Home Politic Liberalii si democratii s-au iubit numai o noapte

Liberalii si democratii s-au iubit numai o noapte

DISTRIBUIŢI

Liberalii si democratii au incercat sa faca din Alianta DA un exemplu de prietenie si de cooperare. In acest scop, reprezentantii PNL si PD s-au intalnit la Cluj si s-au periat intre ei cum au stiut mai bine, cu ocazia unei intalniri -informale- la un restaurant din oras. Dar atat a durat linistea din Alianta, cat le-a trebuit liderilor celor doua formatiuni sa ciocneasca un pahar si sa se prefaca prieteni. -Nu suntem certati-, -ne face placere sa ne intalnim-, a incercat sa convinga liderul PNL, premierul Calin Popescu Tariceanu. Tot el si-a reintrat in rol a doua zi si i-a lovit pe democrati pe sub masa, acolo unde ii doare cel mai rau – printr-un atac la presedintele Traian Basescu.

Reuniunea de la restaurant nu a putut sa acopere prea mult -mirosul- neintelegerilor dintre democrati si liberali, majoritatea dintre ele alimentate de darul sefului statului de a aprinde fitilul in Alianta PNL-PD. Principiile cu totul diferite dupa care guverneaza cele doua formatiuni au iesit la iveala dupa ce Basescu a apreciat ca fiind -mediocra- integrarea Romaniei la Uniunea Europeana. Pedistii, prin vocea liderului Emil Boc, nu au vazut nimic deplasat in declaratia sefului statului, ba chiar au incercat sa ii gaseasca acestuia scuze. Boc a explicat ca Basescu s-ar fi putut referi la nevoia de a continua reformele si dupa 1 ianuarie 2007. Insa Tariceanu a refuzat sa lase loc de interpretari, ba chiar si-a asumat cu mandrie succesul aderarii, pe care l-a tras pe -turta- ministrilor liberali. Iar pe Basescu, presedintele PNL l-a acuzat ca joaca de partea PSD, mai ales dupa ce a negociat propunerea social-democratului George Maior la sefia Serviciului Roman de Informatii, fara sa se consulte si cu liberalii. Reactia PNL vizavi de aceasta nominalizare a fost sa-si mandateze parlamentarii sa voteze -impotriva- cand numirea lui Maior va trebui validata de parlament. Democratii nu vor nici de data asta sa ramana langa PNL, alegand sa cante asa cum a considerat Basescu ca fiind cel mai potrivit pentru SRI.

Oricum, liberalii si democratii au dat semne de oboseala vizavi de eforturile – destul de izolate – de a masca buna functionare a Aliantei. Lasand deoparte iesirile la restaurant, PNL si PD au demonstrat ca s-au invatat minte de pe urma acestei colaborari si au anuntat ca vor sa candideze separat pe listele pentru Parlamentul European. Asta asa, ca sa nu mai repete greseala de la alegerile din 2004 din Romania.

Liberalii si democratii s-au inarmat cu cele mai calde ganduri legate de viitorul Aliantei si s-au prezentat la un randevu politic la Cluj. Dar totul a durat doar o seara. Exercitiul de imagine a fost anuntat de o insiruire de -vorbe de pace-, fara consistenta. -Ne face placere sa ne vedem-, a sustinut liderul PNL, Calin Popescu Tariceanu, inainte de a le trimite pedistilor critici peste critici. Liberalii si democratii continua sa isi dea picioare pe sub masa, iar neintelegerile – alimentate in special de presedintele Traian Basescu – sunt mai fierbinti ca niciodata.

Poza de pace facuta la restaurant de liderii PNL si PD nu a convins pe nimeni. Premierul Calin Popescu Tariceanu a dat cele mai -sincere- asigurari vizavi de bunul mers al Aliantei, alegand sa ignore tensiunile evidente dintre PNL si PD. -Nu avem a ne impaca pentru ca nu suntem certati. Ne intalnim regulat in Alianta, luam decizii, dezbatem chestiuni politice. Dar, fiind in aceeasi zi si noi, si democratii la Cluj, mi s-ar fi parut ciudat sa ne intoarcem spatele si sa nu ne vedem-, a motivat liderul liberal intalnirea neoficiala a Aliantei. Insa neintelegerile vizibile dintre cele doua formatiuni au iesit la iveala in acelasi context. Afirmatia presedintelui Traian Basescu vizavi de -aderarea mediocra- a Romaniei la Uniunea Europeana, sustinerea pesedistului George Maior pentru sefia SRI, ba chiar nominalizarea democratilor pentru sefia DGIPI i-au readus pe partenerii din Alianta in colturi opuse.

-Integrarea mediocra- e de vina

Si de data aceasta, democratii si liberalii si-au aratat raca pornind de la o afirmatie a presedintelui Traian Basescu vizavi de aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. Dupa ce s-a vazut cu sacii in caruta, seful statului a tinut sa dea o dovada de intelepciune si a apreciat integrarea tarii noastre ca fiind -mediocra-.

Democratii nu s-au simtit cu nimic deranjati de afirmatia lui Basescu, chiar daca i-a luat si pe ei pe nepregatite. Practica l-a ajutat pe liderul PD, Emil Boc, sa iasa din incurcatura – a incercat sa arunce o nota pozitiva asupra afirmatiei sefului statului. Dupa reuniunea Colegiului director al democratilor, Boc a recunoscut ca este de acord cu declaratia lui Basescu, in conditiile in care acesta s-a referit la faptul ca Romania mai are multe de facut pentru o integrare de succes in UE.

De partea cealalta, liberalii s-au simtit ofensati de aprecierea lui Basescu vizavi de calitatea pe care o va avea Romania, ca stat membru al Uniunii Europene. -Aderarea la UE a fost proiectul meu politic la care m-am angajat si am spus ca, daca nu voi reusi, imi voi prezenta demisia. (…)Nu am cum sa inteleg, insa, afirmatia presedintelui referitoare la aderarea mediocra a Romaniei-, a primit Tariceanu afirmatia lui Basescu ca pe o lovitura personala. Asa ca, in conditiile in care democratii s-au dat si de data aceasta de partea presedintelui Basescu, liderul PNL s-a simtit liber sa ia succesul integrarii asupra sa si a partidului sau. Intr-o atmosfera destinsa, de duminica, premierul Tariceanu le-a mai dat un bobarnac democratilor, pe cand povestea despre succesul aderarii Romaniei la UE. -Este o performanta a guvernului si le multumesc colegilor mei ministri, in special celor prezenti in sala-, a tras linie Tariceanu intre ministrii PD si liberalii care il insoteau – ministrul culturii, Adrian Iorgulescu, ministrul de finante Sebastian Vladescu si Radu Stroe, secretarul general al guvernului.

Alianta il negociaza pe Maior la SRI

Biroul Permanent Central al PNL a hotarat sa-si mandateze parlamentarii sa voteze -impotriva- numirii social-democratului George Maior la sefia SRI. Propunerea venita de la Cotroceni nu i-a incantat deloc pe liberali, care si-au anuntat inca de saptamana trecuta nemultumirea. Reprezentantii PNL au sustinut ca vor flutura prin fata democratilor protocolul Aliantei, in speranta ca PD va vota la fel. Insa democratii nici nu au vrut sa auda, mai ales ca nominalizarea lui Maior a fost facuta de presedintele Basescu. -Nu vom intra in niciun fel de troc politic sau negocieri pe chestiuni care tin de siguranta si securitatea nationala-, a sustinut liderul PD, sugerandu-le liberalilor ca nu au sanse de reusita. In plus, Boc le-a oferit o lectie gratuita partenerilor din Alianta si i-a sfatuit sa nu se sperie de astfel de lucruri, -normale intr-o societate democratica-.

PNL: presedintele joaca cu PSD

Cum democratii nu au dat semne ca s-ar putea razgandi astfel incat sa voteze altfel decat a propus seful statului, Tariceanu a gasit ocazia de a-si indrepta atacul inspre Cotroceni. Liderul PNL i-a reamintit lui Basescu de rolul de mediator pe care ar trebui sa-l joace un sef de stat, potrivit Constitutiei. -In momentul in care presedintele consulta un singur partid pentru numirea in functia de sef la SRI, atunci el iese din rolul de factor de echilibru si devine, intr-un fel, un jucator cu PSD, iar acest lucru nu este problema PNL, ci a presedintelui-, a sustinut, acid, Tariceanu.


Blaga nu cade la pace cu premierul

Colaborarea dintre PNL si PD si-a mai demonstrat handicapul si cand a fost vorba de numirea unui sef pentru Directia Generala de Informatii si Protectie Interna (DGIPI) din Ministerul de Interne. Ministrul democrat Vasile Blaga si-a propus seful de cabinet, pe membrul PNL Alexandru Boer. Premierul Tariceanu a strambat insa din nas, sugerand in locul liberalului o persoana apolitica. Blaga a recunoscut ca nu are pregatita o propunere de rezerva pentru conducerea DGIPI, dar ca -se impune- o discutie cu premierul Tariceanu in acest sens. Ministrul a anuntat ca vrea sa il convinga pe primul-ministru sa il accepte pe Boer, mai ales ca a mai dat odata asigurari ca isi asuma riscul de a avea o persoana cu apartenenta politica la conducerea Directiei din MAI.

Nu gresesti la fel de doua ori

Alianta se va suspenda temporar, cand va veni vremea ca PNL si PD sa candideze pentru Parlamentul European. Daca democratii si liberalii s-au adus unii pe altii in Parlamentul Romaniei, nu mai sunt sanse pentru ca cele doua formatiuni sa participe la scrutinul pentru PE tot pe liste comune. -Exista o decizie mai veche a Aliantei de a merge pe liste comune, dar trebuie sa recunosc ca, in ultimul timp, exista semnale dinspre PD care contrazic aceasta decizie-, a sustinut Tariceanu, amanand o decizie concreta in acest sens pentru sfarsitul acestei luni. Insa democratii au ales sa dea un raspuns franc, menit sa lamureasca incertitudinea din PNL: PD nu mai vrea sa candideze tot cu liberalii.

Si Traian nu mai vine…

Presedintele Traian Basescu nu a vrut sa-si puna pecetea pe o pace de suprafata intre PNL si PD, asa ca a lipsit de la intalnirea Aliantei. Seful statului a ratat o reuniune la restaurant, chiar daca fusese invitat tocmai de pedisti, cei care l-au chemat primii la scoala de vara a tineretului PD. De data aceasta, Basescu s-a tinut departe de locul intalnirii, desi surse din cadrul PD ne-au declarat ca Basescu avea intentia sa participe la masa informala a democratilor si a liberalilor, in calitate de prieten-mediator.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.