Liberalii încep să se cramponeze, în procesul de coagulare a dreptei, de elemente minore și se deplasează încet-încet de la problema de fond și anume răsturnarea partidului-stat care a devenit actualul PSD. În timp ce PSD se ține în două ațe la guvernare și iar guvernul Facebook-Ponta ar putea fi răsturnat lejer prin negocieri relativ ușoare cu UDMR și ruperea conjuncturală a fripturiștilor lui Oprea de la UNPR, liberalii găsesc tot felul preocupări banale pe care le ridică la rang de probleme naționale. Una dintre chestiunile existențiale este legată de faptul că PNL vrea să fuzioneze cu PDL, dar să-și păstreze denumirea și sigla intacte. Cu alte cuvinte, deși s-a vorbit de principiul egalitar în privința noii construcții, unii dintre liberali vor să fie „mai egali” decât cei de la PDL. Cele mai mari probleme sunt în județul Prahova, acolo unde mai mulți lideri liberali locali ridică probleme mai sus menționate. Deputatul liberal de Prahova Grațiela Gavrilescu a declarat vineri, într-o conferință de presă, că este împotriva „oricărei fuziuni, indiferent cu ce partid”, ea arătând că PNL nu trebuie să își piardă identitatea.
„Această inițiativă este pentru că noi, ca liberali, suntem împotriva oricărei fuziuni, indiferent cu ce partid, orice fel de comasare astfel încât PNL să nu își piardă identitatea celor 139 de ani. Nu putem să fim de acord cum un partid istoric ar putea efectiv să se disoluționeze într-o astfel de fuziune sau absorbție și nu credem că este momentul ca după sute de ani să putem să dizolvăm PNL. Vom lupta pentru ca PNL să își ducă în continuare idealul și doctrina. Cred că marea majoritate a membrilor PNL sunt de acord cu acest lucru”, a afirmat Grațiela Gavrilescu în conferința de presă la care au participat alți cinci parlamentari liberali ai organizației Prahova.
Alții au venit cu reinterpretări ale mandatului dat inițial conducerii PNL de a negocia cu PDL. Deputatul PNL Nicolae Alexandri a spus că, în cadrul negocierilor cu PDL, nu a fost respectat mandatul dat de membrii Delegației Permanente. „După derularea negocierilor cu PDL, am sesizat că unul a fost mandatul Delegației Permanențe pe care noi l-am dat (…) și una s-a întâmplat ulterior, când o comisie de negociere în care noi credeam că reprezentatul nostru, domnul Mircea Roșca, președintele nostru, care face parte din această comisie de negociere, va purta negocieri în sensul celor discutate cu noi și în niciun caz negocierile nu s-au purtat în sensul celor discutate cu noi. Nu este posibil când mandatul Delegației Permanente vorbește despre negocieri, discuții, să ieși și să spui că se va face o fuziune, că nu e obligatoriu să se păstreze denumirea partidului. Noi nu am dat un astfel de mandat”, a afirmat Nicolae Alexandri.
„Semnale de alarmă”
Unii dintre liberalii de la Prahova au fost și mai dramatici, vorbind de „un semnal de alarmă” pentru că PNL nu poate să dispară ca siglă și ca denumire. „Astăzi suntem în situația când în interesul României pe partea dreaptă ar trebui să se coalizeze forțele de dreapta în care partidele să își păstreze identitatea. Asta vrem să solicităm noi. (…) PNL trebuie să rămână cu această siglă, cu această denumire, pentru că numai așa ne putem păstra nucleul nostru de alegători, de simpatizanți. (…) Rugăm conducerea partidului să țină cont de ceea ce noi am solicitat astăzi. Nu este o luare de poziție împotriva conducerii partidului”, a afirmat senatorul liberal de Prahova, Ion Luchian.
O parte dintre liberalii din această organizație județean au venit chiar cu propunerea modificării statului PNL, deoarece actualul statut nu conține „cele mai importante principii liberale”. „Pregătim să solicităm o serie de modificări ale statutului actual în sensul reîntoarcerii la ceea ce a însemnat statutul PNL din anii ’90. (…) Am să solicit să ne reîntoarcem și la prezentarea celor mai importante principii liberale, pentru că acestea lipsesc din statutul adoptat în 2009 și spun despre competiție, toleranță și despre pregătirea profesională a celor care trebuie să ocupe anumite funcții în administrația centrală, locală și chiar în conducerea partidului. Au fost niște principii care nu numai că nu mai apar în statutul partidului, dar au fost grav încălcate în ultima perioadă de timp”, a spus vicele PNL Prahova Iulian Teodorescu.
Teme false
Pe de altă parte, liderul organizației de Prahova a PNL, Mircea Roșca, afirmă că parlamentarii nemulțumiți acum și-au dat anterior votul pentru ideea fuziunii cu PDL, menționând că s-a stabilit că nu se va renunța la sigla, identitatea și denumirea PNL. Mircea Roșca a declarat că parlamentarii PNL din Prahova care au contestat ideea fuziunii cu PDL au abordat „o temă falsă”. „Parlamentarii au ieșit pe o temă falsă din punctul meu de vedere, anunțând că nu sunt de acord cu fuziunea PNL cu PDL. Or, este falsă din mai multe puncte de vede. O dată, că Biroul Politic Național și mai ales în Delegația Permanentă din care parlamentarii de Prahova fac parte s-a dat un vot de începere a negocierilor cu PDL, în perspectiva alianței sau fuziunii. În Delegația Permanentă s-a stabilit că nu se va renunța – a fost un vot de principiu – să nu se renunțe la sigla și la identitatea partidului, denumirea partidului. Și că ar fi poate mai benefică pentru PNL, pentru dreapta și victoria în alegeri să se întâmple o fuziune decât o alianță (…) Este o temă falsă, pentru că ei fost în această delegație permanentă, cu excepția unui dacă nu mă înșel, au votat pentru, și nu s-a pus problema până acuma care sunt criterii, în ce condiții, cum”, a declarat Roșca. El a menționat că mandatul aprobat în Delegația Permanentă a fost unul de principiu, iar în urma discuțiilor cu PDL să se vadă concret care sunt pașii de urmat.
„PNL a obișnuit opinia publică de a avea păreri diferite, prin mai multe voci. Când este vorba de o decizie a partidului, ea trebuie respectată. Dacă va fi o decizie fermă din punctul ăsta de vedere – deocamdată a fost un mandat de începere a discuțiilor în spiritul fuziunii – când va fi o decizie a partidului cine se va așeza împotriva deciziei, atunci lucrurile într-adevăr se vor complica”, a afirmat Roșca. Ulterior. Roșca a trecut el în precizând că joi seară a avut loc o ședință a Biroului Politic Județean la care nu au participat cinci parlamentari, care nu au anunțat de ce nu participă, însă a presupus că absența este motivată de faptul că o parte dintre aceștia au avut rezultate mici la europarlamentare în colegiilor lor.