Democraţii au decis să rămană la guvernare, motivand că nu au greşit cu nimic care să justifice un gest contrar. La randul lor, liberalii au îndemnat la responsabilitate şi la solidaritate în Alianţă, ba chiar au sugerat ca cele două formaţiuni să participe împreună atat la alegerile pentru Parlamentul European cat şi la cele parlamentare din 2008. Totul demonstrează o dragoste forţată în Alianţa DA, tulburată de avertismente aruncate de PD şi de ironii ale liberalilor la adresa -echidistanţei- demonstrate de preşedintele Traian Băsescu. Vorba secretarului general al PD: în alianţă, ca într-o familie, te mai cerţi şi cu -nevasta-.
Liderul PD Emil Boc a avertizat că -următoarele zile vor fi decisive pentru PD şi PNL din perspectiva respectării protocolului şi a angajamentelor pe care le avem-. La randul său, secretarul general al PD Vasile Blaga le-a -sugerat- liberalilor motivul care i-ar putea face pe democraţi să intre în Opoziţie. Blaga a spus că PD ar ieşi de la guvernare dacă, spre exemplu, liberalii ar sprijini o moţiune simplă împotriva ministrului justiţiei Monica Macovei.
Cu numai cinci abţineri, ieri, în cadrul Colegiului Director, membrii PD, după ce au întors situaţia pe toate părţile, au votat la pachet rămanerea la guvernare şi păstrarea Alianţei.
S-au abţinut de la vot numai cinci pedişti, respectiv Elena Udrea, Liviu Negoiţă, secretarul executiv Dumitru Moinescu, viceprimarul Capitalei, Răzvan Murgeanu, şi senatorul Marius Marinescu.
După o şedinţă de mai bine de 4 ore, preşedintele PD Emil Boc a anunţat, pe un ton calm, că în urma discuţiilor pe tema ieşirii de la guvernare nu au fost găsite motive temeinice pentru a fi votată o astfel de soluţie radicală.
Boc a explicat că PD nu are de ce să intre în Opoziţie pentru că miniştrii democraţi şi-au făcut treaba foarte bine, iar guvernul funcţionează.
Liderul PD a adoptat un stil diplomat şi în ceea ce priveşte bileţelul trimis de Tăriceanu. Boc a spus că într-adevăr -premierul a greşit, trebuie să-şi asume responsabilitatea pentru greşeala pe care a făcut-o-, dar nu poate fi acuzat de trafic de influenţă.
Totuşi, liderul PD a transmis un avertisment -colegilor- liberali. Răbdarea democraţilor a ajuns la sfarşit, iar dacă protocolul Alianţei va mai fi încălcat, PD ar putea trece în Opoziţie.
PNL cere solidaritate şi responsabilitate
Răspunsul democraţilor a venit după ce liberalii au demonstrat că se ţin cu dinţii de guvernare şi le-au solicitat partenerilor din Alianţă să le urmeze exemplul, de dragul îndeplinirii promisiunilor din campania electorală. Acesta a fost mesajul transmis de PNL către democraţi, după şedinţa Biroului Politic Central al liberalilor, unde a fost analizată actuala situaţie politică. -PNL judecă situaţia creată şi atitudinea sa politică prin prisma responsabilităţii pe care o are faţă de actul de guvernare. Împotriva acestui guvern nu există nicio dovadă clară de corupţie, lucru dovedit de rapoartele internaţionale-, a susţinut purtătorul de cuvant al PNL, Varujan Vosganian, decizia formaţiunii sale de a-şi duce la capăt mandatul. De aici, liberalii au calculat şansele de reuşită şi au găsit că înţelept este să facă un apel la pace în cadrul Alianţei. -Aşteptăm din partea PD-ului responsabilitate şi solidaritate. Este necesar un comportament politic corect: mandat de guvernare până în 2008 şi candidatura pe liste comune pentru Parlamentul European-, a anunţat Vosganian. Liberalii au întins coarda şi au vorbit deschis despre o alianţă PD – PNL şi pentru alegerile parlamentare din 2008.
Cat despre preşedintele Traian Băsescu, liberalii au amintit că acesta este obligat de Constituţie să fie -mediator- şi -echidistant- faţă de toate formaţiunile politice. În acest sens, PNL a făcut un apel către democraţi să îl ajute pe şeful statului să nu-şi depăşească limitele.