Home Politic Liberalii se pregatesc sa ingroape definitiv fuziunea cu PD

Liberalii se pregatesc sa ingroape definitiv fuziunea cu PD

DISTRIBUIŢI

Delegatia Permanenta a PNL va da azi verdictul final privind fuziunea cu democratii, in baza deciziilor luate deja de organizatiile judetene ale partidului. Liderii de filiale si conducerea centrala se reunesc la Brasov intr-o sedinta decisiva pentru modul in care vor evolua relatiile dintre liberali si democrati, o respingere categorica a unificarii celor doua formatiuni politice fiind in masura sa tulbure si mai mult apele in interiorul Aliantei D.A. Dincolo de numeroasele declaratii de razboi ale unor lideri liberali de la centru, datele primite din teritoriu arata clar ca filialele nu prea vor sa auda de fuziunea cu PD. Statistica indica faptul ca sase din cele 40 de organizatii spun -nu-, fara sa lase loc de alte discutii, in timp ce restul sustin ca ar fi de acord cu fuziunea, dar nu in termenii avansati de PD cu ocazia recentului ultimatum. Liberalii din teritoriu exclud categoric renuntarea la orientarea liberala si spun pas afilierii la Partidul Popular European, ceea ce echivaleaza cu un refuz ceva mai diplomatic.


Verdictul Delegatiei Permanente a PNL este usor de anticipat in conditiile in care majoritatea organizatiilor judetene nu au de gand sa negocieze cu democratii nici doctrina liberala, nici apartenenta la Internationala Liberala. Unii lideri de filiale vorbesc chiar despre o fuziune prin absorbtie, astfel incat partidul rezultat sa isi pastreze si denumirea de PNL. In acest fel, ei se pregatesc sa ingroape definitiv ideea unificarii cu democratii lui Emil Boc, care amenintau cu renegocierea sau chiar rezilierea -contractului- dintre cele doua partide.

Cele sase organizatii care resping fara drept de apel ideea de fuziune sunt: Covasna, Gorj, Calarasi, Prahova, Vaslui si Bucurestiul condus de Ludovic Orban, primele doua stabilind chiar suspendarea protocolului de colaborare cu PD, din cauza unor dispute privind administratia locala. La Prahova, organizatia condusa pana nu demult de Dinu Patriciu a prevalat pozitia presedintelui de onoare al PNL, senatorul Mircea Ionescu Quintus, cel care s-a opus in repetate randuri fuziunii cu democratii, criticand vehement si modul in care partenerii din Alianta le-au pus pistolul la tampla si au incercat sa le forteze mana. De altfel, ultimatumul PD care incerca sa impuna fuziunea fara nici un fel de negociere a cantarit in luarea deciziilor la nivel judetean, mai multi lideri din teritoriu acuzand faptul ca democratii au procedat incorect. Dincolo de asta, ei invoca aceleasi argumente legate de traditia celor 130 de ani de liberalism, afirmand ca o fuziune nu se poate face decat cu conditia ca partidul rezultat sa pastreze numele de PNL, doctrina liberala si afilierea la Internationala Liberala, conditie pe care democratii nu o vor accepta niciodata. Liderii organizatiilor PNL au preluat ideea presedintelui lor, Calin Popescu Tariceanu, care afirma recent ca nu da vrabia liberala pe cioara populara, cu atat mai mult cu cat afilierea la PPE este incerta, avand in vedere ca PD nu este inca membru cu drepturi depline. Nu in ultimul rand, liderii de filiale se tem sa nu isi piarda functiile detinute, lucru care ar fi posibil in cazul in care fuziunea s-ar realiza.

Indecisii paseaza mingea in curtea conducerii centrale

Printre liberalii din teritoriu exista si cativa nehotarati – Arges, Botosani, Braila, Hunedoara si Neamt -, organizatiile respective avansand ideea unor negocieri si pasand problema in curtea conducerii centrale sau propunand pur si simplu formarea unei struto-camile liberalo-populare, cele doua partide urmand sa functioneze in cadrul unei uniuni si sa isi pastreze fiecare afilierea la familia europeana din care face deja parte. Un caz deosebit este organizatia Neamt condusa de Gheorghe Stefan, acesta fiind unul dintre putinii suporteri ai fuziunii cu PD. Organizatia sa a votat unificarea aliatilor intr-un partid care sa se numeasca Partidul Liberal Democrat, urmand ca apartenenta la o anumita grupare internationala sa fie negociata de liderii de la centru.

Ce se intampla cu protocolul Aliantei?

Punctele de vedere ale filialelor vor sta la baza deciziei pe care o va lua Delegatia Permanenta a partidului, deoarece presedintele Calin Popescu Tariceanu a spus de mai multe ori ca fuziunea este mult prea importanta si ca ea nu poate fi transata decat de jos in sus. Tot el afirma intr-un recent interviu ca proiectul nu are nici o sansa de reusita in conditiile in care 10% din organizatiile judetene nu agreeaza fuziunea, sugerand ca exista riscul unor scindari in cadrul PNL, daca cei de la centru ar incerca sa impuna unificarea. Cel mai probabil, Delegatia va adopta o pozitie similara cu cea a filialelor, pe principiul ca liberalii sunt de acord doar daca democratii se convertesc la liberalism si accepta sa fie membri ai Internationalei Liberale, ipoteza pe care PD a respins-o deja. Pe de alta parte, chiar daca votul Delegatiei ar fi unul pro fuziune, Tariceanu a precizat ca decizia finala nu poate fi luata decat in cadrul unui congres extraordinar al partidului. De mentionat ca presedintele Emil Boc preciza ca, in cazul in care nu se realizeaza fuziunea, este posibila renegocierea protocolului PNL-PD tinandu-se cont de inversarea raporturilor de forte dintre cele doua partide, astfel incat democratii sa fie recunoscuti ca cei mai puternici in interiorul Aliantei. Liderii PD ar putea invoca sondajele de opinie care arata ca partidul lor sta mult mai bine la capitolul optiuni de vot, insa Boc nu a exclus nici posibilitatea ruperii protocolului Aliantei.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.