocmirea unei baze de date cu toti sustinatorii; 4. monitorizarea presei; 5. iesirea in presa si media a liderilor; 6. mentinerea aceluiasi mesaj care sa se intipareasca bine in mintea membrilor si electoratului coroborat cu tragerea de urechi a guvernului pentru greseli, dar bine argumentat; 7. monitorizata si trasa de urechi si opozitia, care incepe sa devina din ce in ce mai agresiva. Bonus – incurajarea politicii de excluderi a actualei conduceri care aduce, in final, un mare avantaj platformei.
Atacuri agresive
Cat despre atacurile la adresa conducerii PNL, liberalii -disidenti- dau semne ca exerseaza. Fiecare in stilul lui, simpatizantii lui Stolojan isi impartasesc opiniile vizavi de -penibilitatea- actualului sef liberal. Suparat ca liderul PNL a -incercat- sa dea o explicatie legata de motivele excluderilor din partid, dar ca a reusit doar sa invoce nerespectarea unor decizii ale partidului, liberalul Catalin Zetu a gasit ca este timpul pentru o replica rautacioasa. -Dumnealui (Tariceanu, n.r.) nu a mentionat ce decizii nu au fost respectate. Efortul cerebral de exercitiu al memoriei ar fi fost, probabil, mult prea extenuant pentru cineva care-si croieste drum spre legitimitate politica cu barda-, a criticat liberalul.