Home Politic Liberalii nu vor sa joace -hora fuziunii-

Liberalii nu vor sa joace -hora fuziunii-

DISTRIBUIŢI

Marea reuniune portocalie din Moldova nu a adus nici o decizie in ceea ce priveste fuziunea dintre PNL si PD, planurile fiind dejucate de liberalii lui Calin Popescu Tariceanu. Veniti cu mic cu mare la Gura Humorului, cu o zi inainte de ceremoniile dedicate unirii Principatelor Romane, ei nu au vrut sa se incalzeasca jucand hora fuziunii cu colegii de la PD. Unul dintre principalele motive pentru care conducerea Aliantei a pus la cale intalnirea de ieri cu liderii organizatiilor din regiune era tocmai acela de a discuta despre -marea unire- liberalo-democrata, proclamata recent chiar de catre Calin Popescu Tariceanu ca fiind obiectivul politic al anului 2006. Cu toate acestea, surse din cadrul Aliantei sustin ca subiectul nici macar nu a fost dezbatut in cadrul sedintei, fiind abordat cel mult tangential. Cei care au refuzat sa abordeze tema au fost in mod cu totul surprinzator liberalii, in timp ce presedintele democratilor, Emil Boc, a sustinut ca dezbaterea proiectului trebuie accelerata. Doleantele sale nu au fost insa ascultate, discutiile fiind mutate in zona nemultumirilor legate de finantarea unor proiecte regionale.

Convocati la Gura Humorului, liderii locali ai PNL si PD nu au luat in discutie problema fuziunii dintre cele doua formatiuni politice. Singurul mesaj al presedintelui PNL, Calin Popescu Tariceanu, s-a referit la functionarea actualelor structuri teritoriale ale Aliantei.

In spatele usilor inchise, subiectul a fost expediat repede, Tariceanu transmitandu-le liderilor din teritoriu ca, in perioada urmatoare, trebuie sa isi clarifice pozitia fata de proiectul cu pricina. Atat si nimic mai mult. Nici pomeneala de vreo decizie sau declaratie prin care liderii sa isi asume deschis contopirea PNL si PD intr-o singura formatiune sau sa isi afirme vointa politica de a demara procesul anevoios pe care l-ar presupune fuziunea.

Presedintele PNL una zice, alta face

Presedintele liberalilor a precizat ca aliatii din teritoriu trebuie sa puna capat concurentei si sa isi uneasca fortele dupa principiul -unde-s doi puterea creste-. -Am facut un apel catre colegii nostri din teritoriu sa nu intre in competitie. Nici unii, nici altii nu trebuie sa uite ca adversarul nostru politic este PSD-, a declarat Tariceanu, imediat dupa reuniune. In ceea ce priveste fuziunea, cel care considera pana nu de mult ca aceasta este o prioritate a PNL nu a mai spus nimic despre proiect, limitandu-se doar sa afirme ca trebuie reactivate structurile de conducere ale Aliantei la nivel local. Culmea este ca, intr-o conferinta de presa, doar presedintele PD, Emil Boc, a vorbit despre necesitatea discutarii proiectului. Desi la reuniune tema nu prea a fost abordata, Boc considera ca -dezbaterile privind fuziunea trebuie accelerate-. Cand, nu se stie, avand in vedere faptul ca aliatii tocmai ce au ratat ocazia de a face acest lucru in cadrul sedintei de la Gura Humorului.

Liderii de filiale invoca diferentele doctrinare

Chiar daca in cadrul formal nu au analizat oportunitatea fuziunii, liderii organizatiilor din Moldova si-au dat totusi cu presupusul pe marginea acestui proiect. Liderul PNL Iasi, deputatul Relu Fenechiu, a fost cel mai ferm pe pozitii, afirmand ca, in opinia sa, unificarea celor doua formatiuni nu este deloc o prioritate pentru el. -Noi trebuie sa ne facem treaba, pentru ca suntem principalul partid de guvernare, si asta asteapta lumea de la noi. Oamenii sunt mai putin interesati de astfel de chestiuni politice. Personal, consider ca fuziunea nu este o prioritate, dar daca se va face voi respecta decizia Aliantei-, ne-a declarat Relu Fenechiu. El a reluat aceleasi argumente potrivit carora unificarea ar putea duce la pierderea identitatii liberale a partidului sau, lucru cu care nu poate fi de acord. Diferentele de ordin doctrinar au fost invocate si de liderul PD Buzau, deputatul Cezar Preda, el considerand ca partidul rezultat in urma procesului ar trebui sa pastreze orientarea populara. -In principiu, nu am nici o problema (cu fuziunea, n.r.), numai ca rezultanta trebuie sa fie un partid popular puternic, cu o componenta liberala. Iar in ceea ce priveste relatiile personale, la Buzau, la nivelul Aliantei, nu exista nici un impediment. Din punctul meu de vedere, procesul de fuziune va mai dura un an, un an si jumatate-, a declarat liderul PD Buzau.

Adversarii fuziunii creeaza probleme

Pe de alta parte, omologul sau, deputatul PNL George Scutaru, sustine ca fuziunea -este un proiect politic foarte important, care nu poate fi facut in pripa-, admitand insa ca vor fi probleme pe parcurs, din cauza unor nemultumiri si a unor persoane care se opun unificarii. La ultima sedinta, conducerea Aliantei stabilise ca, in cel mult doua saptamani, o comisie mixta trebuie sa prezinte un raport referitor la eventualele conflicte din teritoriu ce ar urma sa fie solutionate pentru a pregati terenul unei eventuale fuziuni. Tot atunci, aliatii convenisera ca, in februarie, sa faca un studiu sociologic pentru a testa opinia publica cu privire la oportunitatea aplicarii acestui proiect. In lipsa unei decizii pe aceasta tema, conducerea PNL-PD le-a promis liderilor de organizatii demararea unor proiecte regionale de investitii, Tariceanu vorbind despre construirea unor autostrazi care sa lege Moldova de sudul tarii si de Transilvania.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.